Basur ağrıları arttığında şikayetleri gidermek üzere uygulanan bazı yöntemler bulunmaktadır. Basura zeytinyağı sürmek, limon sürmek veya sarımsak yutmak bunlardan birkaçıdır.
Bazı hastalar rakı basura iyi gelir mi şeklinde sormaktadırlar.
Rakı basura iyi gelir mi ?
Rakı içerisinde şu maddeleri barındırır:
İncir veya üzüm (genellikle üzüm) mayşesinin damıtılması ile elde edilen suma. Suma bir içki alkolüdür.
Anason bitkisinin tohumu. Anason bitkisi maydanozgiller ailesinden olup, anason tohumunun içerdiği anethol isimli yağın tadı ve kokusu, rakıya tadını ve kokusunu vermektedir. Anethol alkolde çözünür ama, zamanla su arttıkça dibe çökelir.
Rakı üzümden damıtma yoluyla elde edilen sumanın sade veya bir miktar etil alkolle karıştırılmış olarak daha sonra anason tohumuyla ikinci kez damıtılmasıyla elde edilmektedir.
Rakı içmek basura iyi gelir mi ?
Dişi ağrıyanlar, rakıdaki alkolün uyuşturucu etkisinden istifade etmek için ağrıyan dişe rakı koyarlar. Alkolün ayrıca damar genişletici özelliği olduğundan kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiği de ağızdan ağıza dolaşmaktadır.
Bu sebeplerle acaba rakı içmenin basura da faydası olur mu diye düşünenler vardır. Tıbbi olarak rakı da dahil olmak üzere alkollü içkiler ne diş tedavisinde ne de kalp ve damar hastalıklarında kullanılmaz.
Basur hastalığında rakı içmenin herhangi bir faydası yoktur. Alkol damarlar genişlettiği için zararı vardır. Çünkü basur makattaki toplardamarın genişlemesi sonucunda oluşmaktadır. Zaten genişlemiş olan toplardamarın daha da genişlemesi, basur memesinin ebatlarını artıracaktır.
Bu nedenle rakı içmek basura iyi gelmez, hatta basuru tetikleyebilir.
Basura rakı sürmek iyi gelir mi ?
Bu konuda bazı hastaların aklına gelen çözüm şudur:
Bir kaseye yarım çay bardağı rakı konur ve bir parça pamuk rakıya batırılarak basur memesine sürülür. Böylece rakıdaki alkolün basur memesini dezenfekte etmesi ve ayrıca mümkünse basur memesinin ebatlarını küçültmesi beklenir.
Yukarıdaki çözüm yolu yanlıştır. Çünkü alkol mikrop kırıcı özelliğe sahip olmakla birlikte rakı saf alkol değildir, yağ da içerdiğinden basur memesini yeterince steril hale getirmez.
İkinci olarak basur, ağrılı, tahrişli ve acılı seyreden bir hastalık olup siz basur memesine rakı veya direk alkol uygularsanız ağrınız daha da artar. Çünkü alkol tahrişli dokuya zarar verir.
Üçüncü olarak basur memesi sadece dıştan steril hale getirilerek inecek bir şey değildir. Önemli olan basur memesinin içindeki iltihabı eritebilmektir.
Dördüncü olarak maksat basur memesini steril hale getirmekse, batikon daha iyi iş görür ve anason kokusuna katlanmazsınız. Batikon bile basura yeterli faydayı sağlamamaktadır.
Beşinci olarak rakı sürüldüğü bölgeyi uyuşturan bir şey değildir. Basur ağrısını azaltmaz.
Özetle; basura rakı iyi gelmez.
Rakı basuru tetikler mi ?
Rakı alışkanlığı olanların bir çoğunun aynı zamanda basur hastası olması tesadüf değildir. Rakı doğrudan basura yol açmaz fakat dolaylı yollarla basuru tetikleyebilir.
Rakı alışkanlığı olanları yüzlerindeki kırmızılıktan teşhis etmek mümkündür. Normalde yüzün al olması sağlıklı olmanın işareti iken alkol kaynaklı yüz kırmızılığı sağlıklı olmaya değil, yüzdeki kılcal damarların genişlemesine dayanmaktadır.
Rakıdaki alkol damarları genişletmekte, yüzdeki kılcal damarlar genişleyince burun çevresinde kırmızımsı bir görüntü oluşmaktadır.
Basur makattaki toplardamarların genişlemesi sonucu oluştuğu için toplardamarları genişleten faktörler, aynı zamanda basuru tetikleyen faktörlerdir.
Basurun başlıca sebepleri arasında uzun süre oturmak ve karın bölgesinden kilo almak da vardır.
Makat bölgesindeki toplardamarlar, bu bölgede kanın gereğinden uzun süre kalması nedeniyle genişlemektedir.
Siz uzun süre oturduğunuzda, hem makata uzun süreli olarak yük binmekte, hem de bu bölgedeki toplar damarlarda fazla kan birikmekte ve toplardamarlar genişlemek zorunda kalmaktadır.
Karın bölgesinden kilo almak veya hamilelik, karın çevresinde aşağıdan yukarıya doğru kan akışını yavaşlatan bir bariyer oluşturmakta ve bu da makat bölgesindeki damarların genişlemesine yol açmaktadır.
Rakı alışkanlığı olan kişiler, o an farkında olmasalar dahi sofra başında uzun süre kalmakta, uzun süre oturdukları için uzun vadede basur hastalığına yakalanma riskleri artmaktadır.
Rakı, içerdiği kalori sebebiyle karın çevresinde bölgesel yağlanmaya sebep olduğu için bu da basuru tetikleyen bir unsurdur.
Basur hastalarına tavsiyeler
Biraz, klasik olacak ama Doktora Gidin ! Çünkü basur tedavi edilmedikçe yakanızı bırakmayacaktır.
İlgili yazı: Basura doktor nasıl bakar ?
Basurunuzun sebebi sık kabız olmanız olabilir. Kronik kabızlıktan kurtulun. Lif açısından zengin olan sebze ve meyveleri yiyerek, bol su içerek, daha fazla egzersiz yaparak bağırsak hareketlerini hızlandırabilir ve basur şikayetleriniz azaltabilirsiniz. Bunlar yeterli olmazsa doktor dışkı yumuşatıcı ilaçlarla kabızlığınıza çare olacaktır.
Diyelim ki doktora gitmeye çekindiniz. Basur kremi kullanarak şikayetlerinizi azaltabilirsiniz. Basur kremlerini reçetesiz olarak da eczaneden satın alabilmektesiniz.
Skleroterapi ve lastik bant ligasyonu gibi ağrısız hemoroid tedavisi seçeneklerini değerlendirin. Basurun çaresi illa bıçak altına yatmak değildir. Ameliyatsız yöntemler de vardır.