Makat çatlağı için kullanılan Anrecta basura iyi gelir mi, basur için kullanılırsa sonuç ne olur, bunları merak ediyorsanız makaleyi okumaya devam ediniz…
Anrecta, kronik olarak makat çatlağı (anal fissür) sorunu yaşayanlara reçete edilen bir kremdir. Bu krem makat kaslarını gevşeterek anal fissür hastalarının dışkılama esnasında yaşadığı jilet kesiği tarzı şiddetli sancının oluşmasına engellemektedir.
Anal fissür hastalarının bir çoğunda aynı zamanda basur hastalığı da bulunmakta ve makat gevşetici ilaçlar basur için de yararlı olmaktadır.
Anrecta krem nedir, ne işe yarar ?
Etkin maddesi gliseril trinitrat’tır. Makat bölgesinde (anüs) ağrı, kaşıntı, kanama gibi şikayetlere neden olan çatlak (anal fissür), yırtık, sıyrıkların iyileştirilmesinde kullanılmaktadır.
Anrecta makat bölgesine sürülünce bölgedeki kan basıncı azalır, ağrı ve spazm azalır.
Sağlıklı bir kişide kaka yapma esnasında iç makat kasları gevşer ve bu sayede dışkı daha rahat boşalır. Fakat dışkı yolunda bir çatlak var ise kaka yapma esnasında iç makat kasları istemsiz olarak kasılır ve çatlak nedeniyle jilet kesiği veya cam kesiği olarak tabir edilen şiddetli bir sancı olmaktadır.
Anrecta makat kaslarını gevşeterek bu sancının oluşmasını engellemektedir. Bu konuda %100 etkili olduğu söylenemez ama epey faydalıdır.
Anrecta’nın kullanılmaması gereken durumlar şunlardır:
- Gliseril trinitrat’a alerjisi olan kişiler
- 18 yaş altındaki çocuklar
- Tansiyon düşüklüğü sorunu yaşayanlar
- Kalp ve damar hastalığı sorunları olanlar
- Dar açılı glokom hastalığı olanlar
- Kafatası içerisinde yüksek basınç, travma sorunu yaşayanlar
- Demir eksikliğine bağlı kansızlık yaşayanlar
- Sildenafil sitrat, tadalafil, vardenafil, gliseril trinitrat, izosorbit dinitrat amil veya bütil nitrit, trisiklik antidepresan, asetil sistein veya alteplase kullanan hastalar
Anrecta kullanmamalıdır.
Anrecta nasıl kullanılır ?
Anrecta ile başka bir ilaç kullanmadan önce doktora danışmanız gerekmektedir. Anrecta 12 saat arayla günde 2 kez uygulanır. Ağrı geçtikten sonra 2 hafta daha uygulanması gerekir.
Toplam uygulama süresi ağrı geçinceye kadar veya en fazla 8 haftadır.
İlacın parmaklara nüfuz etmemesi için eldiven takılması gerekir. Anrecta merhem tüpü kutusunda bir doz ölçüm çizelgesi bulunmaktadır. Doz bu ölçüm çizelgesine göre ayarlanır. Seçilen parmağa plastik bir sargı yada pamuk kılıfı şeklindeki parmaklık takılabilir. Ölçüm çizelgesine göre çekilen merhem yavaşça parmağın ucuna alınır.
Parmak ilk el parmağı eklemine (parmak boğumuna kadar yaklaşık 1 cm) kadar hafifçe anal kanala sokulur ve merhem anal kanala dairesel olarak sürülür. İşlem sonrasında eller yıkanır ve eldiven çöpe atılır.
Anrecta basura iyi gelir mi ?
Basur ve makat çatlağı benzer şikayetlere neden olmakla birlikte farklı rahatsızlıklardır. Bazı hastalarda her ikisi de bulunur. Çünkü basura neden olan kabızlık sorunu makat çatlağı sorununa da yol açmaktadır.
Makat çatlağı sorunu olmayan basur hastası Anrecta kremi kullanırsa bir miktar fayda görür ama bunun yerine basur için üretilmiş özel basur kremlerini kullansa daha iyidir. Çünkü basur hastalığında tek sorun ağrı veya kanama değildir.
Basur kremleri basur memesinin içindeki iltihabı söndürme, bölgeyi yumuşatma, basur memesini küçültme, kayganlaştırma, tahrişi önleme gibi bir çok özelliğe sahip oldukları için Anrecta sıradan bir basur kremi kadar yararlı değildir.
Anal fissür ve basur arasındaki farklar
Bir çok hasta anal fissür (makat çatlağı) ve basur rahatsızlıklarını birbirine karıştırmaktadır. Bu ikisinin ortak noktaları kanama ve ağrı olması ve sorunlu bölgenin makat içinde olmasıdır.
Eğer basur memesi makattan sarkmadıysa sadece içte ağrı ve kanama yapıyorsa hastanın bunu anal fissürden ayırması zordur. Anal fissürü basurdan ayıran en önemli fark dışkılarken jilet kesiği şeklinde bir ağrının olmasıdır.
Ayrıca basur hastalığında elle yoklandığında bir şişlik fark edilir. Bazı kişilerde ise her iki rahatsızlık birden bulunur.
Basur tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler
Basur hastalığı oldukça yaygın olan ve ilerleme özelliği olan bir hastalıktır. Hastalığın mahrem bir bölgede oluşması nedeniyle çoğunlukla teşhis ve tedavide geç kalınmaktadır.
Ancak şu unutulmamalıdır ki basur tedavisine ne kadar geç başlanırsa, hasta o kadar fazla acı çekecek ve daha fazla maliyete katlanacaktır.
Öncelikle hastadaki şikayetlerin basur hastalığı ile alakalı olup olmadığının net olarak belli olması gerekir. Bunun tanısını koyacak kişi doktordur.
Bkz. Basur hastalığına hangi bölüm bakar ?
Bkz. Basura doktor nasıl bakar ?
Basur hastalığının başlıca belirtilerinden bazıları kanama, ağrı, şişlik, kaşıntı ve kanama gibi şikayetler olup anal fissür, mayasıl veya mantar hastalıklarında da benzer şikayetler olduğu için basur hastalığı bu hastalıklar ile karıştırılabilmektedir.
Bkz. Anal fissür nedir ?
Bkz. Basur nasıl anlaşılır ?
Bkz. Basur kanaması ne kadar sürer ?
Basur hastalığının tedavisi hangi evrede olduğuna göre değişmektedir. Başlangıç evresinde iken evde yapılabilecek tedavi usulleri yeterli olurken, orta ve ileri seviyede ise tıbbi tedavi şarttır.
Bkz. Basur evreleri
Bkz. Evde basur tedavisi nasıl yapılır ?
Eğer hastada basur memesi oluştu ise öncelikle bunun iç basur mu yoksa dış basur mu olduğu tespit edilmelidir. Basur hastalığının son evresinde tek çare ameliyattır ve ne yazık ki basur ameliyatı ve sonrası hasta için sıkıntılı geçmektedir.
Bkz. Basur memesi nasıl iner ?
Bkz. Basur ameliyatı sonrası iyileşme süresi
Bu nedenle hastaların, basur hastalığının ilerlemesine meydan vermeden ameliyatsız tedavi seçeneklerini değerlendirmesi gerekmektedir. Günümüzde basur hastalığı için skleroterapi, bant ligasyon ve hemoroidal arter embolizasyonu gibi ameliyatsız tedavi seçenekleri bulunmaktadır.
Bkz. Hemoroidal arter embolizasyonu fiyatı
Bkz. Bant ligasyon ücreti
Bkz. Skleroterapi nedir ?
Basur tedavisinde yaşanan sıkıntılı durumlardan birisi tedavi uygulandıktan sonra hastalığın yeniden nüksetmesidir. Bunun sebebi basur hastalığına neden olan faktörlerin yeniden bu hastalığı üretmeleridir.
Eğer hastalar basur neden olur, bunu bilirlerse ve önlem alırlarsa hastalığın tekrar etme riski azalacaktır.
Kadınlarda basur hastalığı
Basur hastalığı kadınlarda erkeklere göre daha az görülmektedir. Bununla birlikte gebeliğe bağlı basur şikayeti yaşayanların sayısı da az değildir. Gebelik döneminde her ilacın kullanılamıyor olması ve bebeğin zarar görme riski nedeniyle anne adayların basur hastalığı hakkında bilgili ve tedbirli olmaları gerekmektedir.
Bkz. Gebelikte hemoroid için hangi ilaçlar kullanılır ?
Bkz. Gebelikte oluşan hemoroid doğumdan sonra geçer mi ?
Bkz. Hamilelikte basur normal doğuma engel mi ?