Basur için demir sülfat kullananlar olması nedeniyle “Demir sülfat basura iyi gelir mi ?” konusuna bu makalede açıklık getirdik.

Demir sülfat ne için kullanılır ?

Demir sülfat bileşiğinin piyasada iki türlüsü bulunmaktadır:

Birincisi:

Açık mavi yeşil renkte kristal yapılı inorganik bir gübredir . Arpa, buğday, her türlü sebze ve meyve bitkileri, asma, mısır, pamuk, süs bitkileri, çim saha ve park-bahçe bitkilerinin daha iyi gelişimi için kullanılmaktadır.

İkincisi:

Bitki gübresi olmayan tablet veya kapsül şeklinde satılan, insan sağlığına yararlı demir sülfat takviyeleri vardır.  Demir sülfat bazlı takviye ürünleri demir eksikliği anemisini tedavi etmekte kullanılır.

Demir, vücudun kandaki oksijeni taşıyan kırmızı hücreleri üretmesine yardımcı olur. Hamilelik veya yanlış beslenme gibi sebeplerle tahlillerde demir seviyesi düşük çıkarsa kişinin demir sülfat takviyesi kullanması gerekebilmektedir.

Demir sülfat basura iyi gelir mi ?

Demir sülfat kullanımının (ister oral yolla alımı, isterse de basur bölgesine sürülen karışımlarda kullanılması olsun) basur hastalığını iyileştirici veya şikayetleri giderici bir faydası bulunmamaktadır.

Eğer bir doktor bir basur hastasına demir sülfat takviyesi kullanmasını önermiş ise bunun muhtemel iki sebebi bulunmaktadır:

Birincisi;

Kadınlarda basur hastalığı görülmesinin başlıca sebebi hamileliktir. Hamilelikte rastlanılan diğer yaygın sorun ise demir eksikliğidir. Eğer basur, kanama yapıyorsa hamile kişideki demir seviyesi daha da azalmış olacaktır.

Bu durumu telafi etmek için doktor hastaya demir sülfat takviyesi kullanmasını tavsiye etmiş olabilir.

Hamilelik döneminde demir eksikliği yaşanması halinde saç dökülmesi ve yorgunluk gibi şikayetler görülmektedir. Bunlardan daha önemlisi, gebelikte yaşanan demir eksikliğinin bebeğin düşük kilolu olmasına yol açması ve doğacak bebeğin ilerleyen zamanda kansızlık şikayetlerini yaşama riskini artırmasıdır.

Bu nedenle gebelik döneminde görülen demir eksikliği ihmal edilmemelidir.

İkincisi;

Basur kanamaları sık oluyorsa basur hastası hamile olmasa dahi bir süre sonra demir eksikliği problemi yaşayabilmektedir. Vücutta demirin fazla bulunduğu yerlerden biri kandır. Basur kanaması, vücuttaki demiri azalttığı için demir takviyesi alarak bu durumu telafi etmek gerekmektedir.

Özetle; Demir sülfat basura iyi gelmez fakat basur kanamalarının neden olduğu demir eksikliği sorununu gidermek için kullanılır.

Basur bölgesine demir sülfat bazlı bir karışımın sürülmesinin ise basura bir faydası bulunmamaktadır.

Demir sülfat takviyeleri basuru tetikler mi ?

Demir sülfat takviyeleri uzun süre kullanılırsa kabızlık yapmakta ve kabızlık şikayetleri makat kaslarını zorladığı için basur hastalığını tetikleyebilmekte veya şiddetini artırabilmektedir. Bu nedenle basur hastalarının demir sülfat takviyesi kullanırken kabızlığa karşı dikkatli olmaları gerekmektedir.

Demir içeren yiyecekler nelerdir ?

Sürekli yaşanan basur kanamaları nedeniyle demir eksikliği yaşayan kişiler bu durumu telafi etmek için demir açısından zengin olan yiyecekleri menülerinde fazlaca yer vermelidirler.

Demir açısından zengin olan gıdalarında ciğer de dahil olmak üzere kırmızı et gelmektedir. Balıkta ve yumurtada da oldukça fazla oranda demir bulunmaktadır.

Bitkilerden ise kuru üzüm, kuru erik, kayısı, kuru yemişler ve fasulyede oldukça fazla oranda demir bulunmaktadır.

Basura ne iyi gelir ?

Basur hastalığının başlangıç evresinde, bol su tüketimi, uzun süre oturmamak, ağır kaldırmamak, lif açısından zengin gıdaları tüketmek gibi tedbirlerle basur hastalığının ilerlemesi önlenmektedir.

Basur hastalığının ikinci ve üçüncü evrelerinde ise ağrı, şişlik, tahriş ve kanama gibi şikayetler görülmekte, bunları azaltmak için basur kremleri, oturma banyosu uygulaması, kas gevşetici, dışkı yumuşatıcı, ağrı kesici ilaçlar gerekmekte aşamasında ise bol su tüketimi, uzun süre oturmamak, ağır kaldırmamak, lif açısından zengin gıdaları tüketmek gibi tedbirlere devam edilmektedir. Eğer bunlara rağmen hastalık ilelerse lastik bant ligasyonu veya skleroterapi gibi ameliyatsız yöntemlerle basur memesi etkisiz hale getirilmektedir.

Eğer basur hastalığı dördüncü ve son evreye ulaşmış ise bu evredeki basurun tek çaresi basur memesinin ameliyatla alınmasıdır. Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle değişik ameliyat usulleri uygulanır olmuştur.