Bir yerimiz ağrıdığında öncelikli hedefimiz ağrıyı dindirmek olmaktadır. Basur ağrısında da genel eğilim bu yöndedir. Dolgit krem basura iyi gelir mi, yoksa başka bir krem mi tercih edilmelidir sorusunun cevabını bu makalede bulabilirsiniz.
Dolgit krem basura iyi gelir mi ?
Dolgit krem iltihap giderici ve ağrı kesici özelliği olan bir ilaçtır. Reçete ile satılır. Etken maddesi ibuprofendir.
Dolgit kremin kullanım alanları:
- Ağrılı eklem hastalıkları,
- İltihaplı romatizmal hastalıklar,
- Bel ağrısı,
- Yumuşak dokunun iltihaplanmasına bağlı hastalıklar,
- Spor ve kaza yaralanmalarına bağlı ağrılar,
- Omuz sertliği,
- Adale romatizması,
- Burkulma ağrısı,
Şeklindedir. Birçok ağrı çeşidine karşı etkili olması sebebiyle Dolgit krem evimizde bulundurmayı tercih ettiğimiz kremlerdendir.
Basur hastalığı ciddi derecede ağrıya neden olan, kanama ve kaşıntı şikayetleri nedeniyle rahatsızlık veren bir rahatsızlıktır. Basur hastalığı için Dolgit kremin kullanılıp kullanılamayacağı, bu konuda bir faydası olup olmayacağı sorulmaktadır.
İsterseniz basur hastalığını tanıyalım:
Basur hastalığında ağrı, kanama, kaşıntı gibi şikayetlere neden olan elle dokunulunca şişkinlik hissedilen şey aslında içinde iltihap birikmiş ve oldukça genişlemiş yani varisleşmiş bir toplardamardır.
Toplardamarın bu denli genişlemesine sebep olan husus toplardamarın bulunduğu dokulardaki kasların kronik olarak zorlanmasıdır.
Bu duruma, yani basur hastalığına;
- Ağır kaldırmak,
- Uzun süre oturmak,
- Kronik kabızlık,
- Gebelik,
Gibi faktörler ve bunlara ilave olarak yaşın ilerlemesi sebep olmaktadır.
Dolgit kremin etki mekanizması dikkate alındığında bu kremin eklem ve kas ağrılarını dindirmekte başarılı olduğunu ancak basur hastalığı dediğimiz varisleşmiş toplardamarın verdiği sancıya karşı çaresiz kalacağını görmekteyiz.
Basur ağrısını bölgesel uyuşturma özelliği olan kremler geçirmektedir. Bu nedenle Dolgit kremin basur için bir faydası olmayacağını net bir şekilde söyleyebiliriz. Zaten Dolgit kremin kullanma talimatında basura iyi geldiğine dair bir ibare de yer almamaktadır.
Basur için ne tür kremler fayda eder ?
Basur hastalığında kullanılacak kremlerin bazı özellikleri vardır. Öncelikli olarak basur ağrısını geçirmesi için uyuşturma özellikleri olmalıdır. Ayrıca tahrişi azaltmak için kayganlaştırıcı içeriğe sahip olmalıdırlar.
Basur memesini mikroptan korumak için mikrop kırıcı veya mikrop önleyici bariyer oluşturucu özellikleri de olmalıdır. Bunlara ilave olarak basur memesinin ebatlarının küçültmek için doku büzücü özelliği de olmalıdır.
Basur kremlerinin bazıları ise kortizonludur.
Maalesef piyasada bu özelliklerin tamamını kendinde toplayan bir basur kremi bulunmamaktadır. Bu yüzden doktorlar bazı kremlerin dönüşümlü olarak kullanılmasını tavsiye edebilmektedirler.
Çoğu durumda hastalığın kökü içeride olduğundan kremlerin işe yaramadığı da görülmekte, doktor hastaya mecburen fitil reçete etmektedir.
İşin gerçeği basur kremleri sadece basurun neden olduğu şikayetleri gizlemekte, tam olarak tedavi sağlamamaktadır.
Bazı özel kliniklerde ve devlet hastanelerinde basur hastalığı için etkin tıbbi yöntemler kullanılmaktadır. Devlet hastanelerinde genellikle basur memesinin cerrahi yolla alınması şeklinde bir çözüm önerilirken özel kliniklerde hastalara sunulan seçenekler daha fazladır. Ve her geçen gün de yeni teknikler ortaya çıkmaktadır.
Basur hastalığı için geliştirilen bu yeni teknikler tedavi süresini kısalttığı gibi hastanın ameliyat nedeniyle çekeceği çileyi de oldukça azaltmaktadır.
Bu konuda skleroterapi, bant ligasyon, hemoroidal arter embolizasyonu gibi tedavi tekniklerini araştırmanızı öneririm.
Basur hastalığı tedavisinde hastaya düşen görevler
Maalesef basur ağrısını bir kremler dindirmek hastalığın ilerlemesine mani olamamaktadır. Basur hastasının dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Aksi halde basur hastalığı hep kötü yönde ilerleyecektir, tedavi olunsa dahi tekrarlama eğiliminde olacaktır.
Her hastalık gibi basur hastalığının oluşumda da genetik yatkınlık etkilidir. Ayrıca yaşın ilerlemesi de basura zemin hazırlamaktadır. Hastanın bunlara yapabileceği bir şey olmasa da basur hastalığının ilerlemesini durdurabilmek adına yapması gereken bazı ödevler bulunmaktadır.
Bazı insanların sindirim sistemi yavaş çalışır bazıların ki ise hızlı. Eğer basur hastasında kabızlık sorunu var ise yani sindirim sistemi yavaş çalışıyorsa mutlaka bu sorunu çözmelidir.
Sebze ve meyvelerin içeriğinde bulunan lifler sindirilmekte olan besinlerin bağırsaklardan geçişini kolaylaştırır. Böylece makat kasları zorlanmaz ve toplardamara da yük binmez. Hazır gıdada ve işlenmiş ürünlerde lif neredeyse hiç olmadığı için bunlardan uzak durmak gerekir. Et, et ürünleri, ve hamur işi yiyecekler kabızlığa davetiye çıkarmaktadır.
Ekmek yenecekse, kepekli ekmek tercih edilmelidir.
Ayrıca uzun süre oturmaktan, ağır kaldırmaktan kaçınarak daha fazla hareket etmeye, bol su içmeye gayret edilmelidir. Fazla kilolar varsa bunlar verilmeli ve vücut hafifletilmelidir.
Son olarak baharat ve acı basurun düşmanıdır bunlardan sakınılmalıdır.