İç basur nedir, dış basurdan farkı nedir, belirtileri nelerdir?
Kalın bağırsağın sona erdiği bölümde anüse birkaç santimetre kala anüsün açılıp kapanması ve dışkı kontrolünün sağlanması ile görevli büzgen kas grubu bulunur. Bu, damarlar ve kollajen dokunun oluşturduğu bir yapıdır, hemoroid yastıkçığı da denir. Sindirimin bir sonucu oluşan bizim kaka dediğimiz maddeler buraya gelir ve bu yastıkçıkların hareketleri ile dışarı atılır.
Bu dokuda bulunan toplardamarların şişmesi ve genişlemesi sonucu iç basur hastalığı meydana gelir. Damar içinde zaman içinde basınç veya başka nedenlerle pıhtılaşma olur ve bu pıhtılaşma kan akışını zorlaştırır. Buna bağlı olarak damarlarda genişleme ve genişlemeye bağlı doku gevşemesi +sarkma görülür. İç basurun oluşum süreci genellikle bu şekildedir.
İç basura uzun süreli ıkınma, popo bölgesine uzun süreli baskı uygulanması, dolaşım bozuklukları, kronik kabızlığa bağlı olarak yastıkçıkların zorlanması gibi faktörler neden olur. (bkz. basur neden olur, bkz basur nedenleri)
Damardaki bu genişleme daha çok bacaklarda görülen varislere benzer. Çok ayakta kalmak varisleri artırdığı ve ağrıya neden olduğu gibi uzun süreli oturmak da basur ağrılarını artırır. Çağrı merkezi çalışanı, banka memurluğu, veznedarlık gibi zamanını oturarak geçirmek zorunda kalan meslek gruplarında, şişmanlarda, hareketsiz kişilerde ve hamilelerde (bkz. hamilelikte basur) basur riski fazladır.
İç basurda genişleyen damar bağırsağın içinde kaldığı için hastalığın başlangıç safhası hasta tarafından algılanayamayabilir. (bkz.basur başlangıcı) Çoğu kişi basur memesi oluşana dek hastalıktan haberdar olmaz. (bkz.basur belirtileri)
İç basur evreleri
- İlk evrede toplardamar büyümüştür ama içeride olduğundan hasta tarafından fark edilmez. Kabızlığa bağlı sert dışkılamada şişen damar tahriş olur ve zaman zaman kanama görülür. Fakat ağrı yoktur.
- İkinci evrede genişleyen damarın tutunduğu doku gevşer ve tuvalette fazla ıkınma sonucu şişmiş damar aşağı doğru sarkar. Daha sonra kendiliğinden içeri girer. Bu da tahrişe ve ağrıya sebep olur.
- Üçüncü evrede şişmiş damar basur memesine dönüşür ve anüsten her tuvalet sonrası dışarı çıkma eğilimindedir. Kendiliğinden de içeri girmez, parmakla içeri sokmak gerekir.
- Dördüncü evrede basur memesi hep dışarıdadır ve ağrılar şiddetlidir. (bkz.basur evreleri)
İç basur ile dış basur arasındaki farklar
Genellikle basur vakalarının çoğu iç basurdur. İç basur ilk etapta ağrı yapmayan, fakat ilerleyen evrelerde ağrı ve kanama nedeniyle yaşam kalitesini etkileyen bir hastalıktır. Dış basur anüs kenarındaki toplardamarların iltihaplanmasıdır ve başlangıçtan itibaren ağrı ve kaşıntı olur.
İç basurun oluştuğu yer dişli çizgi olarak tanımlanan yerin hemen üst tarafındaki hemoroid yastıkçığı bölgesidir. Dış basur ise iç basurdan farklıdır ve anüsün dışında meydana gelir. (bkz. dış basur nedir)
Bir çok kişi dış basuru iç basur memesinin dışarıya sarkmış hali olarak düşünebilir. Bu doğru değildir. İç basur ve dış basur farklıdır. Bununla birlikte tedavi süreci benzerdir.
İç basur tedavisi
Eğer hastalık evre 1 ve evre 2 seviyesinde evde tedaviler sonuç verebilir. (bkz. basur tedavisi evde) Beslenmeye ve biraz daha hareketli yaşamaya dikkat edilirse hastalığın ilerleyişi durdurulabilir.
(bkz.basura iyi gelen yiyecekler)
(bkz.basura iyi gelen bitkiler)
(bkz.basura ne iyi gelir ibrahim Saraçoğlu)
(bkz.basura ne iyi gelir Ahmet Maranki)
Fakat daha sonraki evrelerde evde tedavi seçenekleri yeterli gelmeyebilir. Kremler (bkz.basura iyi gelen krem) ve basur memesinin içeri sokulması için sıcak su banyoları (bkz. basura ne iyi gelir Feridun Kunak) tıbbi tedavi öncesi denenebilecek son seçeneklerdir.
İç basur için tek tıbbi seçenek basur ameliyatı değildir. Skleroterapi (bkz. skleroterapi nedir) türünden çözümler de bulunabilir.
(bkz.basur ameliyatı sonrası)
(bkz.basur ameliyatı video)
Ameliyat en kesin çözüm. Ben ancak böyle tedavi olabildim.