Bilindiği üzere ılımlı bir sıcaklık vücut dokularımızı gevşetir ve ağrıyı azaltır. Basur bölgesinin yumuşatılması için de sıcak su faydalıdır.
Kaplıca ve hamamlar gevşemek için birebir yerlerdir ve basur ağrıları için de geçici bir rahatlama sağlarlar. Fakat bu tür mekanlara her zaman gitmek mümkün olmadığı için basur ağrılarını hafifletmek için evde oturma banyosu önerilmektedir.
Oturma banyosunun bir alternatifi de sıcak su torbasıdır. Günde birkaç kere oturma banyosuna girmek kişiye zor gelebilir. Bunun yerine sıcak su torbası da uygulanabilir ancak bu işlem oturma banyosu kadar etkili değildir.
Basura sıcak su torbası iyi gelir mi sorusuna yanıt vermeden önce bu tür tedavi usulleri basur hastalığının tedavisinin neresindedir, ne kadar etkilidir konularında bilgi vermek gerekmektedir.
Basur hastalığı yıllarca yapılan bazı yanlışların ürünü olup bu hastalığın basit birkaç yöntemle kısa sürede tedavi edilebileceğini düşünmek hayalcilik olacaktır.
Basur hastalığı için pratik çözümler uygulamadan önce bu hastalık nasıl oluşur, neler bu hastalığı tetikler bilmek gerekmektedir.
Hepimiz aşağı yukarı benzer hayatlar yaşıyoruz ama bazılarımız yıllarca basur illetiyle mücadele ederken bazılarında bu sorun hiç olmuyor… Peki neden ?
Veya belli bir yaşa gelene kadar bu hastalık hiç ortada görünmüyor, 40’lı 50’li yaşlardan sonra basur oldum diyen insanlara sıkça rastlıyoruz, bunun sebebi nedir ?
Basur hastalığı nedir ?
Bilindiği üzere damar ağı vücudumuzun tamamını sarmıştır. Atardamarlardan gelen kanlar dokularımızdaki hücreleri beslerken, kirli kan toplardamara verilerek temizlenmek için yeniden kalbe gönderilmektedir.
Basur kaka yapmak için anüsü açılıp kapanmasını sağlayan kasların içinde yer alan toplardamarların genişlemesi nedeniyle oluşan bir hastalıktır.
Peki bu bölgedeki toplardamarlar neden genişler ?
Cevabı çok basit, vücudumuzun diğer bölgelerindeki toplardamarlar nede genişlerse o sebepten…
Vücut geliştirme çalışanların veya inşaat işçilerinin pazularındaki damarlarının aşırı kalın olduğunu fark etmişsinizdir. Bir kas bölgesi ne kadar fazla çalışırsa o denli fazla kana ihtiyaç duyar ve bu nedenle de o bölgedeki toplardamarlar da ihtiyacı karşılamak için genişler.
Basur hastalığının oluşumu da benzer sebepledir. Makat kaslarına fazla yük binerse, çok çalışırlarsa buradaki toplardamar da genişleyecektir.
Genişleyen toplardamarın bir bölümünde bombe olur ve yerçekimi ile aşağı sarkar. Biz buna basur memesi diyoruz. Bazı hastalarında basur memesi henüz vücudun dışarısına sarkmamış haldedir, bazılarında ise hastalık ilerlemiş ve basur memesi anüs dışına sarkmıştır.
Peki makat kaslarını zorlayan şeyler nelerdir ?
Bunların başında kronik kabızlık gelmektedir. Kalın bağırsağın son bölümünde dışkının uzun süre beklemesi ve atılması için her seferinde zorlanması basura zemin hazırlayan sebeplerdendir.
Uzun süre oturmak da benzer etki yaratmaktadır. Oturduğumuzda vücudumuzun birçok kası dinlenir fakat makat kasları halen vücudu taşıdıkları için çalışır durumdadırlar.
Ağır kaldırmayı gerektiren bir işte çalışıyorsak veya şişmansak ayakta olduğumuzda da makata binen yük daha fazla olmaktadır. Hamilelik bile basur sebebidir.
Yukarıdaki faktörlere bir de yaş faktörünü eklemek gerekir. Yaş ilerledikçe diğer organlar gibi toplardamarlar da vazifesini tam olarak ifa edemez hale gelmektedir. Buna bağlı olarak da 40’lı yaşlardan itibaren basur, varis ve venöz yetmezlik gibi sorunlar başlamaktadır.
Basurun çaresi nedir ?
Basur olmamanın veya basur olduktan sonra hastalığın ilerlememesinin çaresi, kabızlık sorunu yaşanıyorsa lif açısından zengin sebze ve meyveleri tüketmek, bol su içmek, kilo problemi varsa zayıflamak, uzun süre oturmayı gerektiren bir meslek icra ediliyorsa zaman zaman ayağa kalkıp daha fazla hareket etmek ve ağır kaldırmaktan sakınmaktır.
Diyelim ki hastalık başladı bir kere ve basur ağrılarını hafifletmek istiyoruz, sıcak su torbası bize fayda eder mi, fayda ederse ne kadar fayda eder, nasıl uygularsak daha faydalı olur ?
Basura sıcak su torbası iyi gelir mi ?
Basur bölgesine sıcak su torbası koyarsanız, bu işlem kasları gevşettiği için size geçici bir rahatlama sağlayacaktır. Hiç yoktan iyidir denilebilir.
Sıcak su torbası için klasik sıcak su torbaları kullanırsanız, bunlar tam olarak işlev görmeyecektir. Çünkü piyasada satılan klasik sıcak su torbaları, suyun çabuk soğumaması ve delinmemesi için kalın bir yapıdadır ve bu yüzden de içindeki sıcak suyun ısısı kaba etleri ısıtsa da makat ağzına ve makat içine dek ulaşmaz.
Bunun için pratik bir çözüm vardır. Doktorların kullandığı muayene eldivenleri hem incedir hem de sağlamdır. Ayrıca basur bölgesine ulaşacak kadar da yumuşatır. Klasik sıcak su torbasına göre tek eksisi suyun çabuk soğumasıdır. Bunu da birkaç tane sıcak su torbası hazırlayarak telafi edebilirsiniz.
Eldivene doldurulacak su fazla sıcak olmamalıdır, aksi takdirde basur bölgesini yakar ve acıtır. Suyun sıcaklığı 38-40 dereceden fazla olmamalıdır.
Basur tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler
Basur hastalığı oldukça yaygın olan ve ilerleme özelliği olan bir hastalıktır. Hastalığın mahrem bir bölgede oluşması nedeniyle çoğunlukla teşhis ve tedavide geç kalınmaktadır.
Ancak şu unutulmamalıdır ki basur tedavisine ne kadar geç başlanırsa, hasta o kadar fazla acı çekecek ve daha fazla maliyete katlanacaktır.
Öncelikle hastadaki şikayetlerin basur hastalığı ile alakalı olup olmadığının net olarak belli olması gerekir. Bunun tanısını koyacak kişi doktordur.
Bkz. Basur hastalığına hangi bölüm bakar ?
Bkz. Basura doktor nasıl bakar ?
Basur hastalığının başlıca belirtilerinden bazıları kanama, ağrı, şişlik, kaşıntı ve kanama gibi şikayetler olup anal fissür, mayasıl veya mantar hastalıklarında da benzer şikayetler olduğu için basur hastalığı bu hastalıklar ile karıştırılabilmektedir.
Bkz. Anal fissür nedir ?
Bkz. Basur nasıl anlaşılır ?
Bkz. Basur kanaması ne kadar sürer ?
Basur hastalığının tedavisi hangi evrede olduğuna göre değişmektedir. Başlangıç evresinde iken evde yapılabilecek tedavi usulleri yeterli olurken, orta ve ileri seviyede ise tıbbi tedavi şarttır.
Bkz. Basur evreleri
Bkz. Evde basur tedavisi nasıl yapılır ?
Eğer hastada basur memesi oluştu ise öncelikle bunun iç basur mu yoksa dış basur mu olduğu tespit edilmelidir. Basur hastalığının son evresinde tek çare ameliyattır ve ne yazık ki basur ameliyatı ve sonrası hasta için sıkıntılı geçmektedir.
Bkz. Basur memesi nasıl iner ?
Bkz. Basur ameliyatı sonrası iyileşme süresi
Bu nedenle hastaların, basur hastalığının ilerlemesine meydan vermeden ameliyatsız tedavi seçeneklerini değerlendirmesi gerekmektedir. Günümüzde basur hastalığı için skleroterapi, bant ligasyon ve hemoroidal arter embolizasyonu gibi ameliyatsız tedavi seçenekleri bulunmaktadır.
Bkz. Hemoroidal arter embolizasyonu fiyatı
Bkz. Bant ligasyon ücreti
Bkz. Skleroterapi nedir ?
Basur tedavisinde yaşanan sıkıntılı durumlardan birisi tedavi uygulandıktan sonra hastalığın yeniden nüksetmesidir. Bunun sebebi basur hastalığına neden olan faktörlerin yeniden bu hastalığı üretmeleridir.
Eğer hastalar basur neden olur, bunu bilirlerse ve önlem alırlarsa hastalığın tekrar etme riski azalacaktır.
Kadınlarda basur hastalığı
Basur hastalığı kadınlarda erkeklere göre daha az görülmektedir. Bununla birlikte gebeliğe bağlı basur şikayeti yaşayanların sayısı da az değildir. Gebelik döneminde her ilacın kullanılamıyor olması ve bebeğin zarar görme riski nedeniyle anne adayların basur hastalığı hakkında bilgili ve tedbirli olmaları gerekmektedir.
Bkz. Gebelikte hemoroid için hangi ilaçlar kullanılır ?
Bkz. Gebelikte oluşan hemoroid doğumdan sonra geçer mi ?
Bkz. Hamilelikte basur normal doğuma engel mi ?