Yaş ilerlemesi, kilo artışı, hareketsizlik gibi faktörlerin tetiklediği basur, ilerleyen evlerinde kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek düzeye ulaşır. (bkz.basur neden olur)

Henüz başlangıç aşamasında basur kaynaklı şikayetler, ara sıra tuvalet kağıdında kan görülmesi, makatta kaşıntı gibi hasta tarafından kolay tolere edilebilen, çoğu zamanda umursanmayan sorunlardır.

Fakat hastalık ilerleyince genişleyen toplar damar pıhtı tutmaya ve anüs dışına çıkıp şiddetli ağrılar yapmaya başlar. Tuvaletten sonra kendiliğinden dışarı çıkan bu sevimsiz çıkıntıya basur memesi denir. (bkz. basur memesi nasıl iner) Basur memesine bir tedavi uygulanmazsa zaman içinde büyür ve çıktığı yere giremez hale gelir.

Basurun bu evresinde koyu kırmızı-mor renkli olan meme ciddi acılar verir ve parmakla ittirmeyle bile yerine girmez.

Basur memesinin ağrısını dindirmek, iltihaplanmasını önlemek ve anüs içine geri sokmak için genellikle kremler kullanılır. (bkz. basura iyi gelen krem) Bunun yanı sıra kayganlaşma ve yumuşamayı sağlamak için vazelin ve zeytinyağı da kullanılır.

3. evre basurda (bkz. basur evreleri) hastanın sıcak su banyosu yapması önerilir. Bir leğene sıcak su doldurulup 10-15 dakika suya oturulur. Bu süre zarfında makat kasları gevşer ve memenin geri sokulması kolaylaşır.

Sıcak su banyosundan sonra iyice kurulandıktan sonra basur kremi veya zeytinyağlı pamuk basur memesine sürülür ve yumuşatılır. Ve acele etmeyerek, basur memesi içeri sokulur. Maalesef ilk dışkılamada bin bir zorlukla içeri sokulan basur memesi yeniden dışarı çıkar. Her seferinde bunu yapmak gerekir.

Makatın mikrop kapmaması için pamuk sirke ile ıslatılıp temizlenebilir. Her gün oturma banyosu yapmak, hijyene hassasiyet gösterilmediği takdirde bölgede mantarların üremesi için uygun bir ortam sağlar.

Bölgenin kanaması, ıslanması, dışkı ile pislenmesi, irinlenmesi gibi faktörler mantara yol açar. Bu nedenle temizliğe dikkat etmek gerekir.

İbrahim Saraçoğlu basur memesi için zeytinyağı atkestanesi karışımının uygulanmasını tavsiye eder. At kestanesi normal şekilde yenildiğinde zehirleyici bir maddedir. Yenilmemeli, tozu zeytinyağına karıştırılıp pamukla basur memesine sürülmelidir. At kestanelerinin kabukları soyulur ve blendırda çekilir. Toz haline geldikten sonra zeytinyağı içine karıştırılır ve bir hafta bekletilir. Bir hafta sonunda kullanmaya hazır hale gelir. Oturma banyolarından sonra pamuk bununla ıslatılıp memeye sürülür.(bkz. basura ne iyi gelir ibrahim Saraçoğlu)

Zeytinyağının bir faydası ise kabızlığı engellemesidir. Kabızlık basur hastalarının düşmanıdır. Dışkının sert olması kanamalara yol açtığı gibi kronik olarak kabız olmak basuru azdırır.

Basurun derecesine göre günde bir defa yemeklerden sonra bir yemek kaşığı zeytinyağı içmek bağırsak hareketlerini kolaylaştıracak ve kabızlığı önleyecektir.