Basur neden olur, basur olan kişiler nerelerde hata yapıyor ?
Öncelikle basur denilen hastalığın ne tür bir hastalık olduğunu ve daha çok kimlerde görüldüğünü açıklamaya çalışayım.
En genel tanımlamayla basur makattan iltihaplı bir meme sarkması ve kişiyi rahatsız etmesidir. Bu hastalığın başlangıcı “basur başlangıcı” konulu makalede açıklanmıştır. Yine de kısaca bilgi vereyim.
Sindirim sistemini sona erdiği yani dışkının vücuttan ayrıldığı yere kibar bir ifade ile anüs denir. Anüsün açılıp kapanmasını, dışkının kalın bağırsaktan dışarıya doğru ittirilmesini veya tam tersine çıkmak isteyen kakanın bir süre bekletilmesini anüsün hemen iç tarafındaki doku grubu ile makat etrafında yer alan daha minik boyutta doku kitlesi yapar.
Bildiğiniz üzere organlarımızın, dokularımızın ve hücrelerimizin çalışması için buralara kan iletilmesi gerekir. Sadece kan iletilmesi yetmez bir de kirlenen kanın buralardan geri toplanıp tekrar kalbe temizlenmek üzere gitmesi gerekir.
Dokulardaki kirli kan toplar damarlar yolu ile kalbe ulaştıktan sonra temizlenip besin ve oksijen + diğer faydalı minerallerle birlikte yeniden vücuda pompalanır.
Anüsün işlevlerini sağlayan büzgen kasların da kan ihtiyacı vardır ve bu kas grubu çok çalışırsa doğru orantılı olarak kan ihtiyacı da artar. Çok fazla kan gereksinimi daha fazla kirli kan demektir.
Kişi kabız olduğunda normal zamanlara göre daha fazla ıkınır. Kronik kabız olan bir kişi normal bir insana göre anüs büzgen kaslarını daha fazla çalıştırır. Yani kirli kanın çoğalmasına bağlı olarak toplardamarda genişleme yaşanır.
Toplardamarların genişlemesi başta sorun değilmiş gibi gözükse de geniş damarlar pıhtı birikimine müsait yerledir. Bir nehirde dar bölgelerdeki akışın daha hızlı, geniş bölgelerde daha yavaş olduğunu ve sel ile sürüklenen parçaların daha çok nehrin geniş bölgesinde biriktiğini bilirsiniz.
Toplardamar genişlemesi, daha sonra buralarda pıhtının birikip ağrı yapması demektir. Bacaklardaki varisler bunun en bariz örneğidir.
Sadece kabızlık toplardamar genişlemesine neden olmaz. Toplardamar içi basıncı artıracak her şey örneğin, uzun süre oturmak, makat bölgesine baskı yapan işlerde çalışmak (at biniciliği, bisiklete, motorsiklete binmek, otobüs şoförlüğü vs) ağır kaldırmak veya sadece şişman olmak uzun vadede anüs bölgesindeki toplar damarların genişlemesine yol açar.
Anüsü kontrol eden büzgen kaslar içi içe geçtiği kollajen doku ile bir bütündür ve buradan yumak halinde toplardamarlar geçer. Toplardamarlardan biri veya birkaçı genişlemeye başladığında içinde bulunduğu bağ dokuya sığmaz olur ve genişlemesini dışarı doğru yapar.
“Dışarı” dan kastım dışkının geçtiği kalınbağırsağın içi. Normalde kalınbağırsağın içindeki dokuya gömülü olan toplardamarlar genişleye genişleye önce dışkı kanalına taşar, daha sonra da şişmeye devam edip yer çekiminin de etkisiyle anüse doğru sarkar. Bu sarkmada yavaş yavaş memeleşmeye başlamış toplar damarın ağırlığı sebebiyle bağlı olduğu dokunun onu taşıyamaz hale gelmesi de etkilidir.
İşte basur denilen hastalık bu şekilde başlar. Önlem alınmadığı takdirde tuvalette ıkınırken bu toplar damar parçası da dışarı çıkıverir. Başlarda tuvalet sonrasında kendiliğinden yerine döner. Ama sonraları zorlamadıkça tekrar anüse girmez.
Anlatımı bile işkenceli olan bu durumu yaşamanın ne derece işkenceli olduğunu tahmin etmek zor değildir. Kabızlık dönemlerinde basur memesi daha fazla tahriş olur ve kanar. Bu sıkıntıyı biraz daha arttırır. Ayrıca enfeksiyon riski de doğurur. (bkz. basur belirtileri)
Buraya kadar anlattığım iç basurun oluşumu idi. Bir de anüsün hemen etrafında olan büzgen kaslar var. Toplardamar şişmesi bu bölümde de olabilir. Bu kolay fark edilebilen bir basur çeşididir. (bkz. dış basur nedir) Şişmenin içte başlayıp dışa taştığı basur çeşidine ise iç basur denir. (bkz. iç basur nedir)
Basur tedavisi
Çoğu kişi bölgenin hassas olması nedeniyle tedaviyi evde kendi kendine yapmayı dener. (bkz. evde basur tedavisi) Evde tedavi şekli kabızlığı önleyici bitki ve yiyecekleri (bkz. basura iyi gelen yiyecekler, basura iyi gelen bitkiler) kullanarak basur şikayetlerini azaltmak, ilerleyen evrelerde ise dışarı taşan basur memesinin boyutlarını küçültmek, yumuşatmak ve yeniden içeri sokmak için krem kullanmak (bkz. basura iyi gelen krem) bazlıdır.
İbrahim Saraçoğlu, Feridun Kunak ve Ahmet Maranki basur hastaları için kürler vermektedirler.
(bkz. basura ne iyi gelir ibrahim Saraçoğlu)
(bkz. basura ne iyi gelir Feridun Kunak)
(bkz.basura ne iyi gelir Ahmet Maranki)
Basuru tedavi etmek için sadece yediğine içtiğine dikkat etmek gerekmez, yaşam tarzına da dikkat etmek gerekir.
Umarım basur neden olur anlatabilmişimdir. Başka bilgilere de ihtiyaç duyuyorsanız (bkz. basur nedenleri) sitemizde basur hastalığının neredeyse her yönü hakkında bilgiler bulabilirsiniz.
Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artan basur hamilelerde ve çocuklarda da görülebilir. (bkz. hamilelikte basur) Ama en fazla çok oturanlarda ve çok yiyenlerde görülür.
Son aşamaya kadar tedavisi yapılmamış basur cerrahi operasyonla tedavi edilir. (bkz. basur ameliyatı) Ameliyatta şişe ve meme halini alan toplardamar kesilir, kesik toplardamar kleps ile kapatılır. Bu şekilde ameliyat olan kişi şanslı ise ve önceki hatalarını tekrarlamazsa basurdan kalıcı olarak kurtulmuş olur.
Bununla birlikte tekrarlama riski ve basur ameliyatı sonrası bazı sıkıntılar da vardır. (bkz.basur ameliyatı sonrası)
Basur için ameliyat olmadan önce skleroterapi (bkz. skleroterapi nedir), kızıl ötesi ışınlarla tedavi, botoks tedavisi, kortizonlu kremlerle küçültme tedavisi gibi seçenekler de vardır.
Basur çaresine bakılmayınca sıkıntı doğuracak hastalıklardan bir tanesi.Arkadaşlarım ve ben bizzat yaşamış biri olarak olmayanlara ameliyat olmasını öneriyorum.Çok tehlikeli bir ameliyatı yoktur herkesin son aşamaya gelmeden ameliyat olmasını öneririm.