Eskiden çoğu evde bulunan ve neredeyse her tür, yara, kesik ve yara için kullanılan kara merhem basura iyi gelir mi ?

Basur hastalığı oldukça yaygın olarak görülen bir rahatsızlıktır. Her iki kişiden biri hayatının en az bir döneminde basur sıkıntısı yaşamaktadır. Kadınlarda basur hastalığı daha seyrek görülmekte, genellikle hamilelik döneminde karşılaşılmaktadır.

Basurun oldukça yaygın görülmesi ve mahrem bir bölgemizde oluşması nedeniyle bu hastalığı yaşayanlarda doktora gitmeksizin kendince evde tedavi yöntemleri uygulama eğilimi yaygındır.

Bunlardan biri de basur memesine kara merhem sürmektir. Kara merhem basura iyi gelir mi, gelmez mi bu soruya net bir cevap vereceğim ama öncelikle kara merhem nedir, basur hastalığı nedir, bunlar hakkında kısaca bilgi vereyim.

Kara merhem nedir ?

Kara merhem denilmesinin sebebi renginin siyah olmasıdır. Bu kremin asıl adı İhtiyol Pomad’dır. Ruhsat sahibi Aroma İlaç Sanayi Limited Şirketidir. İçeriği basit olmakla birlikte oldukça yaygın kullanılan bir krem olduğu için farklı firmalar da ihtiyol içerikli kremlerinin kara merhem diye satmaktadırlar.

Kara merhemde iki madde bulunur:

İhtiyol ve vazelin.

İhtiyol antiseptik özellikli yani mikrop öldürücü özellikleri olan bir maddedir. Yaraya sürüldüğünde yaranın mikrop kapmasını önler ve daha hızlı iyileşmesini sağlar.

Vazelin ise kara merhemin yardımcı maddesi olup merhemin cilde daha kolay uygulanmasını ve deriye nüfuz etmesini sağlar.

Kara merhemin en başarılı olduğu konular apse, çıban ve egzama gibi iltihabi hastalıklardır.

Kara merhemin genellikle yan etkisi görülmez. Nadiren alerji, kaşıntı, deride renk değişikliği, tahriş gibi yan etkiler görülebilir.

Basur nedir ?

Basur anüsün açılıp kapanmasını sağlayan kasların bulunduğu dokuda bulunan toplardamarların genişlemesi hastalığıdır.

Basura neden olan toplardamar genişlemesi aşağıdaki sebeplerle oluşmaktadır:

Makat kaslarının kronik olarak zorlanması: Kronik kabızlık, uzun süreli oturma alışkanlığı, ata binme, şoförlük, veznedarlık gibi işlerde çalışmak makat kaslarının kronik bir şekilde zorlanmasına yol açar.

Makat kaslarının zorlanması, daha fazla kan ihtiyacı anlamına gelir. Toplardamarda fazla kan bulunması ise damarı genişletir.

Karın bölgesindeki fazla kilolar: Karın bölgesindeki fazla kilolar (hamilelik veya şişmanlık) vücudun alt tarafındaki kanın üst bölgeye çıkmasını zorlaştırarak, bacaklarda veya makat bölgesindeki toplardamarlarda daha fazla kan birikmesine yol açar.

Yaşın ilerlemesi: toplardamardaki kanın yerçekiminin aksine hareketini damarlar içinde bulunan bir sistem sağlar. Yaş ilerledikçe bu sistemin etkisi azalır ve vücudun alt taraflarında daha fazla kan birikir.

Genişleyen toplardamarda iltihap oluşursa şişerek basur memesi haline gelir.

Kara merhem basura iyi gelir mi ?

Basur memesi, iltihaplı sıvı içermesi nedeniyle ağrı yapmaktadır. Eğer basur memesinin ebatları fazla büyükse anüs dışına sarkar ve sürtünme nedeniyle de ağrı oluşur.

Basur memesinin dış yüzeyinin mikrop kapması rahatsızlığın şiddetini azaltacaktır. Kara merhem vazelin içermesi nedeniyle kayganlık sağlayarak sürtünme kaynaklı ağrıyı azaltır. Ayrıca basur memesinin mikrop kapmasını önler.

Bu nedenle kara merhemin basur hastalığında bir miktar faydası olacağı söylenebilir. Ancak basur hastalığının ilerlemesine kara merhem engel olamaz, sadece şikayetlerin şiddetli olduğu zamanlarda biraz rahatlama sağlar.

Basur hastalığına özel olarak üretilmiş basur kremleri bulunmaktadır. Bu kremlerin ağrı azaltıcı, doku küçültücü, iltihap kurutucu ve kayganlık verici özellikleri olduğundan basur için kara merhemden daha etkili olurlar.

Kara merhem veya basur kremleri basur için nasıl uygulanır ?

Basur ağrılarını gidermenin en basit ve etkili yolu oturma banyosu yapmaktır. Zaten doktora basur için giderseniz size önereceği şeylerden biri oturma banyosu olacaktır.

Oturma banyosu, günde bir veya birkaç kez ılık su doldurulmuş küvete oturularak yapılır. 15 veya 20 dakikalık bekleme sonunda makat kasları gevşer ve ağrı duyusu azalır. Basur memesine krem sürmek için en uygun zaman oturma banyosundan hemen sonrasıdır. Çünkü diğer zamanlarda basur memesine dokununca ağrı daha yüksek şekilde hissedilmektedir.

Kara merhemden parmak uçununa biraz alınır ve basur memesine sürülür. İsterseniz kara merhemi diğer basur kremleri ile birlikte de kullanabilirsiniz.

Eğer basur memesi dışarı çıkmış ise kara merhem içeriğindeki vazelin sayesinde içeri itilmesi daha kolay olacaktır.

Basur olan ne yapmalı ?

Basur tedavisinde kremler semptomatik tedavi amacıyla kullanılırlar. Yani şikayetleri gidermede kullanılırlar. Basur zamanla ilerleme ve tekrarlama eğiliminde olan bir hastalık olduğu için krem tedavisi yeterli olmayabilmektedir.

Öncelikle hastanın, basur hastalığının hangi evresinde olduğunu öğrenmesi gerekir. Bunu da ancak doktora giderek öğrenebilir.

Basurun birinci evresindeyseniz, hastalığınızı fark etmeyebilirsiniz. Hastalığınızı fark ettiğiniz andan itibaren;

  • Fazla kilolarınız var ise veriniz.
  • Fazla hareketsiz kalmamaya çalışınız.
  • Lif açısından zengin yiyecekleri tüketiniz.
  • Ağır kaldırmamaya çalışınız.

Bunlara rağmen basur hastalığınız ilerliyorsa şikayetleriniz için basur kremlerini kullanmanız ve gerekirse tıbbi tedavi seçeneklerini değerlendirmeniz gerekmektedir.

Basur 2. evreye ulaşmışsa skleroterapi, lastik bant ligasyonu, lazer tedavisi ve hemoroidal arter embolizasyonu gibi yöntemlerle ameliyatsız olarak tedavi edilebilmektedir.

Basur son evreye ulaştığında yukarıda sayılan yöntemler uygulanamamakta, mecburen ameliyat edilmektedir.