Basur hastalığı için batikon kullanımı konusunda doktorlar arsında fikir ayrılıkları bulunmaktadır.

Basur bölgesinin daima streril tutulması ve tahriş unsurlarının azaltılması için kayganlaştırıcı, lokol uyuşturucu basur kremlerinin kullanılması gerekmektedir.

Doktorlar batikonu direk basur memesine sürerek değil de oturma banyosu suyuna karıştırılarak kullanılmasını tavsiye etmektedirler. Bazı doktorlar ise basur hastalığında batikon kullanımının gereksiz ve yararsız olduğu düşüncesindedirler.

Batikon nedir ne işe yarar ?

İlacın orijinal ismi Batticon’dur. Batikon diye telaffuz edildiği için benzer içerikli ilaçlara da (Baticonol, batiqon vs .) batikon denilmektedir.

İçeriğinde Polivinilpirolidon iyot bulunmaktadır. Cerrahi el dezenfeksiyonu, cilt ve yara dezenfeksiyonu, mukoza dezenfeksiyonu, ameliyat öncesi bölgenin dezenfeksiyonu ve yanık-yara tedavisinde kullanılmaktadır.

Ciltte kesik, yaralanma olduğunda batikon sürülür. 5 dakika kuruması için beklenir. Batikon yaranın mikrop kapmaması için kullanılır.

Basura batikon iyi gelir mi ?

Batikonun kullanma talimatında basura iyi geldiğine dair bir ifade bulunmamaktadır. Ayrıca basurlu bölgeye batikon sürülmesine dair bir tıbbi uygulama bulunmamaktadır.

Basur bölgesinin mikrop kapmaması için kullanılırsa kısmı bir faydası olabileceği düşünülmekle birlikte basur kremi kullanan bir hastanın ekstra olarak batikon kullanmasına gerek yoktur.

Basur hastalığında şikayetlerin azaltılması için doktorlar tarafından düzenli olarak günlük en az iki kere oturma banyosu önerilmektedir. Oturma banyosu basur ağrısını ve kaşıntılarını azaltmaktadır.

Oturma banyosu suyuna herhangi bir madde eklenip eklenmemesi konusunda doktorlar arasında görüş birliği bulunmamaktadır.

Bazıları oturma banyosu suyuna herhangi bir şeyin eklenmemesi veya sadece tuz ile yetinilmesi gerektiği kanaatindeyken bazı doktorlar ise basur bölgesinin steril kalması açısından batikon gibi dezenfektan içerikli ilaçların oturma banyosunda kullanılmasını desteklemektedirler.

Basur hastalığı tedavisinde oturma banyosu gerekli mi ?

Her gün oturma banyosu yapmak hastaya zahmetli gelebilir. Her basur hastası için de oturma banyosu gerekli değildir.

Eğer şikayetler fazla değilse hastanın oturma banyosu yapmasına gerek yoktur. Bazı hastalarda basur ağrıları şiddetli olmakta, basur kremleri ve fitiller yeterince çözüm olmamaktadır. Şikayetleri fazla olan hastalara doktorlar basur kremlerine ilave olarak oturma banyosu da önerebilmekte, hasta oturma banyosunun faydasını gördükçe şikayetler azalana kadar oturma banyosu uygulamasına devam etmektedir.

Oturma banyosuna batikon eklenmeli mi ?

Oturma banyosu suyuna sadece tuz eklenmeli hatta sadece çeşme suyu bile yeterlidir diyen doktorların gerekçesi şudur:

Oturma banyosu basur ameliyatı sonrası için de önerilmekte olup oturma banyosuna batikon gibi dezenfektan maddelerin eklenmesi ameliyat yarasının iyileşme sürecini uzatmaktadır.

Ayrıca hastaların suya ne oranda batikon ekleyeceklerini bilememeleri ihtimali de bulunmaktadır.

Oturma banyosu, basur ameliyatı öncesinde de uygulanmaktadır. Suyun içerisindeki batikon eğer fazla gelirse kanamalı basur memesinin ağrılarını artırabilmektedir.

  • Oturma banyosu için batikon kullanılmasını tavsiye eden doktorlar ise basurlu bölgenin mikroplardan arındırılmasına yönelik olarak bunu tavsiye etmektedirler.

Eğer oturma banyosu sonrasında bölge iyi kurulanmazsa, nemli bırakılırsa, bölgede mantar ve bakteri üreyebilmekte ve şikayetler artmaktadır.

Oturma banyosu küvetinin her uygulamadan önce ve sonra iyice temizlenmesi gerekmektedir. Oturma banyosu suyunu steril hale getirmek için batikon yerine sirke, soda veya tuz da kullanabilirsiniz. Eğer imkanınız var ise oturma banyosunu deniz suyu ile yapabilirsiniz.

Batikonlu su nasıl hazırlanır ?

Basur şikayetleri için batikonlu su ile oturma banyosu yapacaksanız dikkat etmeniz gereken hususlar şunlardır:

Oturma banyosundan önce küvet iyice temizlenmelidir.

2 veya 3 litre çeşme suyu yeterlidir.

Su sıcaklığı ılık olmalıdır. Soğuk olmamalı, yakıcı da olmamalıdır. 30-40 derece aralığında sıcaklıkta olmalıdır.

Suya iki ölçek batikon eklenir ve karıştırılır.

Bu suya 15-20 dakika oturulur ve durulanır. Ardından basur bölgesi kurulanır.