Bant ligasyon ücreti basur hastalığının derecesine, doktorun ve hastanenin kalitesine ve işlemin SGK kapsamına sokulup sokulmayacağına göre değişmektedir.
Basur tedavisinde yaygın olarak kullanılan yöntemlerden birisi de bant ligasyon yöntemidir. Bu yöntem basur hastalığının başlangıç ve orta aşamalarında iken (1. ve 2. evrelerinde) yapılmaktadır. Eğer basur hastalığı fazla ilerlemişse (3. ve 4. evrede) bant ligasyon yöntemi uygulanmamaktadır.
Bant ligasyon nedir ?
Bant ligasyon yöntemi iç hemoroid memesinin lastik bant ile boğulmasıdır. Hemoroid memesine kan akışı kesildiği zaman meme kuruyup yaklaşık bir hafta süre sonra düşmektedir.
İç hemoroidin bulunduğu bölgede ağrıyı algılayan sinirler fazla olmadığından klasik basur ameliyatına göre ağrı hissedilmeyen bir yöntemdir. Sadece iç hemoroid hastalığına uygulanır, dış hemoroide uygulanmaz. Çünkü dış hemoroidin olduğu bölgede sinir ağları gelişmiştir, hastaya aşırı acı verir.
Ayrıca basurun 3. ve 4 evresinde de uygulanmaz. Çünkü lastik bant büyük basur memelerini boğamaz, başarısız kalır.
Bant ligasyon yönteminin başarı oranı yaklaşık %70-80 civarındadır. Bir kerede birden fazla basur memesine lastik bant takılabilse de 2 den fazla basur memesine aynı anda bu yöntemi uygulama başarı ihtimalini çok düşürdüğü için pek tercih edilmez.
Bant ligasyon yöntemi ameliyatsız basur tedavi yöntemleri arasında en başarılı olanlarındandır.
Bant ligasyon nasıl yapılır ?
İşlem kısaca şu şekilde yapılır:
Doktor anüse bir görüntüleme aleti olan anoskop’u yerleştirir. Basur memesi bir aletle tutulur ve bir cihaz yardımıyla lastik bant basur memesini boğacak şekilde yerleştirilir.Bu işlem yaklaşık 15 dakika sürer.
Birkaç gün içinde içine kan akışı kesilen basur memesi küçülmeye başlar ve yaklaşık 7 ila 10 gün sonra da kuruyup düşer. Geride ufak bir yara izi kalır.
Doktor hastaya basur memesine yerleştiren lastik bandın sıkı veya gevşek olup olmadığı soracaktır. Çok sıkı ise ağrı yapabilir, çok gevşekse de kayabilir.
Hasta ağrı çekiyorsa doktor bölgesel uyuşmayı sağlayan bir ilaç enjekte eder. İç hemoroidin bulunduğu bölgede pek fazla sinir hücresi olmadığı için lastik bant ligasyonu işlemi anestezi olmadan gerçekleştirilen bir işlemdir.
Hastada birkaç tane basur memesi var ise tek seferde ancak bir veya iki basur memesine lastik bant takılır. Bazen lastik bant ligasyonu lazer tedavisiyle desteklenmekte, ufak basur memeleri lazer ile kurutulmaktadır.
Lastik bant ligasyonu işleminden sonra genellikle yatışa gerek yoktur ve hasta 2-3 gün sonra normal hayatına geri dönebilir. Bazı hastalarda ise kanama ve diğer nedenlerle doktor bir iki gün hastanede kalmasını isteyebilir.
İşlem sonrası hastanın bağırsaklarında ağrı ve dolgunluk, tuvaleti varmış gibi bir sıkıntı gelmesi şeklinde şikayetleri olması normaldir.
Lastik bant ligasyonu işleminden sonra karşılaşılan en önemli sıkıntılar ağrı ve kanamadır. Kanama riskini azaltmak için işlemden 4-5 gün önceden itibaren ve 4-5 gün sonrasına kadar aspirin gibi kan sulandırıcı özellikteki ağrı kesicilerden kaçınmak gerekir. Bunun yerine asetaminofen etkili ağrı kesiciler kullanılır.
Kanama riskinin yoğunlaştığı zaman dilimi lastik bant tarafından boğulan basur memesinin düştüğü, lastik bant ligasyonu işleminden sonraki 7-10 günlerdir.
Lastik bant ligasyonu sonrasında meydana gelebilecek şikayetleri azaltmak için hastaya 15 dakika süreli oturma banyosu (günde bir iki kez) yapması tavsiye edilir.
Ayrıca dışkıyı yumuşatmak için ilaç reçete edilir, hastanın bol lifli besinleri tercih etmesi tavsiye edilir.
Lastik bant ligasyonu başarı oranı ve olası riskler
Lastik bant ligasyonu başarı oranı yaklaşık olarak %70-80 civarındadır. Bu işlemin uygulanabilmesi için lastik bantın sarılabileceği miktarda basur dokusu olması gerekmektedir. Yeterli doku yoksa uygulanmaz. Eğer basur memesi fazla büyükse de uygulanmaz.
Lastik bant ligasyonu işleminin başarıya ulaşmadığı durumlarda kalıcı tedavi için hastanın ameliyat olması gerekebilir.
Lastik bant ligasyonu işleminin kanama ve ağrı dışındaki riskleri şunlardır:
- İdrar yapamama
- Anüs bölgesinde enfeksiyon.
Bant ligasyon ücreti
Hastanın sağlık güvencesi var ise uygun fiyatlı bir hastaneye giderse yaklaşık olarak 2000-2500 TL civarı bir ücret ile lastik bant ligasyonu işlemini gerçekleştirebilir.
Tanınmış bir doktora veya elit bir hastaneye giderse 5000-6000 TL veya daha fazla bir ücret gerekmektedir.
Bu ücrete işlem öncesi ve sonrasındaki muayene ve doktor kontrolü ücretleri ile tahlil-tetkik ücretleri dahil değildir.