Basur hastalığı makat bölgesinde ağrı ve kaşıntı yapmasıyla bilinir. Advantan krem kaşıntıya iyi gelen bir kremdir. Peki Advantan krem basura iyi gelir mi yoksa basur şikayetleri için farklı bir krem mi kullanmak gerekir ? Bu soruların cevaplarını makalede bulabilirsiniz.

Advantan krem nedir ne işe yarar ?

Etken maddesi metilprednisolon aseponat’tır. Bu madde iltihap veya alerjik reaksiyon nedeniyle deride oluşan hasarları baskılamakta, deri kalınlaşması, kızarıklık, döküntü, ödem, kaşıntı ve egzama şikayetlerini azaltmaktadır.

Advantan krem basura iyi gelir mi ?

Advantan kremin kullanım alanlarından birisi de makat bölgesinde meydana gelen mayasıl (bir çeşit egzama) hastalığıdır. Aynı bölgede meydana gelmesi ve benzer şikayetlere neden olması nedeniyle bazı kişiler mayasıl hastalığını basur ile benzer veya aynı hastalık olduğunu düşünmektedirler.

Halbuki basur ve mayasıl farklı hastalıklardır. Advantan krem mayasıla iyi gelir fakat basuru tedavi etmez. Advantan krem basur için kullanılırsa belki bazı şikayetleri baskılayabilir ama hastalık yine devam edecektir. Bu nedenle basur için Advantan krem kullanmayınız.

Öte yandan bir kişide hem basur hem de bazı deri hastalıkları bulunma ihtimali bulunmaktadır. Makat bölgesinde sebebi bilinmeyen deri sorunları için Advantan krem faydalı olabilir. Hasta makat bölgesindeki kaşıntı, döküntü, ağrı şikayetlerinin sebebinin basur hastalığı kaynaklı olduğundan emin değilse semptomatik tedavi amaçlı Advantan krem kullanabilir.

Makat bölgesindeki yakınmaların sebebi mantar kaynaklı ise Advantan krem kafi gelmeyecek, bunun için bir mantar kremi gerekecektir.

Advantan krem kullanılacak bölgede viral bir hastalığa bağlı bir sorun olmadığından emin olmak gerekmektedir.

Basur için ne tür krem kullanmak gerekir ?

Öncelikle makat bölgesindeki şikayetlerin basur kaynaklı olduğundan emin olmak gerekmektedir. Halk arasında anüs çevresinde meydana gelen ağrı, kaşıntı, kanama gibi şikayetlere genel olarak basur denilmekle birlikte bu toptancı yaklaşım doğru değildir.

Makat bölgesinde görülen bazı mantar hastalıkları, egzama, mayasıl, bazı bulaşıcı deri hastalıkları, viral hastalıklar, anal fissür gibi rahatsızlıklar basur hastalığı ile benzer şikayetlere neden olmaktadır.

Basur hastalığında krem tedavisi önemli bir yer tutmakla beraber krem tedavisinin bazen hastalığın ilerlemesine mani olamadığını unutmamak gerekir.

Basur kremlerinin bir çok çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları kortizon içerir ve şikayetleri azaltmada, basur dokusunu küçültmede oldukça etkilidir. Bir çok basur kremi ise ağrıyı azaltmak üzere lokal uyuşturucu, antiinflamatuvar özelliklere sahiptir.

Bazı basur kremleri ise mikrop kırıcı özellikleri ile öne çıkmaktadırlar.

Basur hastalığı iç basur ve dış basur olarak iki çeşittir. Dış basur tedavisi biraz daha kolay ve krem tedavisine daha iyi yanıt veren türdür. Maalesef vakaların çoğu iç basurdur ve iç basurda basur kremleri yetersiz kalabilmektedir.

İç basur hastalığında hastalıklı dokunun kökü anüsün iç tarafında olduğundan krem buraya ulaşmamakta, bu yüzden fitil kullanılmaktadır.

Basur hastalığı için kullanılan fitiller içerik itibariyle basur kremlerine benzer olsalar da katı formdadırlar ve vücut sıcaklığında erirler.

Basur fitilleri görünüş itibariyle ürkütücüdür ve makata sokularak kullanıldıkları için kulağa sevimsiz gelmektedirler. Fakat iç basurun semptomatik tedavisinde fitillerin rolü büyüktür.

Basur hastalığından kesin olarak kurtulmak mümkündür. Her ne kadar tedavi edilen basur hastalığının tekrarlama riski olsa da ciddi oranda yeniden tekrarlamama şansı da bulunmaktadır.,

Eski yıllarda basur hastalığının yegane tedavisi basur memesini ameliyatla almak idi. Bu ameliyat sonrasındaki birkaç hafta hasta için zor geçiyordu. Ayrıca birkaç yıl sonra hastalık yeniden tekrarlarsa aynı acılara yeniden katlanılmak zorunda kalınıyordu.

Şimdilerde ise bazı ameliyatsız tedavi yöntemleri hastaların daha az acı ile ve daha kısa sürede tedavi olmasını sağlamaktadır.

Bu tedavi yöntemlerinden skleroterapi, bant ligasyonu gibi yöntemleri özellikle araştırmanızı öneririz.

Basur hastalığında tedavi sadece ilaç ve kremler üzerine kurulu değildir. Hastanın yaşam tarzında bir takım değişiklikler yapmasına da ihtiyaç vardır. Örneğin halk arasında “çok oturma basur olursun” sözü gayet doğru bir sözdür.

Fazla oturmak, ağır kaldırmak gibi unsurlar makat bölgesinde kan birikmesine yol açmakta bu da makat bölgesindeki toplardamarların varisleşerek basur memesi oluşmasına yol açmaktadır.

Basur hastalığının diğer sebebi ise kronik kabızlıktır. Dışkı düzenleyici ilaçlar ve lif açısından zengin bitkilerde beslenme ile kronik kabızlığın önüne geçilmesi gerekmektedir.