Basur için doktora gittiğimizde doktor bizi nasıl muayene edecek ? Kendinde basur belirtilerine rastlayan kişilerin aklındaki soru budur.
Bir çok kişi doktor muayenesinden çekindiği için hastalığın ilerlemesine göz yummaktadır. Maalesef basur hastalığı ilerleyici özellikle bir hastalık olduğundan tıbbi tedavi olmadan sadece bitkisel tedavilerle iyileşecek bir hastalık değildir.
Basurda bitkisel tedavi tıbbi tedaviye yardımcı olarak uygulanabilir, ana tedavi tıbbi tedavidir. Bu nedenle basur şikayetleri için mutlaka doktora gitmek gerekir.
Basura doktor nasıl bakar ?
Basur bir makat hastalığı olduğu için doktorun hastayı makatını en iyi görebileceği pozisyonu aldırması gerekir. Bu konuda klasikleşmiş birkaç pozisyon vardır.
Sol yan duruş pozisyonu:
Hasta sol yanı üzerine yatar. Alacağı pozisyon aşağıdaki resimdeki gibidir.
Doktorların en fazla tercih ettiği basur muayene pozisyonu budur.
Litotomi pozisyonu:
Basur muayenesinde litotomi pozisyonunu tercih edenler doktorlar da fazladır. Litotomi pozisyonu aynı zamanda jinekolojik pozisyondur. Yani kadınların jinekolojik muayenesinde de kullanılan pozisyondur.
Hasta ilk kez bu pozisyonu alırken biraz yadırgar ama sonraki muayenelerde daha az gergindir.
Secde pozisyonu:
Bazı doktorlar ise secde pozisyonunu tercih eder. Yani diz dirsek yerde, makat havadadır, namazdaki secdeye benzer bir pozisyondur.
Jack knife pozisyonu:
Bazı doktorların tercihi ise Jack knife pozisyonudur. Yatak müsait ise bu pozisyonun tercih edilmesi hasta açısından kolaylık sağlar.
Basur muayenesi sadece doktorun gözle muayene etmesi ile sınırlı değildir. Doktor hastaya muayene pozisyonu aldırdıktan sonra önce genel olarak makatı inceler. Daha sonra parmakla muayene eder. Ve son olarak da anoskop denilen aleti makata yerleştirerek makat içine bakar.
Doktor basur hastasını nasıl muayene eder ?
Basur muayenesi üç aşamadır:
- Gözle muayene
- Parmak tuşesi
- Anoskopi
Göz muayenesi hastanın basur veya başka ne tür bir hastalığı olduğu hakkında bilgi verecektir. Makat dışına sarmış bir doku var mı, makatta kızarıklık, akıntı var mı veya leke tarzı oluşumlar var mı, bu tür şeyler göz muayenesi ile anlaşılabilmektedir.
Parmak tuşesi, doktorun parmak ile makatın içini ve dışını yoklamasından ibarettir. Bu sayede doktor hastanın ağrı şikayetlerinin ne derecede olduğu, dokularda ödem veya sertleşme olup olmadığını anlayabilecektir.
Anoskopi
Anoskopi, anoskop denilen ve büyüteç işlevi gören aletin makata yerleştirilmesi ile yapılır. Bazı anoskoplar tek kullanımlıktır ve kendinde ışığı vardır. Bu sayede doktor rahatça makatın içini görüntüleyebilir.
Devlet hastanelerinde ise çok kullanımlık metal anoskoplar kullanılmaktadır.
Anoskopların çok sayıda çeşidi olup yüksek çözünürlüklü olanları daha iyi sonuç vermektedir.
Basur muayenesi acıtır mı ?
Basur muayenesi hastanın çekinmesini gerektirecek şekilde ağrıtan bir muayene değildir.
Makat muayenesini hangi doktor yapar ?
Makat muayenesi proktoloji dalında uzmanlaşmış doktorlar tarafından yapılır. Devlet hastanelerinde proktoloji diye bir bölüm olmadığı için hastanın genel cerrahi bölümünden randevu alması gerekmektedir.
Genel cerrahi bölümünde proktoloji yani makat hastalıklarında uzmanlaşmış doktorlar bulunmaktadır.
Basurda alternatif teşhis yöntemleri
Eğer yukarıdaki yöntemlerle hastaya basur teşhisi konamadıysa aşağıdaki iki yöntemden birine ihtiyaç duyabilir.
Sigmoidoskopi: Sigmoidoskop adı verilen esnek ışıklı bir tüple makata bakılır. Gerekirse bu yöntemle bir miktar doku örneği alınabilir.
Kolonoskopi: Kolonoskop adı verilen uzun, esnek bir tüple tüm kalın bağırsağa bakılır. Bu yöntemle doku örneği alınabilir, hatta tedavi uygulanabilir.
Basur hastalığı ile birlikte başka hastalıklar veya kanser şüphesi de var ise bu sok iki yöntem bu konularda da yardımcı olmaktadır.
Basur tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler
Basur hastalığı oldukça yaygın olan ve ilerleme özelliği olan bir hastalıktır. Hastalığın mahrem bir bölgede oluşması nedeniyle çoğunlukla teşhis ve tedavide geç kalınmaktadır.
Ancak şu unutulmamalıdır ki basur tedavisine ne kadar geç başlanırsa, hasta o kadar fazla acı çekecek ve daha fazla maliyete katlanacaktır.
Öncelikle hastadaki şikayetlerin basur hastalığı ile alakalı olup olmadığının net olarak belli olması gerekir. Bunun tanısını koyacak kişi doktordur.
Bkz. Basur hastalığına hangi bölüm bakar ?
Basur hastalığının başlıca belirtilerinden bazıları kanama, ağrı, şişlik, kaşıntı ve kanama gibi şikayetler olup anal fissür, mayasıl veya mantar hastalıklarında da benzer şikayetler olduğu için basur hastalığı bu hastalıklar ile karıştırılabilmektedir.
Bkz. Anal fissür nedir ?
Bkz. Basur nasıl anlaşılır ?
Bkz. Basur kanaması ne kadar sürer ?
Basur hastalığının tedavisi hangi evrede olduğuna göre değişmektedir. Başlangıç evresinde iken evde yapılabilecek tedavi usulleri yeterli olurken, orta ve ileri seviyede ise tıbbi tedavi şarttır.
Bkz. Basur evreleri
Bkz. Evde basur tedavisi nasıl yapılır ?
Eğer hastada basur memesi oluştu ise öncelikle bunun iç basur mu yoksa dış basur mu olduğu tespit edilmelidir. Basur hastalığının son evresinde tek çare ameliyattır ve ne yazık ki basur ameliyatı ve sonrası hasta için sıkıntılı geçmektedir.
Bkz. Basur memesi nasıl iner ?
Bkz. Basur ameliyatı sonrası iyileşme süresi
Bu nedenle hastaların, basur hastalığının ilerlemesine meydan vermeden ameliyatsız tedavi seçeneklerini değerlendirmesi gerekmektedir. Günümüzde basur hastalığı için skleroterapi, bant ligasyon ve hemoroidal arter embolizasyonu gibi ameliyatsız tedavi seçenekleri bulunmaktadır.
Bkz. Hemoroidal arter embolizasyonu fiyatı
Bkz. Bant ligasyon ücreti
Bkz. Skleroterapi nedir ?
Basur tedavisinde yaşanan sıkıntılı durumlardan birisi tedavi uygulandıktan sonra hastalığın yeniden nüksetmesidir. Bunun sebebi basur hastalığına neden olan faktörlerin yeniden bu hastalığı üretmeleridir.
Eğer hastalar basur neden olur, bunu bilirlerse ve önlem alırlarsa hastalığın tekrar etme riski azalacaktır.
Kadınlarda basur hastalığı
Basur hastalığı kadınlarda erkeklere göre daha az görülmektedir. Bununla birlikte gebeliğe bağlı basur şikayeti yaşayanların sayısı da az değildir. Gebelik döneminde her ilacın kullanılamıyor olması ve bebeğin zarar görme riski nedeniyle anne adayların basur hastalığı hakkında bilgili ve tedbirli olmaları gerekmektedir.
Bkz. Gebelikte hemoroid için hangi ilaçlar kullanılır ?
Bkz. Gebelikte oluşan hemoroid doğumdan sonra geçer mi ?
Bkz. Hamilelikte basur normal doğuma engel mi ?