Basur memesi nasıl iner, basur kanamasına ve ağrılara nasıl çözüm bulunur ?
Realist olmak ve hastalığı iyi tanımak tedavi sürecini kolaylaştırır. Öncelikle basur neye denir ve neden olur onu bilmek gerekir.
Basur makat bölgesinde yer alan genişleyip memeye dönüşmesi ve bunun rahatsızlık vermesidir. Bunun sebepleri aşırı ıkınma nedeniyle bölgenin kanlanma süresinin fazla olması, makata baskı uygulanması, dolaşım bozuklukları, aktivite yetersizliği ve fazla kilolar şeklinde sayılabilir. (bkz. basur nedenleri)
Daha anlaşılabilir bir ifadeyle sık sık kabız olanlar, dışkıyı atmak için daha fazla çaba sarf ederler ve toplar damarları genişler. Genişleyen toplardamarlarda da pıhtı birikimi olur ve kan geçişi engellenir. Bu da göllenmeye ve damarın meme haline gelip aşağıya sarkmasına neden olur. İşte basurun oluşumu bu şekildedir.
Kabızlığın yol açtığı sonuçlara, ağır kaldırmak, uzun süre oturduğu için makatın sandalye ile beden yükü altında sıkışması, hamileliğe bağlı kilo alımı ve bölgesel kas gevşemeleri de yol açar.
Yazımın başında realist olmaktan bahsetmiştim. Gerçekçi olalım ki basur bir kere baş gösterdi mi daha sonra kendiliğinden düzelen bir hastalık değildir. Ve yine gerçekçi olalım ki biraz dişimizi sıkalım eninde sonunda ameliyat olur kurtuluruz deyip kendi haline bırakılacak hastalık da değildir. Çünkü ameliyat harici seçenekler olduğu gibi ameliyat da başka sorunlar doğurur. (bkz. basur ameliyatı sonrası)
Basur hangi evredeyse ona göre bir tedavisi vardır. (bkz. basur evreleri) Tabi öncelikle basur ne zaman başladı, şimdi hangi aşamada onu bilmek gerekir. (bkz. basur başlangıcı)
Basurun ilk işareti dışkıda çizgi şeklinde kan görülmesi ve büyük tuvaletten sonra parlak kırmızı renkte makattan kan gelmesidir.
İlk aşamada damar genişlemiştir ama anüs içerisinde olduğu için hasta bunu fark edemeyebilir. Eğer bu aşamada basur fark edilirse, kabızlığı önleyerek, hayatına biraz dikkat ederek basurun görünecek şekilde meme yapmasını engelleyebilir. (Bkz. basura iyi gelen bitkiler, basura iyi gelen yiyecekler, basura iyi gelen otlar)
Genelde hasta bu kanamanın neden olduğunu bilemez, doktora gitmekten de çekinir ve bir süre sonra basur ikinci evreye geçer. Yani dışkılamadan sonra basur memeleri aşağıya iner, anüsten dışarı çıkar.
Basur memesi nasıl iner diye soran birisi işte bu evrededir. Gerçekçi olmak gerekirse basur memesi bir şey yapılmadan eski haline dönmez. Bu evrede basur memeleri dışkılama sonrasında özellikle de kabızlıkta dışarı çıktığı ve daha sonra içeri girdiği için hasta basur memesinin zaman zaman şiştiğini, zaman zaman ise söndüğünü zannedebilir. Aslında basur memesi hep vardır ama içeridedir.
Bu seviyedeki basur memesi için doktora gidildiğinde hastaya kabız olmaması, çok oturmaması yönünde tavsiye verilmekle beraber tedavi için basur memesinin lazerle küçültülmesi, lastik bandla asıl yerine sabitlenmesi, besleyen damarın körletilmesi veya botoksla ıkınmayı sağlayan sinirlerin körletilmesi gibi seçenekler uygulanır.
Basur daha ileriki evrelerine ulaşması yerine doktorun önereceği tedavi usullerini benimsemek hasta açısından karlı olur çünkü bu tedavi yolları neredeyse acısız ve kısa süren işlemlerdir.
Basurun daha sonraki evresinde basur memeleri sık sık anüs dışına çıkmaya ve zorlukla, parmakla ittire ittire girmeye başlar. Bu seviyede basuru olan biri basur memesini küçülten veya en azından bölgeyi yumuşatıp tahriş ve kanamayı azaltan kremler kullanmalıdır. (bkz. basura iyi gelen krem)
Basur memesi bilye veya fındık kadar olduğu zaman şiddetli ağrılara neden olur ve içeri de çok zor girer. Böyle durumlarda günlük olarak sıcak su banyoları ile basur memesinin bulunduğu bölgedeki kaslar gevşetilir. Daha sonra basur memesine kaydırıcı, yumuşatıcı kremler sürülerek ova ova içeri sokulmaya çalışılır. (bkz. Feridun kunak basura ne iyi gelir)
Bu evre ameliyat harici seçeneklerin uygulanabileceği son aşamadır, Basur dördüncü evreye girerse tek seçenek basur memesini ameliyatla kesip almaktır.