Halk arasında kirpi eti basura iyi gelir şeklinde bir söylenti olması nedeniyle kirpi eti basura iyi gelir mi, yoksa söylentiler sadece bir şehir efsanesinden mi ibaret, bunları yerli ve yabancı kaynaklardan araştırdım. Neticeyi merak ediyorsanız makaleyi sonuna kadar okuyunuz.
Kirpi eti basura iyi gelir mi ?
Kirpinin basura iyi geldiği şeklindeki iddia hem yaygındır hem de çok eskiden beri vardır. Bu yüzden bu iddiayı yabana atmayıp araştırdım.
Basur hastalığı, tedbir alınmadıkça ilerleyici niteliği olan ve şikayetleri zaman zaman hastanın hayat kalitesini epey düşüren bir rahatsızlıktır.
Bazen basur şikayetleri o denli dayanılmaz olur ki basurun verdiği rahatsızlık ve sancılar azalsın diye değil kirpi eti, yılan, sinek, böcek ayırmadan yemeğe razı olursunuz.
Bununla birlikte yerli ve yabancı bilimsel kaynaklar tarandığından modern tıp ve alternatif tıpta kirpinin basur hastalığına iyi geldiğine dair bir veriye rastlanmamıştır.
Kirpinin basura iyi geldiği iddiası bilimsel dayanaktan yoksun olup sadece kullanıcı deneyimlerine dayanmaktadır.
Kirpinin basura iyi geldiği nasıl deneyimlenmiştir, bu husus da araştırılmaya değerdir. Çünkü kirpi ülkemizde yenilmeyen bir hayvan olup sadece dağdaki terör örgütü mensuplarınca zorda kalınca yenildiği bilinmektedir.
Ancak her nasılsa kirpinin basura iyi geldiği bilgisi ülkemiz geneline yayılmış durumdadır. Demek ki kendinde basur hastalığı olan birileri kirpi eti yedikten sonra hastalığında düzelme olmuş, ve bu durum etrafa yayılmıştır.
Kirpi etinin neden basura iyi geldiği, yani kirpi etindeki ne tür bir maddenin basur hastalığında nasıl bir etki yaptığı ise tam olarak bilinmemektedir.
Araştırmalarım sonucunda kirpi etinin basur hastalığına faydası olabilecek iki özelliğini tespit ettim.
Birincisi;
Kirpinin eti yumuşak ve yağlı bir ettir. Yenildiği zaman bağırsak hareketlerini hızlandırmaktadır.
İkincisi;
Kirpide bakteriyel, viral ve fungal patojenler, asalak yaşayan mikroorganizmalar bulunmakta olup bu tür mikroplar vücuda girdiği zaman, vücudun savunma mekanizması bu mikropları vücuttan daha çabuk atmak için bağırsak hareketlerini hızlandırmaktadır.
Basur hastalığının yaygın sebepleri bağırsakların yavaş çalışması ve kronik kabızlıktır. Kakayı bağırsaktan dışarı atan kasların zorlanması, çok çalışması bu bölgedeki toplardamarların şişmesine ve basur hastalığına sebep olmaktadır.
Kirpi yemenin sonucu olarak bağırsak hareketlerinin hızlanması basura fayda etmektedir.
Bununla birlikte kirpiden insana geçen asalak canlıların bağırsaklardan temizlenmesi uzun süre almaktadır. Ayrıca kişinin bağırsaklarını rahatlatması, bağırsak hareketlerini hızlandırması için kirpi yemeye gerek yoktur.
Lif açısından zengin olan pırasa, ıspanak gibi sebzeleri, dut, kayısı, incir gibi meyveleri tüketerek ve bol su içerek de bunu yapabilirsiniz.
İlerlemiş basur memesi olan kişilerin kirpi yemesinin bir faydası olmayacaktır.
Basur hastalığının tedavisi hakkında pratik bilgiler
- Basur hastalığının tek çaresi ameliyat olmak değildir. Lastik bant ligasyonu, skleroterapi gibi yöntemlerle tedavi olabilirsiniz.
- Basur şikayetlerini basur kremleri ile azaltabilirsiniz. Basur kremleri reçetesiz de satın alınabilmektedir.
- Uzun süre oturmak, fazla kilolar, kabızlık, hamilelik, makata baskı yapan uğraşlar basur hastalığını ilerletmektedir.
İLGİLİ YAZI: