Basur nedir ?

Kalın bağırsağın son bölümünde rektumun anüse yakın tarafında dışkılamayı kontrol etmek üzere toplardamar ve bağ dokudan oluşan damarsı yapılar yapılar bulunur. Bunların ıkınma ve anüsü kapatma gibi görevleri  vardır. Herhangi bir sebeple buradaki toplardamarlarda basın artışı olursa damarlar genişler ve varisleşme olur. İltihaba bağlı olarak da damarlar şişebilir.

Şişen veya genişleyen damarlar daha sonra dışarı sarkar ve basur memelerini oluşturur. İlerleyen dönemde ağrı ve kanama görülür.

Basur nedir sorusunun kısa açıklaması bu şekildedir. Basuru daha iyi tanımlayabilmek için iç basur ve dış basur gibi kavramları öğrenmek, basurun evrelerini, belirtilerini bilmek gerekir.

İç basur nedir

Kalın bağırsağın son bölümünde anüs bölgesinin kapanmasını sağlayan büzgen kasın üzerinde bulunan toplardamarın genişlemesi ve buradaki dokunun gevşemesi ile oluşur. İlk zamanlar ağrı yapmaz, zaman zaman rektal kanama görülür.

İç basurun sonraki evrelerinde içerisi pıhtı ile dolan toplardamar şişerek bir meme oluşturur ve bu meme makattan dışarı sarkar. (bkz.iç basur nedir)

Dış basur nedir

Başlangıçtan itibaren kızarıklık ağrı ve yanma yapan, iç basura göre daha seyrek görülen bir hastalıktır. (Bkz. dış basur nedir)

Basur belirtileri

Basur belirtileri mayasıl (bkz mayasıl nedir), anal fissür (bkz. anal fissür nedir) gibi hastalıkların belirtileri ile benzeşir.

Kanama ve makatta ele gelen şişlik en önemli belirtilerdir. Bu belirtiler genellikle basur hastalığı ilerledikten sonra görülür. Basurun daha kolay tedavi edilebilmesi için henüz şikayetler belirgin hale gelmeden doktora gitmek gerekir. (bkz. basur nasıl anlaşılır)

Kabul etmek gerekir ki hastalığın bulunduğu bölge itibariyle insanlar doktora gitmekte çekinmekte, yaşadıkları şikayetlerden basur hastalığını kendi kendilerine teşhis etmeye çalışmaktadır. (Detaylı bilgi için bkz. basur belirtileri)

Basurun ilerleyen evrelerinde hastalığı tanımlamak kolaydır. Zor olan bunu başlangıçta bilebilmektir. (bkz.basur başlangıcı) Çünkü bu hastalığın başlangıçta neredeyse hiçbir belirtisi bulunmaz. İnsanın bu hastalıktan şüphe duyması tuvalette kan damlamasıyla başlar.

Basur nedenleri

Maalesef doktora gittiğinizde size kesin bir sebep söylemezler. Kronik kabızlık, sürekli oturulan işlerde çalışmak (şoförlük, veznedarlık vs) makata baskı yapılan işlerde çalışmak (binicilik, bisiklet sürmek), dolaşım bozuklukları, aileden gelen faktörler ve beslenme alışkanlıkları basura neden olur. (bkz. basur nedenleri, bkz. basur neden olur)

Basur kanaması

Basur sık görülen bir hastalıktır ve en can sıkıcı etkisi ise basur memesi (bkz. basur memesi nedir) ve bu memenin ağrı yapması, zaman zaman kanamasıdır. Böyle durumlar da kişi basur kanaması ne kadar sürer diye merak eder. (bkz. basur kanaması ne kadar sürer, bkz. basur memesi nasıl iner)

Üzülerek ifade etmeliyim ki basur genelde hep daha kötüye giden bir hastalıktır, geriye döndürmek zordur. Kanama şikayetleri zaman zaman azalsa da hep nüksedecektir.

Basur tedavisi

Teşhis için bile doktora gitmeyen birinin tedavi için hastaneye gitmesi için hastalığın çok ileri evreye girmesi (bkz. basur evreleri) gerekir. Ne kadar tedaviye erken başlansa iyidir ama genellikle insanlar evde bitkisel tedavileri uygulamayı tercih ederler. (bkz. evde basur tedavisi)

Uygun tedaviler uygulanırsa hastalığın gidişatını geciktirmek, belki de hiç ameliyat noktasına getirmeden vaziyeti idare etmek mümkündür.

(bkz.basura iyi gelen krem)

(bkz.basura iyi gelen otlar)

(bkz.basura iyi gelen yağlar)

(bkz.basura iyi gelen meyveler)

(bkz.basura iyi gelen yiyecekler)

(bkz.basura iyi gelen bitkiler)

Bu konuda internette yeteri kadar kaynak mevcuttur.  Daha da önemlisi İbrahim Saraçoğlu ve Feridun Kunak gibi bitki uzmanları bu konuda kürler önermektedir.

(bkz. basura ne iyi gelir ibrahim Saraçoğlu)

(bkz. basura ne iyi gelir Feridun Kunak)

(bkz.basura ne iyi gelir Ahmet Maranki)

Tüm bunlarda kişi derdine derman bulamazsa genellikle bıçak altına yatmaya razı olur. Bununla birlikte ameliyattan önce denenebilecek bazı seçenekler vardır. Skleroterapi (bkz. skleroterapi nedir), kızıl ötesi ışınlarla tedavi, ilaç ve kremlerle tedavi seçenekleri vardır.

Yine sonuç alınamazsa, basur memesinin dışarıda ve ağrılı olması kişiyi ameliyata razı hale getirir. Kişinin ameliyat nedeniyle kaygı duyması yersizdir. Çünkü ameliyat nedeniyle çekeceği sancı, hastalığın verdiği ıstıraba göre azdır. Ama ameliyat sonrası bir takım sıkıntılar çekebilir. Mesela kanamalar veya hastalığın tekrarlama riski gayet can sıkıcıdır.

(bkz.basur ameliyatı sonrası)

(bkz.basur ameliyatı video)