Basura ne iyi gelir, Ahmet Maranki basur konusunda hangi tavsiyeleri verdi ?
Ahmet Maranki basurla ilgili farklı detaylara değindi. Bağırsaklarımızda bizim yediklerimizle beslenen onları parçalayan bakteriler bulunur. Garip ama gerçek insanlar bağırsaklarındaki bakterilere muhtaçtır ve onlar olmasa yediklerini yeterince sindiremez, besin alerjileri ile karşı karşıya kalırlardı.
Bağırsaklarda 3-5 gram değil kilo mertebesinde bakteri bulunur. Sadece bağırsaklarda değil tüm vücutta bakteriler bulunur. Ama en fazla bağırsaklarda bulunur.
Bu bakteriler enzimler sayesinde parçaladığımız besinleri daha küçük parçalara ayırarak enerji elde ederler. Bu işlemin bize faydası vücudun ekstra olarak parçalanmış besinlerden daha kolay vitamin, mineral ve protein sentezleyebilmesidir.
Yani köşe bucak kaçtığımız bakterilerden bazıları bazen bizim hesabımıza çalışırlar. Ama bazı bakterile o kadar dost canlısı değildir. Yani yararlı bakteriler olduğu gibi zararlı olanları da vardır. Bazı bakteriler besinleri parçaladıktan sonra geriye toksik atıklar kalır ve bu atıklar vücut için zehirdir. Başka karaciğer vasıtasıyla biz bunları temizlemeye çalışırız. Yeterli temizlik olmazsa vücudun kimyasal ve hormonal dengesi bozulur, organlar yıpranır, deri döküntüleri gibi şikayetler meydana gelir.
Bağırsaktaki bakterilerin sıfırlanması veya dengesinin bozulması istenmeyen bir şeydir. Bir şekilde zararlı bakteri gruplarının fazlaca üremesi, mantar veya parazit oluşumları sadece bağırsak faaliyetlerini etkilemez tüm vücudu etkiler.
Ahmet Maranki bağırsaklardaki zararlı bakteri, mantar ve parazit oluşumlarının basurun dolaylı nedenlerinden biri olduğunu söyledi. Çünkü besinlerin yeterli sindirilmemesi, toksik atıkların bağırsak faaliyetlerini engellemesi, bakteri, parazit ve mantarların bağırsak suyunu emmesi gibi nedenlerle kişi kronik kabızlığa yatkın hale geliyor.Kabızlık basurun ana nedenlerinden biridir.
Bağırsak florasındaki dengesizlik sadece kabızlığa neden olmaz aynı zamanda bağışıklık sistemini de bozar. Çünkü bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için tüm organların düzgün çalışması gerekir. Organların toksik atıklarla yıpranması bağışıklık sistemini etkiler.
Kabızlığa kişinin yeme tarzı da neden olabilir. Protein ile karbonhidrat birlikte tüketilirse mide ikisini birden sindirmekte yetersiz kalmaktadır. Vücudun sindirmek için belli miktar enzimi vardır. Etler ve yağlı yiyecekleri sindirmek için sebze ve meyvelere oranla fazla miktar enzim harcanması gerekir.
Et yiyen bir kişi enzimlerinin önemli bir kısmını kullanır. Daha sonra karbonhidrat grubu bir şey yediğinde bunu sindirmek için enzimler yeterli gelmeyebilir. Bu takdirde besinler yeterli sindirime uğramadan bağırsaklara gelirler. Bu sadece bağırsakların daha fazla yorulması anlamına gelmez, yarı sindirilmiş besinlerin kalın bağırsakta daha fazla vakit geçirmesi ve bakterilere daha fazla besin sağlanması anlamına gelir.
Karbonhidratlar bakterilerin en fazla sevdiği besin grubudur. Bu besin grubu sayesinde hızla çoğalırlar. Etin ardından karbonhidrat yemek bağırsaklara bolca yarı sindirilmiş karbonhidrat göndermek demektir. Karbonhidrat sayesinde hızla çoğalan bakteriler, popülasyonlarının artması nedeniyle fazlaca su ihtiyacı duyarlar. Ve kabızlık olur.
Kabız olmamanın en önemli kuralı bağırsaklara yetersiz sindirilmiş besin göndermemektir. Sindirim enzimleri bir öğünde harcanınca yenisini üretmek için 4-5 saate ihtiyaç vardır. Çok sık yiyenlerde veya bir öğünde çok yiyenlerde sindirim işlemi yeterince gerçekleşmez ve yenilen gıdalar bağırsaklarda aynı soba kurumu gibi bağırsak çeperine yapışırlar.
Karaciğer, safra kesesi gibi organlarında sorun olan kişilerin enzim üretme sıkıntısı olacağından bu tür sorunları olacaktır. Şişmanlar ve hızlı yemek yiyenler de kronik kabızlık çekerler.
Ahmet Maranki basura ne iyi gelir
Ahmet Maranki basur memesinin üzerine zeytinyağlı pamuk ile hafifçe bastırılmasını önerdi. Bu basur memesini yumuşatacak ve tahriş olmadan içeri girmesini sağlayacaktır. Düzenli olarak birkaç gün uygulanırsa basur kanamaları da azalacaktır.
Kabızlık basurun düşmanı olduğundan erik, kayısı ve dut gibi meyveleri düzenli tüketerek kabızlığa engel olunmalıdır. Öğünlerde az yiyip atıştırmalık olarak gün kurusu kayısı veya mürdüm eriğinin kurusu yenilebilir.
Bakteri ve mantarların neden olduğu kabızlığa ise antibiyotik etkisi olan sarımsak ile çare u-bulunur. Sarımsak bağırsak parazitlerini de temizler. Akşam yatmadan önce her gün bir diş sarımsak yutulursa bir süre sonra etkisini gösterecektir. Bununla birlikte abartıya kaçmak veya uzun süre sarımsak yemek bağırsak dengesini olumsuz yönde etkileyebilir.
Cok yararli bilgiler yazara teşekkürler :()