Basur hastalığına kaynaklı şikayetlerin giderilmesinde basur kremleri kullanılmaktadır. Basur kremleri hem basur şişliğinin indirilmesi hem de ağrının azaltılması konusunda etkilidir.

Basur için üretilmiş olmasa da cilde faydası olan ve enfeksiyonu tedavi etme özelliği olan bazı kremler de basur şikayetlerinin azaltılmasında kullanılmaktadır.

Travocort krem basura iyi gelir mi ?

Travocort krem Bayer firmasının üretmekte olduğu bir mantar kremidir. Parmak aralarında ve genital bölgede ortaya çıkan yüzeysel mantar enfeksiyonlarını tedavi etmede kullanılır.

Bir çok mantar türüne, dermofitlere, mayalara, maya benzeri mantarlara, küflere ve Erythrasma gibi bulaşıcı deri hastalıklarına yol açan mikroorganizmalara karşı etkilidir.

İçeriğinde izokonazol nitrat ve diflukortolon valerat etken maddeleri bulunmaktadır.

  • İzokonazol nitrat mantar ve hastalık yapıcı mikroorganizmaları öldüren bir maddedir.
  • Diflukortolon valerat ise mantar enfeksiyonunun yol açtığı yanma, ağrı, alerji, kaşıntı gibi şikayetleri giderir.

Travocort krem basura kullanılır mı ?

Travocort krem bir basur kremi değildir. Basur için bu hastalığa özel olarak üretilmiş basur kremlerini kullanmak gerekir. Basur için kullanılırsa ciddi bir faydası olmaz.

Ancak basur hastalığı ile birlikte mantar veya mikrobik kökenli başka hastalıklar da gelişebilmektedir. Ayrıca basur tedavisi esnasında bölgenin mikroplardan ve mantardan korunması gerekir. (Özellikle de oturma banyosu uygulanıyorsa) Travocort krem basur bölgesini mantar ve çeşitli mikroorganizmalardan korur.

Basur hastalığında genellikle tahriş ve kaşıntı şikayetleri de görülmektedir. Travocort bu konuda da kısmi fayda sağlamaktadır.

Dolayısıyla basur için Travocort kullanmak kısmi bir fayda sağlayabilmektedir.

Basurun daha etkili bir şekilde tedavi edilebilmesi için doktora gitmek ve doktorun önerdiği tedaviyi uygulamak gerekir.

Basur tedavisi nasıl yapılır ?

Basur tedavisi hastalığın evresine göre yapılır. Başlangıç aşamasında olan basur hastalığı için evde tedavi yeterli iken son evrede ise basur memesinin ameliyatla alınması dışındaki bir seçenek basuru tedavi etmez. Dolayısıyla kişide basur belirtileri görüldükten sonra ne kadar erken doktora giderse tedavisi de o denli kolay ve acısız olacaktır.

Birinci evre basur tedavisi

Basur hastalığının ilk evresinde basur şişliği henüz dışarı sarmamış haldedir. Dışkı yolunu daralttığı için katı dışkılama esnasında kanama olur. Bu evredeki basurun belirtisi dışkıda taze kan görülmesidir.

Birinci evredeki basur doğru beslenme, kilo verilmesi ve yaşam tarzındaki ufak değişiklikler ile tedavi edilebilmektedir.

Kabızlık basura sebebiyet verdiği gibi kanamaya da yol açmaktadır. Bu nedenle posalı, yani lif açısından zengin olan meyve sebzeleri daha fazla tüketilmeli, bol su içilmelidir.

Uzun süre oturmamaya çalışılmalı ve şişmanlık var ise kilo verilmelidir.

İkinci evre basur tedavisi

Bu evrede basur memesi çıkıntı şeklinde kendini belli eder ve zaman dışarı taşabilir. Fakat kendiliğinden içeri döner.

Bu evrede damar büzme ve enflamasyonu önleme amaçlı basur kremleri ve fitiller ile tedavi yapılır.

Üçüncü evre basur tedavisi

Bu evredeki basur memesi dışarı çıktığı zaman içeri sokmak için itilmesi gerekir. Basur ağrılarının arttığı evredir. Krem tedavisi hastalığı durdurmak için etkili olmayabilir ancak şikayetleri azaltmak için tıbbi tedaviyi desteklemek amacıyla kullanılır. Ayrıca hastanın basur ilaçları kullanması gerekebilir.

Ağrıları azaltmak için oturma banyosu uygulanması tavsiye edilir. Bu evredeki basur lazerle tedavi edilebilmektedir.

Dördüncü evre basur tedavisi

Dördüncü evredeki basur, hastaya olukça acı verir, lazerle veya cerrahi operasyon ile alınmalıdır.

Basur ile karıştırılan hastalıklar

Doktora gitmeye çekinen kişiler makatında oluşan ağrı, şişlik veya iltihap gibi şikayetlerle seyreden hastalığın basur mu ve yoksa başka bir hastalık mı olduğunda tereddüt etmektedirler. Basur belirtilerine benzer şikayetler gösteren bazı hastalıklar bulunmaktadır.

Bunlar:

Anal fissür: Makat çatlağıdır. Genellikle kabızlığa bağlı sert dışkılama neticesinde oluşmakta ve makatta kanama ve ağrı şikayetlerine neden olmaktadır.

Makat iltihabı: Makatta yanma ve dışkıda sarımsı iltihap lekeleri şeklinde belirtileri bulunmaktadır.

Makatta sarkma: Rektumun dışarı sarkmasıdır. Ağrıya neden olur.

Ülseratif kolit: Bu iltihaplı seyreden kronik bir bağırsak hastalığıdır. Makatta ağrı ve yanmaya neden olur.