Basur tedavisinde beslenme önemli bir yer tutmakta olup öncelikle beslenme yanlışlıklarının düzeltilmesi gerekmektedir.
Basur hastalığına sebep olan unsurlardan birisi beslenmede düşük lifli gıdalara ağırlık verilmesidir. Ülkemizde kırmızı et ve unlu mamullerin tüketimi yaygın olup halkımızın en fazla tükettiği besin maddesi ekmektir.
Bağırsakların düzgün çalışması için tüketilen gıdalardan yeterli miktarla lif alınması gerekmekte olup sebze ve meyvelerin içeriğinde doğal olarak bulunan lif bağırsak hareketlerini kolaylaştırmaktadır.
Ekmek, pirinç ve kırmızı et gibi gıdalar lif açısından fakir olduğu için ağırlıklı olarak bu tür gıdalarla beslenen kişilerde bağırsak hareketleri yavaş olmakta ve kabızlık sorunları sık yaşanmaktadır.
Basurun yaygın sebeplerinden biri kabızlıktır. Dışkının kalın bağırsağın son kısmında uzun süre beklemesi, atılırken zorlanma olması nedeniyle bölgedeki toplardamarlar genişlemekte ve basur memesi oluşmaktadır.
Basur tedavisinde öncelikle dikkat edilecek husus hastanın kabızlığını önlemektir.
Süt basura iyi gelir mi ?
Basur hastalığı olan kişiler yeterli sıvı almaya özen göstermelidirler. Eğer kabızlığa yol açmıyorsa basur hastasının süt içmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.
Süt bazı kişilerde fazla tüketildiğinde kabızlığa yol açmaktadır. Bazı kişilerde ise tam tersine ishal yapmaktadır. Sütün ishal yapmasının sebebi içerisinde laktoz bulunması ve bazı kişilerin laktozu sindirirken zorlanması, tam sindirememesi (laktoz intoleransı) olmasıdır.
Kronik ishal de basur için iyi değildir. Çünkü basur memesinin dışarı çıkmasına yol açar.
Bazı kişilerde ise süt ishal veya kabızlık şikayetlerine yol açmaz.
Süt basur tedavisinde kullanılan gıdalardan biri değildir. Eğer ishal veya kabızlık şikayetlerine yol açmıyorsa içilebilir ama aşırıya kaçılmamalıdır.
Bazı süt ürünleri, bazı kişilerde kabızlığı tetikleyebilmektedir. Özellikle de peynir türlerine dikkat etmek gerekmektedir.
Basur hastalığında yoğurt ve kefir tüketmek daha sağlıklıdır.
Basur hastalığının evde tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler
Kabızlığı önlemek için ekmek, hamurlu gıdalar, pirinç pilavı ve et gibi gıdaları fazla tüketmeyip sebze ve meyve tüketimini artırmak, ayrıca bol su içmek gerekmektedir.
Kabızlık şikayetlerinin azalması doğru orantılı olarak basur şikayetlerini de azaltmaktadır.
Basur hastalığında dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise karın çevresinde biriken fazla kilolar ve fazla oturmaktır. Genelde bu iki husus bir arada bulunmaktadır.
Karın çevresindeki fazla kilolar vücutta sürekli devirdaim eden kanın dolaşımını olumsuz etkilemekte, karın, göbek bölgesindeki bu kilo bariyer nedeniyle bu bölgenin aşağısında (bacak ve makat bölgesinde) kan birikmesine yol açmaktadır.
Makat bölgesindeki toplardamarların genişlemesi basur hastalığı olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğer kişi uzun süre oturmak zorunda kaldığı bir iş yapıyorsa, mesela uzun yol şoförlüğü, masa başı işler, veznedarlık, tekstil işçiliği gibi meslekleri var ise basur hastalığı diğer meslek gruplarına göre daha hızlı gelişmektedir.
Hareketi sevmeyen ev hanımları veya hamile kadınlarda da böyle bir risk oluşmaktadır.
Bu nedenle basur hastalarının fazla kilolarını vermeleri ve uzun süreli oturmalardan kaçınıp yürüyüş yapmaları gerekmektedir.
Basur hastalığında doktor şikayetleri geçirmek için bir takım ilaçlar verecektir ve bunlara ilave olarak oturma banyosu da tavsiye edecektir.
İlgili yazı:Basura doktor nasıl bakar ?
Oturma banyosu sadece basurdan etkilenen bölgenin suda 15-20 dakika bekletildiği uygulaması kolay bir işlemdir. Her gün ve günde birkaç kez uygulanması hastayı oldukça rahatlatmaktadır.
Bazı hastalarda basur şikayetleri süreklilik arz eder ve basur kremi sürmeyle dahi geçmez. Özellikle de basur memesi dışarıya kadar sarkmış olan kişiler bu gruptandır. Bu tür hastalara oturma banyosu epey faydalı olmaktadır.
Eğer basur hastalığı hayat kalitesini ciddi miktarda düşürmeye başladıysa bir proktoloji uzmanına görünüp skleroterapi ve lastik bant ligasyonu gibi ameliyatsız basur tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak gerekmektedir.
Basur hastaları sütü nasıl tüketmeli ?
Sütün genel olarak basur hastalığına belirgin bir şekilde olumlu veya olumsuz bir etkisi yoktur. Bununla birlikte sütü aşırı tüketmekten ve yağsız sütten kaçınmak gerekmektedir. Muzlu süt, ballı süt içilebilir, süt lif açısından zengin besinlerle karıştırılıp içilebilir.