SGK “ilaç” kategorisinde olan çoğu tıbbi üründe ödeme yapmaktadır. Ülkemizin ekonomik koşulları düşünüldüğünde bu konuda bir çok ülke vatandaşına göre şanslı olduğumuzu düşünebiliriz.
Ancak bazı pahalı ilaçlar ile ilaç olarak sayılmayan bazı tıbbi ürünler SGK’nın ödeme kapsamına girmemektedir. Dolayısıyla SGK’nın hangi ilaçları ödediği, hangi ilaçları ödemediği hastalar tarafından merak edilmektedir.
SGK’nın ödeme listesinde olan ilaçların bedelinin sadece %10’u hastalar ödemekte, kalan %90’ı SGK tarafından karşılanmaktadır.
Eğer SGK Pruzon kremi ödeseydi hasta sadece 4-5 TL + muayene katılım payı (devlet hastanaleri için 6 TL, üniversite hastaneleri için 8 TL, özel hastaneler için 15 TL) ödeyerek bu kremi satın alabilecekti ama SGK Pruzon kremi ödememektedir.
Basur hastalığı için doktora gittiğinizde size Pruzon krem reçete ederse ücretin tamamı (Pruzon kremin 60 gramlık olanı piyasada 40 TL ila 60 TL arası fiyatlarla satılmaktadır. Satıcılar arasında neden bu kadar fiyat farkı olduğu makalenin son kısmında açıklanmaktadır) sizden alınacaktır.
Bkz.Basura doktor nasıl bakar ?
Basur hastalığı için üretilmiş bazı kremler ise SGK’nın ödeme listesindedir. Aşağıda birkaç tane örnek verilmiştir.
Pruzon kremi SGK neden ödemiyor ?
SGK’nın hangi ilacı ödediği, hangisini ödemediği ve hangi ilaçları hangi doktorlar reçete edebileceği gibi hususlar Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile belirlenmekte ve bu tebliğ sürekli güncellenmektedir.
Sağlık Uygulama Tebliği ve ekleri incelendiğinde bir çok deri ilacının (krem veya hap, iğne) SGK tarafından ödendiği görülmektedir. Bazı kremler ise buna dahil değildir. Bir kremin SGK tarafından ödenip ödenmemesinde en önemli kriter o kremin “tıbbi ilaç” olup olmamasıdır.
Her ne kadar deri kremlerinin hepsi tıbben yararlı özelliklere sahip olsalar da bir kremin “ilaç” kategorisine girmesi için üretici firmanın bir takım zorlu ve uzun farmakoloji prosedürünü uygulaması gerekmektedir. Pruzon krem SGK tarafından “ilaç” kategorisinde değerlendirilmemekte, bir cilt bakım ürünü olarak kabul edilmektedir. Bu yüzden de SGK Pruzon kremi ödememektedir.
SGK’nın ödediği kaşıntı kremleri ve losyonlar
Pruzon kremin fiyatı size fazla geldiyse hekime muayene olarak size SGK’nın ödeme kapsamına aldığı bazı deri kremlerinin reçete edilmesini sağlayabilirsiniz. Ancak bu kremlerden bazıları Pruzon krem kadar basura faydalı olmayabilir. Aşağıda bunlardan birkaç tanesi yer almaktadır:
Avil merhem: Antihistaminik bir ilaçtır. Yani alerjik kaşıntılara karşı kullanılır. Etken maddesi Feniramin dir.
Dermacutan jel: Dimetinden maleat etken maddesine sahiptir. İltihabi olmayan, alerjik kökenli kaşıntılar için kullanılır.
Kaladryl: Doku büzücü, anti histaminik ve lokal anestezik içerikli bir kremdir. Çinko oksit, difenhidramin hidroklorür, lidokain hidroklorür etken maddelerine sahiptir. Böcek sokması ve basit cilt tahrişleri için kullanılır.
Ksilidin: Likodain Hidroklorür etken maddesine sahiptir. Yanık, kesik, basur memesi ağrısı ve böcek sokması gibi şikayetleri için kullanılır. Lokal uyuşturucudur.
Lpkain krem: Likodain hidroklorür ve prilokain etken maddelerine sahiptir. Lokal anestezi sağlayan bir kremdir. Cildin kısa süreli uyuşmasını sağlar.
Ovadril losyon: Çinko oksit, difenhidramin ve Likodain hidroklorür etken maddelerine sahiptir. Ciltte kısa süreli uyuşma sağlayan bir kremdir. Lazer epilasyon ve ağda öncesi kullanılır. Kaşıntı, böcek sokması şikayetleri için de kullanılır.
Purdox krem: Egzama, dermatit gibi sorunlara bağlı kaşıntı şikayetleri için kullanılır. Doksepin hidroklorür etken maddesine sahiptir.
Sistral krem: Klorfenoksamin hidroklorür etken maddesine sahiptir. Antihistaminik bir ilaçtır. Genellikle böcek sokması için reçete edilir.
Kortos krem: Basur, makat çatlağı gibi sorunlar için kullanılır. Etkin maddeleri bizmut subgallat, benzokain, benzalkonyum klorür ve hidrokortizon asetattır. Doktor basur için bu kremi reçete etmektedirler. Bu krem kortizonludur. 7 günden fazla kullanılmaz. Şişlik ve kaşıntıyı azaltıcı etkisi vardır.
Procto-glyvenol krem: tribenosid ve lidokain hidroklorür etken maddelerine sahiptir. Kaşıntı ve iltihap giderici özelliği olan bir kremdir. Basur tedavisinde kullanılır.
SGK’nın ödediği kaşıntı kremleri yukarıdakilerle sınırlı değildir. Basur hastaları için ayrıca kas gevşetici (makat kaslarını gevşeterek basur ağrısını azaltan ilaçlar), damar koruyucu (basur kanamasını azaltmak için kullanılır) damar büzücü (basur memesi şişliğini azaltmak için) ve doku büzücü (basur memesini küçültmek için kullanılır) kremler de vardır ve bunları SGK ödemektedir.
Basur hastalarının gelişigüzel krem kullanmadan önce doktora muayene olmaları hem kremlere daha az ücret ödemesi açısından hem de basur hastalığının kalıcı olarak tedavi edilmesi açısından gereklidir.
Pruzon kremin satış fiyatında eczaneler arasında neden büyük fark var ?
Pruzon kremi 40 TL’ye de 60 TL’ye de satan yerler vardır. Aradaki fiyat farkının sebeplerinden birisi bu ilacı SGK ödemediği için üzerinde fiyat sınırlaması olmamasıdır. SGK’nın ödediği ilaçları her eczanede aynı fiyata bulursunuz. Çünkü devlet kendi belirlediği fiyattan fazlasını ödemez.
SGK’nın ödemediği kremlerde ise fiyatı satıcı istediği gibi belirlemektedir. Devlet buna müdahale etmemektedir. Hatta fazla yararı olmayan bazı kremlerin bile yüksek fiyattan satıldığı görülmektedir.
Bazı satıcılar, özellikle de internet satıcıları sürümden kazanabilmek için fiyatı düşük tutabilir. Pruzon her eczanede bulunmadığı için Pruzon bulunduran bazı eczanaler “müşteri mecburen benden alacak” düşüncesiyle fiyatı yüksek tutabilmektedir.
Basurun kesin çaresi nedir ?
Krem tedavisi sadece hastayı rahat ettirir ama hastalığı tam anlamıyla tedavi etmez. Eğer hastada basur memesi oluşmuş ise bu şişlik kendiliğinden inmez. Bazı dönemlerde küçülür gibi olur ama asla kalıcı olarak kaybolmaz.
Basurda son çare ameliyattır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hastaya daha az rahatsızlık veren ameliyat çeşitleri geliştirilse de ameliyat hasta için oldukça zorlu bir süreçtir. Hastalık fazla ilerlememişse ameliyatsız yöntemlerle de basurdan kurtulmak mümkündür. Örneğin bant ligasyon ve skleroterapi yöntemleri hastaya daha az sıkıntı veren yöntemlerdir.