Hastanelerde normal muayene süresi sona erince acil servisler devreye girmektedir. Acil servislere, -adı üzerinde- acil müdahale edilmesi gereken hastalar gelmekle birlikte hayati tehlikesi bulunmayan, acil müdahale gerektirmeyen durumlarda da hastalar acil servisten geri çevrilmemekte, nöbetçi doktor tarafından muayene edilmektedir.
Acil servis prosedürü şu şekildedir:
Hasta kaydını yaptırdıktan sonra Triyaj odasına alınarak hastalığın ciddiyeti ve şiddetine göre yönlendirme yapılır.
Hastanın şikayeti dinlendikten ve genel durumuna bakıldıktan sonra hastaya yeşil, sarı veya kırmızı kod verilir.
Hayati önem arz eden ve acil müdahale gerektiren vakalar kırmızı, önemli olmakla birlikte hızlı müdahale gerektirmeyen vakalar sarı, daha basit vakalar ise yeşil renk kodu ile işaretlenir.
Daha sonra hasta renk kategorisi ve hastalığının türüne göre gözlem odasına, müdahale odasına veya muayene odasına alınır.
Basur için acile gidilir mi ?
Basur hastalığı için acil servise gidilebilir. Hastalığın şiddetine göre basur sarı veya yeşil renk kodu ile işaretlenir ve hasta muayene odasında nöbetçi doktor tarafından muayene edilir.
Basur hastalığının tedavisi proktoloji alanında uzman hekimlerce yapılmakta olup acil serviste proktoloji uzmanına denk gelme ihtimali düşüktür. Bu nedenle acil serviste hasta normal basur muayenesi değil, daha yüzeysel bir muayeneye tabi tutulacak ayrıca hastanın hikayesini dinlenecektir.Bkz. Basura doktor nasıl bakar ?
Acil servis doktoru muhtemelen basur hastasını genel cerrahi servisine yönlendirecek, şikayetleri azalsın diye de krem, fitil, kas gevşetici, ağrı kesici, dışkı yumuşatıcı ilaç gruplarından reçete edecektir.
Basur hastalarına genel cerrahi bölümü bakmakta olup, acil servisteki doktor basur bölgesine müdahale etmeyecek, muhtemelen bölgeyi de incelemeyecek, sizi hastane normal muayenelere açıldığı vakit gelmeniz üzere genel cerrahi bölümüne sevk edecektir.
Basur hastalığı normalde acil servise gitmenizi gerektirecek derecede bir ağrı yapmaz. Bununla birlikte basur bölgesinin aşırı tahriş olması veya basur memesinin patlaması, aşırı kanaması sonucu duyulacak şiddetli bir ağrı nedeniyle hasta acil servise gitme ihtiyacı duyabilecektir.
Basur ağrısını en çabuk ne geçirir ?
Hiçbir bitkisel tedavi yöntemi şişen basur memesinin verdiği acıyı kısa sürede dindirmemektedir. Basur ağrıları şiddetlendiğinde bunları azaltmak için evde yapabileceğiniz en pratik şey ılık su ile 15 dakika oturma banyosu yapıp ardından uyuşturucu etkisi olan bir basur kremini basur memesine sürdükten sonra yüzü koyun yatıp istirahat etmektir.
Şişen basur memesini sakın kurcalamayınız, kanatmayınız, patlatmayınız. Basur kremleri kayganlaştırıcı ve uyuşturucudur. Bir süre sonra acınız azalacak ama tamamen kaybolmayacaktır.
Günde iki kere oturma banyosu ve krem sürerek yaklaşık bir haftada basur ağrılarını katlanılabilir düzeye indirebilirsiniz.
Basurun başladığı yer anüsün iç taraflarında olduğu ve parmakla buralara ulaşmak zor olduğu için fitiller kreme göre daha fazla fayda etmektedir.
Bu süreçte oturma simidi kullanmanız, fazla oturmamaya çalışmamanız ve kabız olmaktan kaçınmanız önem arz etmektedir.
Fitil görünüm olarak itici bir görünüme sahip olsa da içeriği krem ile aynıdır. Makata soktuktan sonra vücut sıcaklığında erir ve elle ulaşılamayacak yerlere de etki eder.
Yanlış bilinenin aksine basur tedavisi sadece ameliyat ile değildir. Ameliyat son çare olup basur yeniden nüksedebilmektedir.
Şimdilerde eğer basur hastalığı son evreye ulaşmamış ise ameliyatsız da basur hastalığı tedavi edilebilmektedir.
Mesela basur memesinin ilaç ile kurutulması, yani skleroterapi denilen yöntem ile bir çok hasta bu hastalıktan çabuk bir şekilde kurtulabilmektedir.
Skleroterapi denilen işlem basur memesine şırınga ile bir zehir zerk edip, basur memsinin içinin kurutulması ve içi boşalan basur memesinin küçülmesi esasına dayanmaktadır.
Bu yönteme ilave olarak lastik bant ligasyonu adı verilen yöntem de basur hastalığında sıkça kullanılmaktadır.
Bu yöntemde basur memesi lastik bant ile boğulmakta, birkaç gün sonra basur memesine kan akışı kesildiği için basur memesi kuruyup dışkılarken düşmektedir.
Basur hastalarına tavsiyeler
Hamilelik bazı hanımlarda basura sebebiyet vermektedir. Merak etmeyiniz bu süreç geçici olacaktır. Basur kremleri ile bu geçici süreci daha az sıkıntıyla atlatabilirsiniz.
Fazla kilolar, özellikle de karın bölgesindeki kilolar basur şikayetlerini artırmaktadır. Karın bölgesindeki fazla kilolarınızı vermeye çalışınız.
Uzun süre bilgisayar başında oturmak veya veznedarlık, şoförlük gibi meslekler makatta kan birikmesine, dolaylı olarak da toplardamarın şişip basura dönüşmesine yol açmaktadır. Uzun süre oturmaktan ve ağır kaldırmayı gerektiren işlerden kaçınınız.
Bazı kişilerin bünyeleri kabızlığa yatkın olup tuvalette fazla zaman geçirirler. Siz de bunlardan birisi iseniz bol su içerek ve posa oranı yüksek sebze ve meyveleri daha fazla tüketerek kabız olmamaya çalışınız. Makat kaslarının zorlanması, damarları genişletmekte basur memesini şişirmektedir.
Acı ve baharat basur yapmaz ama basur iseniz şikayetlerinizi artırır. Sakın çivi çiviyi söker diyerek acıya yüklenmeyiniz.
Oturma banyosu basurun ilaçsız en etkili çözümüdür. Günde en az iki kere oturma banyosu yapmak şikayetleri azaltmada ciddi fayda sağlamaktadır.