Basur hastalığı toplumun yarısına yakınında en az bir kere görülen yaygın bir hastalık olup iç basur ve dış basur olarak iki türü bulunmaktadır.
Bu türlerden daha yaygın görüleni iç basur olup gerek sinsi ilerlemesi gerekse de kendiliğinden geçmemesi nedeniyle dış basura göre daha tehlikelidir.
Dış basur ise kendini daha kolay belli eden ve zamanla kendiliğinden kaybolabilen bir basur türüdür.
İç basur ve dış basur arasındaki temel farklar
Basur hastalığı makat bölgesindeki toplardamarların genişlemesi sonucu oluşmaktadır. Makatın iç kısmında yer alan kasların bulunduğu bölgedeki toplardamarla anüs yüzeyinde olanlara göre daha kalın ve işlevseldir.
Makatın yaklaşık birkaç santimetre içerisinden itibaren bulunan toplardamarların genişlemesi ve şişmesine iç basur denir.
Bir süre sonra fazla genişlemesi nedeniyle bulunduğu et dokusu içerisine sığamayan bu damarlar dışkı yoluna yani kalın bağırsağın son bölümüne sarkarlar. Daha ileri evrede ise daha da büyüyerek anüs dışına kadar sarkarlar.
İç basurun gelişimi böyledir ve anüs dışın kadar sarkmış bir dokuyu kremle veya bitkisel tedaviyle kalıcı olarak tedavi etmenin imkanı yoktur.
Dış basur ise makat yüzeyindeki görece daha küçük çaplı toplardamarların geçici olarak iltihaplanması olup iltihap geçince dış basur hastalığı da tedavi edilmiş olur. Fakat tekrarlayabilen bir hastalık olduğu unutulmamalıdır.
Dış basur memesi kaç günde geçer ?
Dış basur hastalığının ne kadar sürede tedavi edileceği veya kendiliğinden geçip geçmeyeceği hastalığın şiddetine ve uygulanan tedavi usulüne bağlı olarak değişmektedir.
İnatçı bir dış basur eğer kendiliğinden geçmesi beklenirse 2-3 ay veya daha fazla süre rahatsız edici olabilir.
Hastaların iç basur ile dış basuru ayırt etmesi kolay değildir ayrıca bir hastada her ikisi birden gelişebilir veya önce bir türü, bir süre sonra da diğer bir türü ortaya çıkabilir.
Bu nedenle ister dış basur, isterse de iç basur olsun kendiliğinden geçmesini beklemeyip tedavi için doktora gitmek gerekir.
Eğer dış basur fazla şiddetli değilse ve doku büzücü basur kremlerinden netice alınırsa yaklaşık 7 günde basuru geçirebilme olanağı vardır.
Ortalama olarak ise dış basurun kendiliğinden geçmesi 1 ay -40 gün civarı sürmektedir.
Dış basur nasıl geçer ?
Öncelikle basura neden olan sebepleri ortadan kaldırmak gerekir. Eğer basur hamilelik nedeniyle oluştuysa doğuma kadar devam eder, bu süreçte basur kremleri ile şikayetler hafifletilir.
Basur uzun süreli oturma alışkanlığı, kronik kabızlık ve göbek çevresi kiloların artması nedeniyle meydana geldiği için bunlara karşı tedbir almak gerekir.
Bağırsakları yumuşatan gıdalara ağırlık vererek, (zeytinyağlı pırasa ve ıspanak yemeği, armut, hurma gibi gıdaları bol tüketiniz) fazla oturmayıp yürüyüş yaparak dış basurun kendiliğinden geçme sürecini hızlandırabilirsiniz.
Dış basur memesini daha çabuk indirmek için ise içerisindeki ödem ve iltihabın kuruması gerekmekte olup bunun için de basur kremleri kullanılır.