Soğan suyu ve soğan kürünü son yıllarda bilinirliği artmıştır. Basur için de soğan suyu kullanmayı düşünenler bu makaleyi okusunlar…
Soğan nelere iyi gelir ?
Soğanın kalorisi az fakat, ağırlığına göre içerdiği vitamin ve mineral diğer sebze ve meyvelere göre oldukça fazladır. Bu nedenle ağız kokusu veya mide ağrısı gibi şikayetlere neden olmasaydı, her gün bolca yenilmesi tavsiye edilen sebzelerden olurdu.
Soğan bağışıklığı korur, kolajen üretimini artırır, doku onarımını hızlandırır ve ayrıca C vitamini açısından da zengindir.
Soğan ayrıca kırmızı kan hücresi üretimini teşvik eder, sinir fonksiyonları açısından önemli olan folat (B9) ve piridoksin (B6) vitaminlerini içerir.
Soğanda bulunan diğer bir madde ise hücresel fonksiyonların düzenlenmesine yardımcı olan, vücutta sıvı dengesini sağlayan, sinir iletimini düzenleyen ve böbrek fonksiyonları için gerekli olan bir madde olan potasyumdur.
Soğan iltihapla savaşan, trigliseritleri azaltan, kolesterol seviyesini azaltan antioksidan maddeler içerir. Bu yönüyle dolaylı olarak basur hastalığına da bir miktar faydası vardır.
Soğan kansere, kalp sağlığına, polikistik over sendromuna, şeker hastalığına iyi gelir ayrıca kemik yoğunluğunu artırmaya yardımcı olur.
Soğan aynı zamanda anti bakteriyel özelliktedir ve bazı tehlikeli bakterileri öldürme özelliğine sahiptir.
Soğan zengin bir lif ve prebiyotik kaynağıdır, bağırsak sağlığını güçlendirir.
Soğan suyu basura iyi gelir mi ?
Soğan suyu antioksidan ve iltihap önleyici özellikleri nedeniyle basur hastalığı için faydalıdır. Ancak bu fayda sınırlı bir faydadır ve tıbbi tedavinin yerini asla tutmayacaktır.
Basur memesi iltihaplanmış ve şişmiş bir toplardamardır. Damarlardaki iltihap için soğan ve sarımsak gibi bitkiler iyi gelmekle birlikte tıbbi ilaçlara göre bu bitkilerin etkileri oldukça zayıf kalmaktadırlar.
Basura soğan suyu sürmek
Bazı hastalar “çivi çiviyi söker” mantığı ile soğan suyunu basur memesine sürmenin çare olup olmayacağını sormaktadırlar. Soğan suyunun bölgeyi tahriş etme riski bulunması nedeniyle bunu denemeyiniz.
Basur memesindeki iltihabı kurutmak için iltihap kurutucu basur kremlerini uygulayabilirsiniz veya skleroterapi yöntemi ile basur memesini kurutabilirsiniz. Soğan suyunu basur memesine sürmeyiniz.
Soğan suyunu içmek ise mide açısından zararlı olabilecektir. Eğer midenizde bir sorun yok ise 2 ye bir oranda süte soğan suyu karıştırıp içebilirsiniz. Ancak bunun basura faydası oldukça sınırlı olacaktır.
Soğan suyu değil de soğan kürü uygularsanız daha az yan etki ile daha uzun süreli kullanmak suretiyle daha fazla fayda sağlamış olursunuz.
Soğan suyu soğanın sıkılmış suyudur ve bu suyu direk içmek veya sürerek kullanmak sorun yaratabilir. Soğan kürü ise soğanın kaynatılması ile elde edilen su olup bu suyun yakıcı etkisi düşük olduğundan daha rahat kullanılabilmektedir.
Soğan kürü nasıl hazırlanır ?
Soğan kürü deyince aklımıza Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu gelmektedir. Soğan kürünün nasıl hazırlanacağını ve nasıl kullanılacağı konusunda en doyurucu bilgileri veren kişi odur.
Soğan kürünün hazırlanması için 1 adet kuru soğan soğanı kabuklarını soyduktan sonra 4 parçaya bölünüz. Yarım litre suyu kaynattıktan sonra dörde bölünmüş soğanı içine atınız ve kapağı kapalı şekilde yaklaşık 10 dakika kısık ateşte kaynatınız.
Biraz ılıyınca suyunu süzüp içiniz. Bunu sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez 15 gün uygulayınız. Her öğünde soğan kürünü ayrı hazırlamanız gerekmektedir.
Soğan kürünün basura faydası kandaki iltihabı yok etmesidir. Bilindiği üzere basur hastalığı aslında makattaki toplardamarın genişledikten sonra şişmesi ve içinin iltihap dolmasıdır. Soğan suyu bu iltihabın giderilmesine yardımcı olur.
Süt soğan suyu karışımı:
Soğandan maksimum faydayı alabilmeniz için onu farklı şekillerde tüketmeniz gerekmektedir. Bu nedenle soğanı çiğ, pişmiş, suyunu çıkararak veya kaynatıp suyunu içerek tüketebilirsiniz. Soğanı meyve sıkacağına koyduğunuz zaman oldukça faydalı ancak bir o kadar da sindirim sistemini tahriş edici bir sıvı elde edersiniz.
Soğan suyunun tahriş edici özelliğini azaltmak için bir çay bardağı soğan suyuna iki çay bardağı süt ekleyip içebilirsiniz. Süt soğan suyunun tahriş ediciliğini önleyecektir.
Kuru soğan basura zararlı mı ?
Kuru soğanı fazla yerseniz tahrişi artırabilmektedir. Bu nedenle basur hastalarının soğanı ölçülü tüketmeleri gerekmektedir.
Basur tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler
Basur hastalığı oldukça yaygın olan ve ilerleme özelliği olan bir hastalıktır. Hastalığın mahrem bir bölgede oluşması nedeniyle çoğunlukla teşhis ve tedavide geç kalınmaktadır.
Ancak şu unutulmamalıdır ki basur tedavisine ne kadar geç başlanırsa, hasta o kadar fazla acı çekecek ve daha fazla maliyete katlanacaktır.
Öncelikle hastadaki şikayetlerin basur hastalığı ile alakalı olup olmadığının net olarak belli olması gerekir. Bunun tanısını koyacak kişi doktordur.
Bkz. Basur hastalığına hangi bölüm bakar ?
Bkz. Basura doktor nasıl bakar ?
Basur hastalığının başlıca belirtilerinden bazıları kanama, ağrı, şişlik, kaşıntı ve kanama gibi şikayetler olup anal fissür, mayasıl veya mantar hastalıklarında da benzer şikayetler olduğu için basur hastalığı bu hastalıklar ile karıştırılabilmektedir.
Bkz. Anal fissür nedir ?
Bkz. Basur nasıl anlaşılır ?
Bkz. Basur kanaması ne kadar sürer ?
Basur hastalığının tedavisi hangi evrede olduğuna göre değişmektedir. Başlangıç evresinde iken evde yapılabilecek tedavi usulleri yeterli olurken, orta ve ileri seviyede ise tıbbi tedavi şarttır.
Bkz. Basur evreleri
Bkz. Evde basur tedavisi nasıl yapılır ?
Eğer hastada basur memesi oluştu ise öncelikle bunun iç basur mu yoksa dış basur mu olduğu tespit edilmelidir. Basur hastalığının son evresinde tek çare ameliyattır ve ne yazık ki basur ameliyatı ve sonrası hasta için sıkıntılı geçmektedir.
Bkz. Basur memesi nasıl iner ?
Bkz. Basur ameliyatı sonrası iyileşme süresi
Bu nedenle hastaların, basur hastalığının ilerlemesine meydan vermeden ameliyatsız tedavi seçeneklerini değerlendirmesi gerekmektedir. Günümüzde basur hastalığı için skleroterapi, bant ligasyon ve hemoroidal arter embolizasyonu gibi ameliyatsız tedavi seçenekleri bulunmaktadır.
Bkz. Hemoroidal arter embolizasyonu fiyatı
Bkz. Bant ligasyon ücreti
Bkz. Skleroterapi nedir ?
Basur tedavisinde yaşanan sıkıntılı durumlardan birisi tedavi uygulandıktan sonra hastalığın yeniden nüksetmesidir. Bunun sebebi basur hastalığına neden olan faktörlerin yeniden bu hastalığı üretmeleridir.
Eğer hastalar basur neden olur, bunu bilirlerse ve önlem alırlarsa hastalığın tekrar etme riski azalacaktır.
Kadınlarda basur hastalığı
Basur hastalığı kadınlarda erkeklere göre daha az görülmektedir. Bununla birlikte gebeliğe bağlı basur şikayeti yaşayanların sayısı da az değildir. Gebelik döneminde her ilacın kullanılamıyor olması ve bebeğin zarar görme riski nedeniyle anne adayların basur hastalığı hakkında bilgili ve tedbirli olmaları gerekmektedir.
Bkz. Gebelikte hemoroid için hangi ilaçlar kullanılır ?
Bkz. Gebelikte oluşan hemoroid doğumdan sonra geçer mi ?
Bkz. Hamilelikte basur normal doğuma engel mi ?