Basur, anal bölgedeki enflamasyonlu veya şişmiş kan damarlarına denir. Basur kalın bağırsağın içerisinde olabilir veya anal kanalın dışında harici olarak da gelişebilir. (bkz. iç basur nedir, dış basur nedir)
Bu hastalığın başlıca nedenleri arasında kabızlık , kötü beslenme , gebelik , uzun süren oturma ve fiziksel aktivite eksikliği sayılabilir.
Basurun en sık görülen belirtileri şunlardır:
- Kanama
- Dışkıda mukus
- Kaşıntı
- Anal bölgede ağrı
- Kaşıntı ve yanma hissi
- Dolgunluk hissi
Basur Çeşitleri
Basurun çeşidine ve seviyesine göre verdiği ağrı ve rahatsızlık da değişir. Basur çeşitleri genel olarak iç basur ve dış basur olarak bilinse de aslında 4 çeşittir.Hemoroid farklı türde gelir ve her biri farklı seviyelerde rahatsızlık ve ağrı ile karakterizedir.
İç basur – Bu, anüse yakın yerde kalın bağırsakların son bölümünde bulunan damarlara ağır basınç uygulanması ile oluşur. Kabızlık nedeniyle ıkınmak, ya da ağır kaldırmak buna neden olur. (Bir kere değil sürekli olarak bunların olması) İlk etapta ağrı yapmayan iç basur daha sonra sarkıp anal boşluğun altına kayınca ağrıya neden olur. En önemli belirtisi popoyu kuruladığında tuvalet kağıdına bulaşan kan, dışkıda parlak kırmızı renkli kandır.
Dış basur – Basur oluşumu içeride değil anüs etrafındaki damarlarda gerçekleşir. Teşhisi kolay kabarıklıklar ve şişlikler şeklinde kendini gösterir ve rahatsız edici yanma-kanama şikayetleri görülür.
Tromboze basur – Basur memesinin pıhtı toplayıp büyümesi sonucu toplardamardaki kan akışı kesilir ve ciddi ağrılar meydana gelir. Kütlesinin ağırlaşması nedeniyle anüs dışına sarkan meme anüs tarafından sıkıştırıldığı için çok rahatsız edici bir durumdur ve tedavi olarak ameliyat gerektirir.
Sarkmış basur-İç basurun doku zayıflığı veya hamilelik (bkz hamilelikte basur) nedeniyle aşağı doğru sarkmasıyla oluşur.
Basur evreleri
1.Evre– İç basur kalın bağırsak dışına taşmadığı için göze çarpan bir belirti veya şikayet yoktur. Seyrek olarak kaşınma veya kanama olur.
2.Evre-İç basurun bulunduğu yerden aşağıya doğru sarkmaya başladığı evre 2. evre basurdur.Bu aşamada, hemoroidal dokular zayıflamaya ve çökmeye başlar. Bunun neticesi olarak sarkan basur memesi kaka yaptıktan sonra anüs dışına çıkar hale gelir. Tekrar içeri girmesi kendiliğinden olur. Bu evrede bazen kanamalar olur, buna ilave olarak sinir bozucu ağrılar yaşanır.
3.Evre-Sarkmanın kalıcı olduğu ve dışarı çıkan basur memesinin kendiliğinden içeri girmediği evredir. Basur memesini içeri sokmak için çaba gerekir. BU evrede kanamalar ve ağrılar daha da şiddetlenir.
4. Evre-Basur memesi hep dışarıdadır, ittirmeyle içeri girmez hep anüste asılı durur. Dışarıdaki basur memesi enfeksiyona ve tromboze olmaya yatkındır ve ıstırap verecek derecede ağrılıdır.