Basur hastalığının tedavisi üç ayaklıdır:
- Doğru beslenme
- İlaç tedavisi
- Doğru yaşam biçimi
Eğer basur hastalığından en kısa sürede kurtulmak veya en azından hastalığı rahat geçirmek istiyorsanız yukarıda sayılan üç faktöre uymalısınız. Makalenin devamında şalgamın basur hastalığına etkisi hakkında bilgi verilecektir. Ama bu konuya girmeden önce basur hastalığı tedavisinde beslenme harici faktörler hakkında bilgi vermek germektedir.
İlaç tedavisi basur tedavisinde en etkili yöntemdir. Bitkisel tedavi kesinlikle tıbbi tedavinin yerine geçmez, destekleyici roldedir.
Basur hastalığının yaygın ilaç tedavisi basur kremleri ile yapılmaktadır. Basur kremleri çoğu zaman kalıcı tedavi sağlamasalar da en azından hastalığı rahat geçirmenizi sağlarlar. Dışkı yumuşatıcı, spazm önleyici, kas gevşetici ilaçlar da basur hastalığının tedavisinde kullanılır.
Basur memesini yok etmek için orta evrede skleroterapi, lastik bant ligasyonu, son evrede ise cerrahi ameliyat yapılır.
Doğru yaşam biçimini benimsemek, basur hastalığı ile mücadelede olmazsa olmazlardandır.
- Makata baskı yapan hareketlerden kaçınmak,
- Uzun süre oturmamak,
- Ağır kaldırmamak,
- Uzun süre ayakta kalmamak,
- Yeterli fiziksel aktiviteye sahip olmamak,
- Karın bölgesi kilolarından kurtulmak,
Basur hastasına doktorlar tarafından verilen ödevlerdendir.
Basur hastalığının bir ayağı da doğru beslenme olup bu hastalığı tedavi etmede doğrudan etkilidir.
Basur hastalığının oluşmasındaki etkenlerden birisi makat kaslarının kıvamı sert olan dışkıyı zorlanarak ve uzun sürede atmasıdır.
Diğer kaslar gibi makat kasları da zorlandıkça daha fazla kan talep ederler ve bu da makat bölgesindeki toplardamarların genişlemesine neden olur.
Kronik kabızlık, bağırsak tembelliği gibi unsurlar dışkı atılımını zorlaştırmakta ve dolaylı olarak makat damarlarının genişlemesine ve sonraki evrede basur hastalığına sebep olmaktadır.
Bağırsakların rahat etmesi, dışkının dışkı yolundan kolay ilerlemesi basur hastalığında rahat etmenin anahtarıdır.
Şalgam basura iyi gelir mi ?
Parlak renkli gıdalar (özellikle de kırmızı ve mor renkler) flavonoid açısından zengindir. Eskiden sadece vitaminlerin öneminin farkında idik. Son yıllarda antioksidan etkisi yüksek olan flavonoidlerin faydasını daha fazla kavramaktayız.
Şalgam da flavonoid açısından zengin bir sebzedir. Flavonoidler vücudun ordusunu yani bağışıklık sistemini destekleyen ajanlardır. Hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı mücadelemizde yardımcı olurlar.
Genişleyen toplar damarın basur memesine dönüşmesinin sebebi damar içindeki enfeksiyondur. Enfeksiyon yok edilirse basur da tedavi edilir.
Düzenli olarak şalgam tükettiğimizde basura karşı savaşımızda bir tık öne geçmekteyiz.
Şalgamın basura asıl faydası ise zengin miktarda lif içermesidir. Sebze ve meyvelerde bolca bulunan, hazır gıdalarda ise neredeyse hiç bulunmayan lifler, gıdaların bağırsaklardan rahat ilerlemesini sağlayan şeylerdir. Şalgam gibi kök sebzeler lif açısından zengindir.
Öğünlerinizde şalgam, turp, lahana, baklagiller, havuç, pırasa gibi zengin lif kaynağı olan sebzeleri eksik etmezseniz hem bağırsaklarınız hem de basur bölgeniz rahat edecektir.
Şalgam suyunu içerseniz sadece antioksidan özelliğinden faydalanmış olursunuz. Salatanızın içine rendelerseniz hem antioksidan hem de lif kaynağı olarak şalgamdan istifade edersiniz.
İlgili yazı: Basura doktor nasıl bakar ?