Basur hastalığı teşhisi konan hastaların beslenme alışkanlıklarında değişikliğe gitmeleri gerekebilir.

Basur hastaların aşağıdaki üç grup yiyecek ve içecekten sakınmaları gerekmektedir:

Lif oranı düşük gıdalar

Kabızlık basur hastalığını kötü etkilemektedir. Bu nedenle basur hastalarının kabız olmamaları için bazı tedbirler almadı gerekmektedir.

Sebze ve meyvelerin içeriğindeki lif (posa) bağırsak hareketlerini kolaylaştırarak kabızlığı engellemektedir.

Hazır gıdalarda, et, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalarda, pirinç ve beyaz ekmekte ise lif oranı düşüktür.

Basur hastalarının su, sebze ve meyve tüketimini biraz artırmaları, lif oranı düşük gıdaları ise daha az tüketmeleri gerekmektedir.

Alkol ve kafein

Alkolü sindirmek için aşırı miktarda su gerektiği için alkol tüketimi sindirim sistemini kurutmakta, bu da bağırsak hareketlerini yavaşlatarak basur şikayetlerini artırmaktadır.

Kahve gibi kafeinli içecekler de bağırsakları kurutmaktadır.

Acılı ve baharatlı yiyecekler

Acılı ve baharatlı yiyecekler basur bölgesindeki tahriş ve acıyı artırdığı için uzak durulmalıdır.

Yumurta basura iyi gelir mi ?

Yumurta yemenin basura iyi geldiğine dair bir tıbbi tespit yoktur. Yumurtadaki lif oranı düşük olduğu için fazla yenilmesi basur için zararlı da olabilmektedir. Bu nedenle basur hastalarının günde 1-2 taneden fazla yumurta yememeye özen göstermeleri gerekmektedir.

Öte yandan makat çatlağına yumurta sarısına yumurta sarısı sürüldüğünde ağrı ve kanamayı azalttığına dair çalışmalar vardır.

Makat çatlağı yani anal fissür şikayeti basur hastalığına benzer bir şikayet olmakla birlikte farklı bir rahatsızlıktır. Bu nedenle basur memesine yumurta sarısı sürüldüğünde kanama ve ağrıda azalma olup olmayacağı konusunda elimizde bir bilgi bulunmamaktadır.

Yumurta basura dokunur mu ?

Fazla yenmezse basura bir zararı olmayacaktır. Yumurta faydaları oldukça fazla olan bir besindir ve basur hastalarına bu besinden mahrum kalmaları önerilmez. Günde 1-2 tane yumurtayı aşmadığı sürece basura bir zararı olmayacaktır.

Basur evde nasıl tedavi edilir ?

Basur hastalığı günden güne ilerleyen nitelikte bir hastalık olduğu için hastaların geçici çözüm aramak yerine doktora gitmelerinde fayda vardır.

Doktor basur kremi, damar koruyucu, kas gevşetici ilaçlar reçete edecek. Ayrıca günde iki kez oturma banyosu önerecektir.

İlgili yazı: Basura doktor nasıl bakar ?

Basur kremleri, basura iyi geldiği iddia edilen bir çok yiyecek ve bitkiden daha iyi iş çıkarmaktadırlar. Doktora gitmeye çekinenler basur kremlerini eczaneden reçetesiz de alabilmektedirler.