Gebelikte oluşan hemoroid doğumdan sonra geçer mi yoksa kalıcı mıdır, bu sorunun cevabını öğrenmek için okumaya devam ediniz..

Gebelik hemoroidi neden olur, görülme sıklığı nedir ?

Hemoroid yaygın görülen bir rahatsızlıktır ancak çoğunlukla erkeklerde görülmektedir. Kadınlarda hemoroid genellikle gebelik kaynaklı oluşmaktadır.

Gebelikte hemoroid görülmesinin sebebi karın içi basıncın artmasına bağlı olarak damarların genişlemesidir. Vücudumuzda sürekli devirdaim etmesi gereken kan, karın bölgesinden yukarı çıkmakta zorlanır, bu da karın hizasında kalan bölgelerdeki toplardamarlarda genişlemeye yol açar.

Gebeliğin son aylarında yaşanan kilo artışı ve eski hareketliliğin kaybedilmesi nedeniyle bel ve makat kaslarına binen yük artar, buda hemoroidi tetikler.

Gebeliğe bağlı hemoroid görülme sıklığı her iki kadından biri veya her üç kadından birindedir. Genellikle gebeliğin son aylarında veya doğumla birlikte başlamaktadır. Doğum hadisesi ve doğumdan önceki günler bölgedeki toplardamar içi basıncı epey artırdığı için doğuma yakı dönemde hemoroid başlama riski artmaktadır.

Gebelikte oluşan hemoroid doğumdan sonra geçer mi ?

Doğumdan sonra toplardamardamar basıncı normale döner ve genişleyen damarlar yeniden eski haline gelir. Ancak bazı kişilerde hemoroid şikayetleri daha inatçı olabilmekte ve gebelik sonrasında da devam edebilmektedir.

İstatistiksel açıdan gebelikte hemoroid şikayeti yaşayan kadınlarda %70 oranında doğumdan birkaç ay sonra hemoroid şikayetleri tamamen kaybolmaktadır. %30’unda ise az veya çok hemoroid şikayetleri devam etmektedir.

Gebelik hemoroidi genellikle dış hemoroid  şeklinde görülmektedir.

Gebelikte hemoroid olmamak için ne yapmak gerekir ?

Hormonal değişiklikler, hareket azlığı veya başka sebeplerle kabızlık sorunları oluyorsa, bu durum hemoroidi tetiklemektedir. Bu nedenle gebe kişinin kabız olmamak için bol miktarda sıvı alması, lif açısından zengin olan posalı meyve-sebzeleri bolca tüketmesi ve yeterli miktarda yürüyüş yapması gerekmektedir.

Probiyotiklerin bağırsak sağlığı açısından yararı büyüktür. Bu nedenle yoğurt ve kefir gibi gıdalar bolca tüketilmelidir.

Hemoroid miyim değil miyim nasıl anlarım ?

Hemoroidin klasik belirtileri büyük tuvaletten sonra kan gelmesi, anüste şişlik ve ağrı gibi şikayetlerdir. Bunlara ilave olarak kaşıntı da görülebilmektedir.

Gebelikte hemoroid tedavisi nasıl yapılır ?

Gebelik döneminde bir çok ilaç, doğacak bebek açısından sakınca teşkil etmektedir. Ancak doktor tavsiyesine uygun olarak bazı ilaç ve basur kremleri kullanılabilmektedir.

Hamilelik döneminde trombektomi gibi bir seçenek genellikle tercih edilmez, gebelik dönemindeki hemoroid tedavisi genellikle semptomatik tedavi şeklindedir.

Hastanın ağrılarının azalması ve rahatlama sağlanması için oturma banyosu önerilebilir.