Çörek otu yağı oleik asit (omega 9), linoleik asit (omega 6), stearik asit, timokinon, palmitik asit, karoten, A, B, C ve E vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum ve çinko gibi fenolik bileşenlerle zengin bir içeriğe sahiptir.
Çörek otu yağı aşağıdaki sorunlara iyi gelir:
- Bağışıklık sistemini güçlendirir,
- İnflamasyonu azaltır,
- Enfeksiyonlarla savaşır,
- Sedef hastalığının tedavisinde kullanılır,
- Kabızlığa iyi gelir,
- Romatizmal ağrılara iyi gelir,
- Öksürüğe iyi gelir,
- Saç derisi hastalıklarına iyi gelir.
Çörek otu yağı basura iyi gelir mi ?
Çörek otu yağı uygun şekilde kullanılırsa ve hakikaten de hastanın buna ihtiyacı var ise basur hastalığına iyi gelmektedir.
Basur hastalığına sebep olan yaygın sebeplerden birkaçı, bağırsak tembelliği, kronik kabızlık, uzun süre oturmak ve hareketsiz yaşam tarzıdır. Bu sebepler birbiri ile ilişkisi olan sebeplerdir.
Lif açısından fakir gıdalarla beslenmek ve fiziksel aktivitenin kısıtlı olması gibi sebepler bağırsak hareketlerinde yavaşlamaya, bu da sıkça kabız olmamıza sebep olmaktadır.
Kabızlık ve bağırsak tembelliği gibi sorunları kakayı eninde sonunda yapabiliyor olmamız nedeniyle fazla dert etmemekteyiz fakat bu sürecin devamlılık arz etmesi nedeniyle basur hastalığı gelişmektedir.
Basur memesi olarak elimize gelen ve dokununca epey ağrı yapan şişlik, gereğinden fazla genişlemesi nedeniyle artık bulunduğu dokuya sığamayıp dışarı taşan toplardamardır.
Toplardamarların olması gereken vücudumuzun içidir. Bu nedenle dışarı çıktığında fevkalade acı yaparlar ve çok kolay tahriş olurlar.
Makat bölgesindeki toplardamarların genişlemesinin sebebi dışkıyı kalın bağırsağın son bölümünden anüs dışına doğru atmakla görevli kasların gereğinden fazla çalışmasıdır.
Bizim bağırsak tembelliği olarak tabir ettiğimiz veya bunun biraz daha ileri aşaması olan kronik kabızlık sorununda makat kasları sürekli olarak gereğinden fazla çalışmakta, bunun sonucu olarak bu kaslara daha fazla kan gitmekte, dolaylı olarak da toplardamarlar genişlemektedir.
Özetle, basurun başlıca sebebi kabızlık ve bağırsakların yavaş çalışmasıdır.
Çörek otu yağı bağırsakların daha hızlı çalışmasına yardımcı olan bir maddedir. Bağırsaklar yeterli hızda çalışıp kabızlık şikayetleri ortadan kalkınca toplardamarlarda rahatlamakta ve basur şikayetleri de azalmaktadır.
Basur için çörek otu yağı nasıl kullanılır ?
Kabızlık kaynaklı basur hastalığının giderilmesi için sabahları aç karnına 1 tatlı kaşığı çörek otu yağı içebilirsiniz. Uzun süreli kullanımı halinde alerjik etkiler görülebileceğinden zaman zaman kullanımına ara vermek gerekmektedir.
Çörek otu yağı kabızlığa iyi gelmesinin yanında gaz ve şişkinlik şikayetlerini de gidermektedir. Çörek otu yağının kapsül formu da satılmakta olup bunu da kullanabilirsiniz.
Basur için ne zaman doktora gidilmeli ?
Basur hastalığının ilk belirtileri dışkıda taze kan görülmesi ve makatta şişkinlik şeklinde şikayetler olup bu tür şikayetler var ise basit bir makat çatlağımı yoksa basur hastalığımı olduğunu anlamak için vakit kaybetmeden doktora gitmek gerekmektedir.
İlgili yazı: Basura doktor nasıl bakar ?
Basurun ilk evresinde doktora gitmek çok önemlidir, çünkü sonraki evrelerde basur hastalığının ilerleyişini durdurmak daha zor olmakta, ayrıca basurun ilk evredeki tedavisi daha kolay yapılabilmektedir.
Basur hastalığında tedavi, hastalığın ilerlemesini durdurmaya ve şikayetleri azaltmaya yönelik olup basur kremleri bu konuda en yaygın baş vurulan tedavi araçlarıdır.
Basur orta evrede teşhis edilirse basur memesi skleroterapi ve lastik bant ligasyonu gibi yöntemlerle ortadan kaldırılmaya çalışılır.
Basur son evreye ulaşmış ise cerrahi operasyon gerekir.