Aloe vera güzel bir ev bitkisinden çok daha fazlasıdır. Kuzey Afrika kökenli bu bitki iyileştirici özelliği olan bir jel içermektedir. Yüzyıllardır insanlar hastalıkları yatıştırmak ve tedavi etmek için aloe vera kullanmaktadır. Antik Mısır’da bu bitkiye çok önem verilirdi ve ismi de “ölümsüzlük bitkisi” idi.
Aloe vera özü kozmetikten gıda sektörüne kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu kullanım alanlarından birisi de basurdur. Basur yaygın görülen ve ilerleyen yaşlarda görülme sıklığı artan bir hastalıktır.
Basur denilen şey aslında rektum ve anüsün ekstremitelerinde bulunan şişmiş iltihaplı toplardamarlardır. Basur rektal kanamaya sebep olabilir ama hayati bir tehlike oluşturmaz.
Basurun yaygın belirtileri arasında kaşıntı, şişlik, kanama ve sarkma yer alabilir. Basur iç ve dış olarak iki çeşittir. İç basur kalın bağırsağın son bölümünde gelişirken , dış basur ise anüsün dış kısmındadır.
Basur için denenmiş ve faydalı olduğu tespit edilmiş evde tedavi yolları bulunmakta olup bunlardan birisi de aloe vera bitkisidir. Aloe vera bitkisi basur şikayetlerinde rahatlama sağlamakla birlikte lastik bant ligasyonu tedavisi gibi seçenekler basur konusunda daha uzun vadeli ve etkili çözüm sunarlar.
Aloe vera basura iyi gelir mi ?
Aloe vera yatıştırıcı özelliği olan ve bu özelliği nedeniyle dünya çapında bilinen ve kullanılan bir bitkidir. Bu bitkide cilt tahrişini azaltan bileşikler mevcuttur.
Aloe vera bitkisinde basura iyi gelen iki kısım bulunmaktadır:
Birinci kısım aloe vera yapraklarında bulunan jeldir. Bu jel %1 glikopretein ve polisakkarit ve %99 oranında su içermektedir.
Glikoproteinler iltihaplanma ve ağrının azaltılmasına yarımcı olurken polisakkaritler cilt onarımına yardımcı olmaktadır. Glikoproteinler ve polisakkaritler ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirerek basur bölgesindeki enfeksiyonu azaltmaktadır.
İkinci kısım ise yaprakların dış yüzeyinin altında bulunan sarı renkş hamur kıvamında olan aloe latekstir. Aloe lateksi güçlü bir müshil özelliğine sahip olan antrakinon glikozitler içermektedir. Bu maddeyi ağızdan aldığınızda dışkıyı yumuşatmakta ve bağırsak hareketlerini kolaylaştırmaktadır.
Aloe vera bitkisini basur bölgesine uyguladığınızda basur şikayetlerinde hızlı bir şekilde azalma olmaktadır. Aloe vera jeli ayrıca büzücü özelliklere sahiptir. Bu jel basur memesine uygulandığında sıvı deşarjını engelleyen dokuların kasılmasına neden olur.
Aloe vera bitkisi antiseptik ve antienflamatuvar özelliklere sahiptir.
Aloe verayı nasıl temin edebilirsiniz ?
Eğer basur şikayetleri için aloe vera jelinden yararlanmak istiyorsanız bunu temin etmek için iki yöntemden birini tercih edebilirsiniz.
- Aloe vera bitkisini evde yetiştirmek
- Aloe vera jelini eczaneden satın almak
Aloe vera bitkisi evde kolaylıkla yetiştirilebilmektedir. Yaprakları etli olan ve güneşi seven bir bitkidir. Fazla bakım istemez ancak onu doğu veya güneyden güneş alan bir yere koymalısınız.
Bitkiden jel elde edebilmeniz için bitkinin en az birkaç yaşında olması gerekmektedir. Bitkinin birkaç yaprağını gövdeye yakın bir yerden kesin, yıkadıktan sonra yavaşça açın.
Bir bıçak yardımıyla jeli yapraklardan sıyırın ve bir kavanoza koyun.
Eğer yetiştirmeyle uğraşmayıp eczaneden satın almak isterseniz satın alacağınız ürünün %100 saf aloe vera olmasına dikkat ediniz. İçinde kısmen aloe vera kısmen su ve alkol olan ürünler de vardır, bunları satın almayınız.
Basur için aloe vera bitkisi nasıl kullanılır ?
Basur hastaları aloe vera bitkisinden iki şekilde yararlanabilirler:
Basur bölgesine sürerek
Aloe vera jelini basur bölgesine krem gibi sürerek basura bağlı şikayetleri azaltabilirsiniz. Bunun için elinize bir eldiven giyin ve parmaklarınızla jeli basur bölgesine sürünüz. 15 dakika sonra da durulayınız.
Aloe vera suyunu içerek
Aloe vera bitkisinden elde edilen sıvı içtiğinizde bağırsak hareketleriniz hızlanır ve kabızlık probleminiz varsa bu hallolur.
Basurun başlıca nedenlerinden birisi kabızlıktır. Kabızlık ortadan kalkınca basur şikayetleri de hafifler.Eğer aloe vera suyunun tadı hoşunuza gitmezse yoğurda veya limonataya karıştırabilirsiniz.
Basur tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler
Basur hastalığı oldukça yaygın olan ve ilerleme özelliği olan bir hastalıktır. Hastalığın mahrem bir bölgede oluşması nedeniyle çoğunlukla teşhis ve tedavide geç kalınmaktadır.
Ancak şu unutulmamalıdır ki basur tedavisine ne kadar geç başlanırsa, hasta o kadar fazla acı çekecek ve daha fazla maliyete katlanacaktır.
Öncelikle hastadaki şikayetlerin basur hastalığı ile alakalı olup olmadığının net olarak belli olması gerekir. Bunun tanısını koyacak kişi doktordur.
Bkz. Basur hastalığına hangi bölüm bakar ?
Bkz. Basura doktor nasıl bakar ?
Basur hastalığının başlıca belirtilerinden bazıları kanama, ağrı, şişlik, kaşıntı ve kanama gibi şikayetler olup anal fissür, mayasıl veya mantar hastalıklarında da benzer şikayetler olduğu için basur hastalığı bu hastalıklar ile karıştırılabilmektedir.
Bkz. Anal fissür nedir ?
Bkz. Basur nasıl anlaşılır ?
Bkz. Basur kanaması ne kadar sürer ?
Basur hastalığının tedavisi hangi evrede olduğuna göre değişmektedir. Başlangıç evresinde iken evde yapılabilecek tedavi usulleri yeterli olurken, orta ve ileri seviyede ise tıbbi tedavi şarttır.
Bkz. Basur evreleri
Bkz. Evde basur tedavisi nasıl yapılır ?
Eğer hastada basur memesi oluştu ise öncelikle bunun iç basur mu yoksa dış basur mu olduğu tespit edilmelidir. Basur hastalığının son evresinde tek çare ameliyattır ve ne yazık ki basur ameliyatı ve sonrası hasta için sıkıntılı geçmektedir.
Bkz. Basur memesi nasıl iner ?
Bkz. Basur ameliyatı sonrası iyileşme süresi
Bu nedenle hastaların, basur hastalığının ilerlemesine meydan vermeden ameliyatsız tedavi seçeneklerini değerlendirmesi gerekmektedir. Günümüzde basur hastalığı için skleroterapi, bant ligasyon ve hemoroidal arter embolizasyonu gibi ameliyatsız tedavi seçenekleri bulunmaktadır.
Bkz. Hemoroidal arter embolizasyonu fiyatı
Bkz. Bant ligasyon ücreti
Bkz. Skleroterapi nedir ?
Basur tedavisinde yaşanan sıkıntılı durumlardan birisi tedavi uygulandıktan sonra hastalığın yeniden nüksetmesidir. Bunun sebebi basur hastalığına neden olan faktörlerin yeniden bu hastalığı üretmeleridir.
Eğer hastalar basur neden olur, bunu bilirlerse ve önlem alırlarsa hastalığın tekrar etme riski azalacaktır.
Kadınlarda basur hastalığı
Basur hastalığı kadınlarda erkeklere göre daha az görülmektedir. Bununla birlikte gebeliğe bağlı basur şikayeti yaşayanların sayısı da az değildir. Gebelik döneminde her ilacın kullanılamıyor olması ve bebeğin zarar görme riski nedeniyle anne adayların basur hastalığı hakkında bilgili ve tedbirli olmaları gerekmektedir.
Bkz. Gebelikte hemoroid için hangi ilaçlar kullanılır ?
Bkz. Gebelikte oluşan hemoroid doğumdan sonra geçer mi ?
Bkz. Hamilelikte basur normal doğuma engel mi ?