Basur hastalarının beslenme stratejisi kabız olmamaya çalışmak ve basuru azdıracak gıdalardan uzak durmaktır. Bazı hastaların “Maden suyu basura iyi gelirmi” şeklindeki sorularına cevap olmak üzere bu makaleyi hazırladık.
Bir çok kişi tarafından çoğu derde deva olarak maden suyu tüketilmektedir. Maden suyunun en büyük faydası hazımsızlığı, şişkinliği giderip sindirim sistemini rahatlatmaktır.
Ağır yenen yemeklerden sonra içilen maden suları genellikle olumlu etki yapmakta ve mideyi rahatlatmaktadır. Bu yüzden de acaba maden suyu basura da iyi gelir mi diye sorulmaktadır.
Maden suyunun bağırsakları rahatlatıcı, kısmen de olsa kabız olmayı önleyici özelliği vardır. Bununla birlikte basura etki etmesi açısından cılız kaldığını söylemek gerekir. Yemeklerden sonra maden suyu tüketen kişiler bu alışkanlıklarına devam edebilirler. Bunun bir zararı olmaz. Ama yemekleri etli ve bol yağlı seviyorsanız ve üzerine de maden suyu içiyorsanız sizin devanız maden suyundan ziyade et tüketimini biraz kısmak olacaktır.
Ana yemekleri “kuvvetli” yeme alışkanlığınız var ise bunu terketmeniz yararlı olur. Ana öğünlerde tüketilen besin miktarını azaltıp daha çok sebze yemelisiniz. Bu strateji size maden suyu tüketmekten daha fazla fayda sağlayacaktır.
Hayvani gıdalarda lif oranı düşük olduğu için daha kolay kabızlığa neden oluyor. Sebzelerde ise tam tersine bolca lif var. Bu da bağırsakları müthiş rahatlatıyor. Hazır gıdalarda işlenme sürecindeyken içerisindeki lifin neredeyse tamamı kaybolduğu için basur hastaları marketlerde satılan ambalajlı gıdalardan uzak durmalılar.
Kabızlık ile basur arasında bağ kuramayanlar olabilir diye kısa bilgi verelim. Kabızlık demek dışkının sert olması demek. Dışkı çıkarken basurlu bölgeye baskı yapıyor ve zamanla basur memesini dışarıya itiyor. Hem basur memesini acıtıyor hem de memenin dışarıya sarkmasına sebep oluyor. Halbuki dışkı cıvık olursa tuvalete kadar olan yolculuğu kolay oluyor.
Kabızlık ekstra ıkınma gerektirdiği için basurlu damarın varisleşmesine, genişlemesine yol açıyor. Bu nedenle basur hastalarının en büyük düşmanı kabızlık ve fazla oturmak. Gün içinde daha çok hareket ederseniz ve ana yemeklerde az yiyip erik, kayısı gibi bağırsak yumuşatıcı meyvelerle ara öğün yaparsanız basur hastalığının ilerlemesini durdurabilirsiniz.
Maden suyunu da içebilirsiniz ama çok ciddi bir faydasını görmeyeceksiniz. Ama genel olarak sıvı tüketimini artırmak faydalı olacaktır.
bilgilendirme yaptığınız için teşekkürler