Basur hastalığında eğer son evreye gelinmişse son çare cerrahi operasyondur. Basur ameliyatı sonrası iyileşme süresi hastalığın boyutu ile ilgili olarak artar veya azalabilir. Ameliyattan sonra bir gece hastanede kalınır, önemli bir sorun yok ise ertesi gün hasta taburcu edilir.

Basur, vücutta bulunduğu bölge itibariyle hekime gidilmeye çekinilen bir hastalık iken nikah masasına gider gibi heyecanla ameliyat olmaya gelen hastalara da rastlanabilir. Bu örneği hastanın basur nedeniyle ne derece ağrı ve şikayet yaşadığını ifade edebilmek için verdim.

Genellikle hastalar ameliyat olduktan sonra kendisi gibi sıkıntı çekenlere bir an önce ameliyat olmalarını tavsiye ederler. Basur ameliyatı sonrası iyileşme yaşandıktan sonra verilir bu tavsiyeler.

Konunun bir de ameliyat olma ve sonrasında yaşanan acılar kısmı var. Bir çok kişi basur ameliyatının ne kadar sürdüğünü , ne sürede ayağa kalkıldığını ve tekrar eski hayatına ne zaman dönüldüğünü merak eder.

Basur ameliyatı eğer spinal anestezi altında yapılmışsa ameliyattan sonraki ilk üç dört saat verilen ağrı kesiciler nedeniyle bacaklar ve makat uyuşuk olduğu için ağrı hissedilmez. Daha sonraki saatlerde ağrı olması kaçınılmazdır. Bu nedenle ağrı kesicilere bir süre daha devam edilir.

Basur ameliyatı olduktan 5-6 saat sonra hasta ayağa kalkabilir, yürüyebilir hale gelir. Fakat takdir edersiniz ki ayağa kalkmak ile iyileşmek farklı şeylerdir.

Ameliyat sonrasında bir süre idrar yapmakta zorluk çekilebilir. Ağrıları kesmek için bir hafta boyunca ağrı kesici ilaç kullanılır. Bu süre zarfında ishal ilacı kullanılmak zorundadır çünkü dışkılama sonrasında ciddi derecede ağrılar olur.

Basur ameliyatından itibaren bir hafta boyunca sıcak su banyolarına devam edilmelidir. Sıcak su torbası da uygulanabilir.

Basur ameliyatı sonrasında, kanama ve ağrılar nedeniyle hasta normal hayatına dönemez. Ameliyatın boyutuna göre iyileşme süresi ve yaşanan acılar değişir. İç kısımlara yapılan operasyonlar daha az acı verirken alınan parça makatın ağzına yakın yerlerden olursa ve basur ileri seviyedeyse acılar da daha fazla olacaktır.

Basur ameliyatından sonraki 2. hafta da ağrı ve kanamalar devam edecektir. Bununla birlikte çok sorunlu bir durum olmazsa hasta işe gidebilecek hale gelir. Hasta yine ishal olmamaya çalışacak ve sıcak su banyolarına devam edecektir.

Ağrı ve kanamaların tamamen sona ermesi ameliyattan 3 veya 4 haftadır. Yani basur ameliyatından sonra iyileşme süresi bir aydır.

Basur ameliyatı ve sonrası konusunda şu hususlara dikkat etmelisiniz.

-Hastanın basur olduğunu teşhis etmek ve cerrahi operasyonla basurlu bölgeyi almak çoğu cerrah tarafından yapılabilen bir iştir. Fakat bu işi hakkıyla yapmak proktologların işidir. Yani basur ameliyatından sonra iyileşme süresini azaltmak ve basurun tekrarlama riskini azaltmak için ameliyatın proktolog doktor tarafından yapılması gerekir.

-Ağrı kesiciler nedeniyle hasta vaktinden önce iyileştiğini düşünebilir. İshal ilacını bırakmak, ağrı kesicileri ihmal etmek, sıcak su banyolarını yapmamak, ameliyattan sonraki 3. gün ayağa kalkıp işe gitmeye çalışmak hüsranla sonuçlanacaktır. Doktor ne dediyse harfiyen yapılmalıdır.

-Her gün yapılan sıcak su banyosu sonrasında bölge iyi kurulanmalı ve hijyene çok dikkat edilmelidir. İyileşme devresi bazı enfeksiyonların veya bölgede mantar oluşumlarının oluşması için ideal bir zamandır.

-Basur tekrarlayıcı olabilen bir hastalıktır. Bu nedenle ameliyattan sonra da beslenmenize dikkat etmelisiniz.

-Basurun tek çaresi ameliyat değildir. 2. ve 3. evre basurlarda daha kolay işlemlerle basurdan kurtulmak mümkündür.