Basur hastalığının tedavisinin bir ayağı ilaç kullanmak ise diğer ayağı hastalığa uygun şekilde beslenmektir. Basur hastalığında beslenme konusunda üç hususa dikkat etmek gerekmektedir.
Birincisi;
Basuru tetikleyen ve şikayetlerini artıran başlıca hususlardan birisi kabızlık olup kronik kabızlıktan kaçınmak için hazır gıdalardan ve lif oranı düşük besinlerden kaçınmak ve yeterli miktarda sıvı tüketmek gerekmektedir.
Beslenme tercihlerindeki basit değişiklikler bile bu konuda faydalı olmaktadır. Mesela beyaz undan yapılan ekmek kabızlığa neden olurken kepek ekmeği veya tam buğday ekmeği bağırsakları rahatlatmaktadır.
Basur hastalarının aşağıda yer alan ve lif açısından zengin gıdaları daha fazla tüketmeleri gerekmektedir:
Kabak
Lahana
Ispanak
Pırasa
Yulaf ezmesi
Koyu yapraklı sebzeler ile yapılan salatalar
Fasulye
Mercimek
Bezelye
Aşağıdakilerden de uzak durmak veya en azından azaltmak gerekmektedir:
Et
Pizza
Dondurulmuş gıdalar
Hazır gıdalar
Fast food tarzı yiyecekler
Peynir
Dondurma
İkincisi;
Basur hastalığına fazla kilolar da sebep olmaktadır. Bu nedenle fazla kalorili yiyeceklerden de uzak durmaktadır. Dolayısıyla hazır gıdalar ve fast food ürünler bu konuda da uzak durulması gereken yiyecekler arasında yer almakta ve sebzeler yine tavsiye listesinde yer almaktadır.
Üçüncüsü;
Basur memesi, toplardamarda pıhtı ve iltihap birikmesine bağlı olarak oluştuğundan bu tür sorunları önlemek için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, serbest radikallerle mücadele eden antioksidan içerikli gıdaların tüketilmesi gerekmektedir.
Bir gıdada ne kadar yüksek oranda flavonoid var ise antioksidan etkisi daha yüksek olmaktadır. Bu nedenle basur hastalarının flavonoid açısından zengin gıdaları tercih etmeleri gerekmektedir.
İlgili yazı:Basura doktor nasıl bakar ?
Domates basura iyi gelir mi ?
Orta boy bir domateste 22 kalori, 1 gram protein 3,7mg omega 3 yağ asidi ve 98,4mg omega 6 yağ asidi, 5 gram karbonhidrat ve 3 gram şeker bulunur.
Domateste A, C,E, K, B6 vitaminleri ve niasin bulunur. Domateste ayrıca Manganez, magnezyum, bakır, demir, kalsiyum, folat ve fosfor mineralleri bulunur.
Domates flavonoid açısından zengin bir sebze olduğundan basur hastalarının yeterli miktarda domates tüketmesi önerilmektedir.
Flavonoid ne işe yarar hangi gıdalarda bulunur ?
Flavonoid içerikli gıdalar aynı zamanda C vitamini de içerirler ve bağışıklığının güçlenmesine ve hastalıklara karşı vücudu korumada yardımcı olurlar.
Flavonoid içerikli gıdalar ayrıca;
Kanser veya benzeri hastalıklı hücrelerin çoğalmasını engeller
Serbest radikallerin yaşlandırıcı etkilerini önler
Ağrıları azaltır
Hücre duvarının oksijenden zarar görmesini engeller
Flavonoid, parlak renkli (sar, kırmızı, turuncu) gıdalarda bulunur. Bir gıdanın rengi ne kadar parlak ise flavonoid oranı o kadar yüksektir. Örneğin kırmızı renkli domateste, kırmızı pancarda, kırmızı lahanada flavonoid oranı yüksektir.
Havuç, elma, soğan, patlıcan, kayısı, armut, şeftali gibi gıdalarda da flavonoid fazlaca bulunmaktadır.
Domates basur hastalığında ne derece etkilidir ?
Basur hastalığına domates iyi gelir fakat domatesin etkisi basur hastalığını kısa sürede tedavi edecek derece bir etki değildir. Örneğin 10 gün boyunca her gün yarım kilo domates yerseniz ağrılarınız yarı yarıya azalır gibi bir şeyler söz konusu değildir. Basur kaynaklı şikayetleri gidermede domates ile basur kremini kıyaslarsak basur kremleri daha ağır basmaktadır.
Domates gibi flavonoid deposu yiyecekler yeterli miktarda tüketilirse (gereğinden fazla tüketilirse alerji yapabilmektedir) uzun vadede basur hastalığında olumlu etkileri olacaktır.