Basur hastalığının evde tedavi usullerinden birisi basur şikayetlerini azaltacak bitkisel karışımlar uygulamaktır. Hindistan cevizi yağı antiinflamatuvar, analjezik ve antibakteriyel özellikleri nedeniyle basur hastalığının yardımcı tedavisinde kullanılmaktadır.
Basur hastalığı için hindistan cevizi yağının farklı kullanım şekilleri bulunmaktadır.
Basur nedir ?
Anüs ve alt rektum bölgesinde toplardamar şişmesi şeklinde gelişen rahatsızlığa halk arasında basur denilmektedir. Basur oldukça yaygın görülen bir hastalık olmasına rağmen bir çok kişi tıbbi tedaviden çekinerek şikayetleri azaltan evde tedavi yöntemlerine yönelmektedirler.
Basurun yaygın belirtileri kanama, kaşıntı, rahatsızlık hissi ve kaşıntı şeklindedir. Basurun tedaivisi genellikle semptomatik tedavi şeklindedir. Yani basur kaynaklı şikayetleri azaltacak tedavi usulleri uygulanır.
Bu konuda tıbbi tedaviyi destekleyen yardımcı tedavi usulleri de öne çıkmaktadır. Basur tedavisinde basur memesindeki iltihabın kurutulması, tahriş, şişlik ve ağrının azaltılması için kremler, fitiller, mikrop önleyici ürünler, dışkı yumuşatıcı ilaçlar öne çıkmaktadır. Bitkisel tedavi yöntemleri de yine bu amaca yöneliktir ve tıbbi tedavi genellikle bitkisel tedavi ile desteklenir.
Basur şikayetlerini azaltmak için ayrıca oturma banyosu uygulanır.
Basurun kalıcı sayılabilecek çözümleri de vardır. Örneğin lazerle basur memesinin yakılması, bir bant ile boğulması, içine zehir enjekte edilerek kurutulması, kan akışını keserek küçültülmesi veya bunları hiçbirisi çare olmazsa cerrahi operasyon ile basur memesinin alınması gibi yöntemler mevcuttur.
Hindistan cevizi yağının özelliği nedir ?
Hindistan cevizi yağı oda sıcaklığında katıdır ama vücut sıcaklığında erimesi kolaydır. Bu özelliği basur tedavisinde kullanılmasını kolaylaştırmaktadır.
Hindistan cevizi yağı analjezik (ağrı kesici) ve antiinflamatuvar özelliklere sahiptir. Basur için hem sürerek hem de ağızdan alarak kullanılabilmektedir.
Hindistan cevizi yağının basura faydaları
Basur memesine sahip iseniz bir an önce bu şişliğin içindeki iltihabın kurumasını ve basur memesinin küçülmesini istersiniz.
Çünkü basur memesi sağa sola sürttükçe acı verdiğinizden her hareketiniz size acı olarak dönmektedir.
Hindistan cevizi yağı güçlü bir antiinflamatuvar özelliğe sahiptir. Basur memesindeki enflamasyonu şişliği azaltır. Hindistan cevizinin ağrı kesici özelliği, basur memesinin sürtünme kaynaklı acısını azaltmaktadır.
Hindistan cevizi yağı anti bakteriyel olduğundan basur memesine sürüldüğünde burayı mikroplardan korur ve basurun daha hızlı iyileşmesini sağlar.
Basur hastalığının en büyük düşmanı kabızlıktır. Kabızlık makat kaslarının zorlanmasına ve buna bağlı olarak da şişen toplardamarın daha da genişlemesine yol açmaktadır. Hindistan cevizi yağı içildiğinde müshil etkisi oluşturur ve kabızlığı önler.
Basur için hindistan cevizi yağı nasıl kullanılır ?
Basur hastalığının tedavisine destek olmak üzere Hindistan cevizi yağı kullanmayı düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken ilk ve en önemli şey piyasadan organik ve saf Hindistan cevizi yağı bulabilmektir.
Hindistan cevizi yağı basur tedavisinde hem sürerek hem de gıda olarak kullanılmaktadır. Hindistan cevizi yağını aşağıdaki şekillerde kullanabilirsiniz:
Hindistan cevizi yağını yiyerek
Eğer kabızlık probleminiz varsa, bu sorunun basuru kötüleştirmemesi için bazı tedbirler almalısınız. Hindistan cevizi yağı bağırsak hareketlerini kolaylaştırır ve kabızlığa çare olur.
Hindistan cevizi yağı zeytinyağı kadar akışkan olmadığı için onu bir yemek kaşığına koyup içemezsiniz. Fakat tükettiğiniz bazı gıdalara eklemeniz mümkündür. Örneğin tosta sürüp yiyebilirsiniz veya patlamış mısıra ekleyip yiyebilirsiniz.
Cadı fındığı ile karıştırıp sürerek
Cadı fındığı bitkisi basur tedavisinin bitkisel yolla tedavisinde uzun süredir kullanılmaktadır. Cadı fındığı ile eritilmiş Hindistan cevizi yağını karıştırın ve bu sıvı karışıma pamuk batırıp basur bölgesine sürünüz. Düzenli olarak uyguladığınızda basur şikayetlerinizi azaltacaktır.
Fitil olarak kullanarak
Hindistan cevizi yağı oda sıcaklığında katıdır. Bu da bize ondan fitil yapabilme olanağı tanır. Genellikle basurun kökü içerde olduğu için makat dışına sürülen kremler veya bitkisel yağlar içine fayda etmemektedir.
Basurun makat içindeki kısmına ulaşmak için Hindistan cevizi yağından silindir şeklinde kesiniz ve uygulayınız.
Zerdeçal ile karıştırarak
Zerdeçal antiinflamatuvar özelliklere sahiptir. Eritilmiş Hindistan yağını zerdeçal ile karıştırdığınızda basur iltihabını hafifletecek bir karışım elde etmiş olursunuz. Bu karışıma bir parça pamuk batırın ve basur memesine sürünüz.
Oturma banyosuna hindistan cevizi yağı karıştırarak
Basur şikayetlerinin hafiflemesi için doktorlar hastalara günde en az iki kez oturma banyosu önermektedir. Oturma banyosu gevşeme sağladığı için kaşıntı ve ağrıyı azaltmaktadır. Oturma banyosunu daha faydalı hale getirmek için oturma banyosu suyuna yarım bardak veya biraz daha az Hindistan cevizi yağı ekleyiniz.
Bu basur memesini küçültecek ve bölgeyi yumuşatacaktır.
Basur tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler
Basur hastalığı oldukça yaygın olan ve ilerleme özelliği olan bir hastalıktır. Hastalığın mahrem bir bölgede oluşması nedeniyle çoğunlukla teşhis ve tedavide geç kalınmaktadır.
Ancak şu unutulmamalıdır ki basur tedavisine ne kadar geç başlanırsa, hasta o kadar fazla acı çekecek ve daha fazla maliyete katlanacaktır.
Öncelikle hastadaki şikayetlerin basur hastalığı ile alakalı olup olmadığının net olarak belli olması gerekir. Bunun tanısını koyacak kişi doktordur.
Bkz. Basur hastalığına hangi bölüm bakar ?
Bkz. Basura doktor nasıl bakar ?
Basur hastalığının başlıca belirtilerinden bazıları kanama, ağrı, şişlik, kaşıntı ve kanama gibi şikayetler olup anal fissür, mayasıl veya mantar hastalıklarında da benzer şikayetler olduğu için basur hastalığı bu hastalıklar ile karıştırılabilmektedir.
Bkz. Anal fissür nedir ?
Bkz. Basur nasıl anlaşılır ?
Bkz. Basur kanaması ne kadar sürer ?
Basur hastalığının tedavisi hangi evrede olduğuna göre değişmektedir. Başlangıç evresinde iken evde yapılabilecek tedavi usulleri yeterli olurken, orta ve ileri seviyede ise tıbbi tedavi şarttır.
Bkz. Basur evreleri
Bkz. Evde basur tedavisi nasıl yapılır ?
Eğer hastada basur memesi oluştu ise öncelikle bunun iç basur mu yoksa dış basur mu olduğu tespit edilmelidir. Basur hastalığının son evresinde tek çare ameliyattır ve ne yazık ki basur ameliyatı ve sonrası hasta için sıkıntılı geçmektedir.
Bkz. Basur memesi nasıl iner ?
Bkz. Basur ameliyatı sonrası iyileşme süresi
Bu nedenle hastaların, basur hastalığının ilerlemesine meydan vermeden ameliyatsız tedavi seçeneklerini değerlendirmesi gerekmektedir. Günümüzde basur hastalığı için skleroterapi, bant ligasyon ve hemoroidal arter embolizasyonu gibi ameliyatsız tedavi seçenekleri bulunmaktadır.
Bkz. Hemoroidal arter embolizasyonu fiyatı
Bkz. Bant ligasyon ücreti
Bkz. Skleroterapi nedir ?
Basur tedavisinde yaşanan sıkıntılı durumlardan birisi tedavi uygulandıktan sonra hastalığın yeniden nüksetmesidir. Bunun sebebi basur hastalığına neden olan faktörlerin yeniden bu hastalığı üretmeleridir.
Eğer hastalar basur neden olur, bunu bilirlerse ve önlem alırlarsa hastalığın tekrar etme riski azalacaktır.
Kadınlarda basur hastalığı
Basur hastalığı kadınlarda erkeklere göre daha az görülmektedir. Bununla birlikte gebeliğe bağlı basur şikayeti yaşayanların sayısı da az değildir. Gebelik döneminde her ilacın kullanılamıyor olması ve bebeğin zarar görme riski nedeniyle anne adayların basur hastalığı hakkında bilgili ve tedbirli olmaları gerekmektedir.
Bkz. Gebelikte hemoroid için hangi ilaçlar kullanılır ?
Bkz. Gebelikte oluşan hemoroid doğumdan sonra geçer mi ?
Bkz. Hamilelikte basur normal doğuma engel mi ?