Hamileliğin kötü sürprizlerinden birisi gebeliğin yol açtığı basur hastalığıdır. Hamilelikte basur normal doğuma engel mi, hamilelikte basurun tedavisi nasıl yapılır, bunları öğrenmek için okumaya devam edin…

Hamilelikte basur olmamak için ne yapılmalıdır ?

Kadınların neredeyse yüzde ellisi hamilelik döneminde basur ile tanışmaktadır. Bu oldukça yüksek bir oran olup gebeliğin sonlarına doğru gebeliğin zorluklarına bir de basur hastalığına bağlı şikayetlerinin eklenmesi oldukça sevimsiz bir durumdur.

Hamilelikte basur bazı hanımlar için kaçınılmaz bir durumdur. Hamilelikte vücutta bazı değişiklikler yaşanır ve bazen kişi ne tür önlem alırsa alsın basurdan kaçamaz. Ancak çoğu kere öyle değildir.

Basuru tetikleyen sebeplerin neler olduğunu bilen ve önlemini alan kişilerde basur görülmeyebilir veya hafif atlatılabilir.

Basuru tetikleyen şeyler şunlardır:

  • Kronik kabızlık,
  • Uzun süre oturmak,
  • Kilo artışı,
  • Ağır kaldırmak,
  • Tuvalette uzun süre oturmak,
  • Fiziksel hareket azlığı,

Hamilelikte basuru engellemek için ilk şart kabızlıktan kaçınmaktır. Bunun için de zengin lif içeren pırasa gibi sebzeleri ve kayısı, armut gibi meyveleri bolca yemek, yemekleri zeytinyağlı yapmak, bol su içmek ve hareketsiz kalmamaya çalışmak gerekir.

Fazla kilolar ve ağır kaldırmak da basurda etken olduğu için hamilelikte kilo alımı kontrollü olmalıdır. Her geçen gün daha ağır bir vücudu taşımak basuru tetiklemektedir.

Bunlara ilave olarak kegel egzersizleri yapılmalıdır. Kegel egzersizleri kasları güçlendirerek hem basurdan korur hem de doğumun kolay geçmesini sağlar.

Hamilelikte basurun tedavisi nasıl yapılır ?

Hamilelik kaynaklı basura genellikle ciddi ilaç tedavisi veya trombektomi tarzı ameliyatlar uygulanmamakta, bunun yerine hastalığın ilerlemesini önleyici tedbirler almak ve şikayetler fazla olursa şikayetleri azaltıcı basit ilaçlar kullanmak yoluna gidilmektedir.

Bu konuda hastalara yaygın olarak önerilen tedavi şekli oturma banyosu uygulamak ve oturma banyosundan sonra ağrı ve kaşıntıyı azaltan basur kremleri uygulamak şeklindedir.

Ayrıca hastaya tuvalette uzun süre ıkınmaması, uzun süre oturmaması fakat, uzun süre ayakta da kalmaması yönünde tavsiyeler verilir. Eğer kabızlık sorunu var ise hamileliğe zararı olmayan dışkı yumuşatıcı ilaçlar reçete edilir.

Hamilelikte basur normal doğuma engel mi ?

Hamilelikte basur hastalığının yaşanması normal doğuma engel olacak bir durum değildir. Ancak nadiren bunun istisnası sayılabilecek vakalar yaşanabilir.

Bazen hamilelikte yaşanan basur normal doğumu güçleştirebilmekte, sıkıntıya sokabilmektedir. Bununla birlikte genellikle normal doğuma engel olmaz.

Basur hastalığı gebeliğin sonlarına doğru şiddetlenmekte ve normal doğum uzun sürerse daha da artmakta ve kalıcı hale gelebilmektedir. Bu nedenle hamilelikte yaşanan basur şikayetleri hafife alınmamalıdır.