Sarı kantaron, kılıç otu, mayasıl otu ve koyunkıran isimleri ile de anılan sarı renkte çiçek açan ve yüze yakın türü olan bir bitkidir.
Bu bitkisinin çiçek, yaprak ve gövdesinden elde edilen hypericum yağı sarı kantaron yağı olarak bilinir ve biyoflavonoidler, antioksidanlar, hiperisin ve hiperforin gibi sağlığa yararlı maddeler içerir.
Sarı kantaron yağı yaygın olarak yara ve yanıkların iyileştirilmesinde kullanılmaktadır. BU yağ kanın hasarlı cilt dokusunda dolaşımını teşvik eder ve bu sayede cilt kendisini daha kısa sürede onarır.
Sarı kantaron yağı ayrıca bazı mide ve sindirim sistemi sorunlarının bitkisel tedavisinde de kullanılmaktadır.
Sarı kantaron yağının faydaları
İnflamasyonu azaltması: İçerdiği antioksidanlar ve interlökinler sayesinde iltihabı azaltmakta ve dolaylı olarak iltihap kaynaklı ağrıları da azaltmaktadır.
Hücre onarıcı olması: Sarı kantaron yağı hücrelerin kendini onarma ve yenilenme sürecini hızlandırmaktadır. Bu özelliği nedeniyle, yanık, yara, sivilce izleri ve diyabetik ayak ülserlerine iyi gelir.
Mikrop kırıcı olması: Kesik ve yanıkların mikrop kapmasını engelleyerek yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar. Ayrıca cildi yatıştırıcı etkisi de bulunmaktadır.
Enfeksiyonla savaşması: Sarı kantaron enfeksiyonla savaşır. Bu sebeple, uçuk, ayak mantarı ve deride oluşan bir çok enfeksiyon türü için kullanılmaktadır.
Cilt sağlığını artırması: Sarı kantaron bir çok cilt sorununa iyi geldiği gibi cilt kalitesini de yükseltmektedir. Yaşlanma karşıtı etkileri olup cildi sıkılaştırır, nemlendirir, elastikiyetini artırır, ciltteki ince çizgileri azaltır.
Saç dökülmesini yavaşlatması: Sarı kantaron yağı saç derisini besler ve onarım sürecini hızlandırır. Buna bağlı olarak saç derisinde oluşan pullanma, kepek, egzama şikayetlerini azaltır, saç dökülmesini yavaşlatır.
Sarı kantaron yağı basura iyi gelir mi ?
Sarı kantaron yağının antioksidan ve antiinflamatuvar etkisi olması nedeniyle basur memesi içerisinde bulunan iltihabın eritilmesine ve hasarlı dokunun kendini onarmasına bir miktar faydası olacaktır.
Sarı kantaron yağı ayrıca yatıştırıcı özelliği olması nedeniyle kaşıntı, kızarıklık ve ağrı şikayetlerini azaltmada faydalı olacaktır.
Sarı kantaron yağı aynı zamanda antibakteriyel, anti viral özelliklere sahip olduğundan basur dokusunun mikrop kapmaması için de fayda etmektedir.
Bununla birlikte tek başına sarı kantaron basur hastalığını tedavi etmede yeterli olmayacaktır.
Basur hastalığı tedavisi için sarı kantaron yağı kullanılacaksa basur kremleri ile birlikte kullanılması daha iyi olur. Çünkü basur kremlerinin sarı kantaron yağına göre ekstradan bazı özellikleri bulunmaktadır.
Basur hastalığı için sarı kantaron yağı nasıl kullanılır ?
Basur hastalığına bağlı ağrı, kaşıntı gibi şikayetleri azaltmak için oturma banyosu tavsiye edilmektedir.
Oturma banyosu makat bölgesindeki dokuları gevşeterek, dışarı sarkmış basur memesinin fazla acı çekmeden içeri itilmesi ve şikayetlerin azaltılması için günde 2-6 kez uygulanan 15-20 dakikalık kısmi bir banyo şeklidir.
Oturma banyosu yaptıktan sonra basur bölgesi kurulanır ve ince bir tabaka halinde yedirilerek sarı kantaron yağı sürülür.
Basur bölgesine sarı kantaron yağı uygulanırken doktorun önerdiği tıbbi tedaviye de devam edilmelidir.
Önemli bir not: Basur hastalığında şikayetleri azaltarak hastayı rahat ettirmek önemlidir fakat krem sürmek veya sarı kantaron yağı uygulamak hastalığın ilerlemesine çare olmayabilir.
Bu durumda gerekirse skleroterapi veya lastik bant ligasyonu gibi yöntemler ile basur hastalığı kalıcı olarak tedavi edilir.
Basur hastalığı ilerleyici nitelikte ise doktora başvurmakta yarar vardır.
İlgili yazı: Basura doktor nasıl bakar ?