Dereotu, yüzyıllardır mutfağımızda olan ve bazı sağlık sorunları için geleneksel tıpta yararlanılan bitkilerden biridir.
Dereotu geleneksel tıpta;
- İştah sorunları,
- Bağırsak gazı,
- Safra kesesi sorunları,
- Ateş ve soğuk algınlığı,
- Böbrek hastalıkları,
- İdrara çıkma güçlüğü,
- Öksürük,
- Basur,
- Genital ülser,
- Bronşit,
- Adet sancısı,
- Kramplar,
- Uyku bozuklukları,
- Enfeksiyon ve iltihapları giderme,
- Ağrı azaltma,
Konularında yararlanılmıştır.
Dereotu basur hastalığının tedavisinde de kullanılmaktadır. Bu makalede dereotunun basur hastalığına ne derece faydalı olduğu hakkında bilgi verilecektir.
Dereotu basura iyi gelir mi ?
Dereotu alternatif tıpta basur hastalığının bitkisel tedavisinde kullanılmaktadır. Dereotundan elde edilen yağ güçlü bir antiinflamatuar ajan olup çay ağacı, cadı fındığı,selviyağı, badem yağı ve hindistancevizi yağı gibi bazı bitkisel yağlarla karıştırılarak basur memesi içerisindeki iltihabı eritmeye yardımcı olan merhem hazırlanmaktadır.
Bu merhemi hazırlamak konusunda uzman alternatif tıp uzmanlarının işidir. Hangi malzemeden ne kadar karışıma ekleneceği ve ne şekilde kullanılacağını bilmek profesyonellik istemektedir.
Piyasada bu şekilde hazırlanmış bir karışım veya krem bulursanız basur şikayetlerini gidermek için kullanabilirsiniz. Ancak dereotu yağı ile hazırlanan bu tür kremsi karışımlarının basur hastalığını tedavi etme başarısı sınırlıdır.
Özellikle de piyasada satılan basur kremleri ile karşılaştırıldığında dereotu bitkisinin basura etkisi zayıf kalmaktadır. Ancak yine de basur hastalığının tedavisini destekleyici olarak doktor bilgisi dahilinde kullanabilirsiniz.
Dereotu bitkisinin yeşilini yerseniz, bunun sindirim sistemine faydası olacaktır. Basur hastalığı kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarına bağlı olarak da ortaya çıkmaktadır.
Kabızlık şikayetlerinin giderilmesi, basur şikayetlerini de gidermektedir. Bu nedenle dereotunu sade veya salatalara ekleyerek tüketmenizi tavsiye ederiz.
Dereotu enfeksiyon önleyici bir bitki olması sebebiyle vücudun basur ile savaşını destekler.
Bitkisel tedavi basur hastalığına tam çare olabilir mi ?
Bitkisel tedavisi sadece basur hastalığının başında basur için yeterli tedaviyi sağlar. Basur oldukça inatçı bir hastalık olup bitkisel tedavi sadece şikayetleri azaltır ve hastalığın şiddetini azaltır.
Bitkisel tedavi basur hastalığının tıbbi tedavisini destekleyici olarak düşünülmelidir.
Basur hastalığının tam olarak tedavi edilebilmesi için hastaların doktora muayene olması önem taşımaktadır.
Şimdilerde skleroterapi ve lastik bant ligasyonu gibi tedavi usulleri sayesinde basur hastalığı eskisine göre daha kolay tedavi edilmektedir.
Basur için dereotu nasıl kullanılır ?
Dereotu yağını bazı bitkisel karışımlar içerine dahil ederek kullanabileceğiniz gibi dereotunu sade bir şekilde de tüketebilirsiniz. Uygulaması kolay olması nedeniyle basur için uygulanabilecek basit bir kür tarifi aşağıda yer almaktadır:
Sabah, akşam ve öğle yemeklerinden yaklaşık onbeş dakika önce avucunuza sığacak miktarda dereotunu bıçakla doğrayıp ağzınıza atınız. İyice çiğnedikten sonra bir bardak su ile yutunuz.
Bir ay boyunca günde üç defa bu uygulamayı yapınız. Bağırsak hareketlerinizin hızlandığını, tuvalette geçen sürenizin zamanla azaldığını ve makat bölgesinde duyduğunuz rahatsızlık hissinin azaldığını göreceksiniz.
Bir aylık uygulamanın ardından basur şikayetleri yeniden başlayana kadar ara veriniz.
Basur hastalığı için uygulanabilecek başka bir dereotu kürünün tarifi şu şekildedir:
Günde bir kere aç karnına yapacağınız için üçte bir demet dereotu, dereotu miktarına yakın maydanoz, yarın limon ve bir şişe sade maden suyu gerekmektedir.
Dereotu ve maydanozu blendırda çektikten sonra yarım limonu ve maden suyunu ekleyip bir tık daha karıştırın.
C vitamini deposu ve bağırsaklarınızı rahatlatacak bir bardak sıvı elde etmiş oluyorsunuz. Her gün öğle yemeğinden önce bu sıvıdan hazırlayıp içerseniz vücudunuz basurla daha iyi savaşacak ayrıca bağırsaklar rahatladığı için basurun şiddeti de azalacaktır.
İlgili yazı: Doktor basura nasıl bakar ?