Basur memesi nedir, basur kanaması neden olur, basur memesi nasıl iner konularında kısaca bilgi vermeye çalışacağım.

Basurun başlangıcı ve nedenleri konusunda detayları (bkz. basur başlangıcı, basur nedenleri) diğer yazılarımızda bulabilirsiniz. Ben bu yazıda basur memesi nedir, hastalığın hangi evresinde oluşur ve tedavi yolları hakkında bilgiler vereceğim.

Makatın hareketlerini sağlayan kas grubunun kirli kanlarını toplayan toplardamarların, bu kas grubunun kronik olarak zorlanması neticesinde sonrasında basur memesine sebebiyet verecek damar genişlemesi oluşur. Zamanla genişleyen damarda pıhtı birikmeye başlar ve bu pıhtı kanın geçişine engel oldukça damar şişmeye devam eder.

Bu bir kısır döngüdür. Damar bir kere genişlemeye başladı mı, genişledikçe pıhtı birikir, pıhtı biriktikçe de daha fazla genişler. Sonunda toplardamarda bombe yapan kısım ağırlığı nedeniyle aşağı sarkar ve iç basur memesi oluşur.

Hiç fark etmeseler de birçok kişide basur oluşumu vardır. Kişilerin basur hastalığını fark etmesi damarın iyice şişerek basur memesi haline gelmesi ile mümkün olur. Başlangıçta vücudun içerisinde sarkmış bir vaziyette bulunan basur memesi, dışkılama esnasında ıkınma ile dışarı çıkar. Sonra yavaş yavaş kendiliğinden içeri girer.

İnsanlar ele gelen mercimek ile bilye arasında büyüklüğü olan bu kitleyi yokladıklarında basur olduklarını anlayabilirler. Basur oluşumu iç kısımda değil de makat çevresindeki toplardamarlarda da olabilir. Bu durumun fark edilmesi daha kolaydır.

Basur memesi tedavisi

İç basur hastalığında basurun tespit edilmesi zordur. (bkz. iç basur nedir, dış basur nedir) Hastaların çoğu iç basur hastasıdır. Meme oluştuktan sonra tedaviye başlamak, tedavinin geciktiği manasına gelir.

Tedavinin kolay ve etkili olabilmesi için basurun ilk evresinde tespit edilmesi gerekir. (bkz. basur nasıl anlaşılır, basur evreleri) Bu evre kaçılırsa kanama ve ağrı şikayetleri olur. (bkz. basur kanaması ne kadar sürer, bkz. basur memesi nasıl iner)

Şikayetlerin artmaması için kabız olmamaya dikkat edilir. Çünkü sert dışkılama makat çatlakları ve basur memesinin tahrişine, kanamasına neden olur. Mümkün olduğu kadar dışkı kıvamı yumuşatılarak tahrişin ve kanama şikayetlerinin azaltılmasına çalışılır.

Kabızlık fazla ıkınmaya sebep olduğu için damar içi basıncı artırır ve bu da hastalığın şiddetini artırır. (bkz.basura iyi gelen meyveler)

(bkz.basura iyi gelen yiyecekler)

Basur memesi sık sık dışarı çıkıyorsa ağrılar daha da artar. Eğer meme anüs dışında kalırsa anüsün kapanması sonucu damar sıkışır ve ağrılar daha da şiddetlenir. Böyle durumlarda basur memesinin içeri sokulması gerekir. Hastalık ilerledikçe memenin yeniden içeri sokulması zorlaşır, çünkü sarkma artmış, boyut da büyümüştür.

Basur memesinin içeri sokulması için yumuşatılması ve ebatlarının küçültülmesi gerekir. Sıcak su banyoları, yumuşatıcı kremler basur memesini yumuşatır böylece içeri sokarken tahriş ve ağrı daha az olur. Basur memesinin ebatlarını küçültmeye yarayan onu büzdüren kremler de vardır. (bkz. basura iyi gelen krem) Bu kremler de basur tedavisinde kullanılır.

Hastalık bu şekilde sürdürülemiyorsa başka çarelere başvurulur. Basur memesinin boğdurulması, kremlerle, kimyasallarla memenin küçültülmesi, lazer ışınlarla, kızılötesi ışınlarla basur memesinin yok edilmesi gibi tedavi seçenekleri vardır. Botoks ve ameliyat gibi alternatifler de bulunmaktadır.