Evde basur tedavisi birkaç önemli unsurun bir araya gelmesi ve istikrarlı bir şekilde devam edilmesi ile sağlanır.

Özellikle “evde basur tedavisi” olarak belirtmemin sebebi oldukça yaygın görülen bu hastalık için hastaların doktora gitmekte isteksiz davranmalarıdır. Benim tavsiyem ilk belirtiler görüldüğü andan itibaren (bkz. basur belirtileri) doktora gidip tedavisini olmak yönündedir. Çünkü bu hastalık yavaş ilerlese de genellikle hep daha kötüye gitmeye eğilimlidir.

Bununla birlikte hastaların doktora gitmekten çekindiği veya ertelediği gerçeği vardır. Bu kişiler için evde basur tedavisi uygulama seçeneği vardır. Özellikle basur henüz başlangıç aşamasında ise (bkz. basur başlangıcı, basur evreleri) evde yapılan bitkisel tedavi ciddi derecede işe yaramaktadır.

Evde basur tedavisi aslında kolaydır ama sebat gerektirir. Tıbbi tedaviye başlanmışsa devam edilmelidir. Çünkü evde basur tedavisi hiçbir şekilde tıbbi tedavinin yerini alamaz, ancak destekleyici mahiyette uygulanabilir ve uygulanması da gerekir. Çünkü tıbbi tedavinin evde basur tedavisi ile desteklenmesi başarıyı artıracaktır.

Evde basur tedavisi

Evde basur tedavisi için aşağıdaki hususlara mümkün mertebe uymak ve bunu yaşam şekli haline getirmek gerekir.

Kısıtlılar listesi

Özellikle “yasak listesi” demekten kaçındım çünkü yasak kelimesi bazen çekici de geliyor. Zaten hiçbir şeyi yasaklamaya da gerek yok. Fakat basur belirtileri görülen kişilerin bazı şeylerden uzak durması yani azaltması gerekiyor.

-Hazır gıdalar: Marketten aldığımız işlenmiş hazır gıdalar (adlarını tek tek saymaya gerek yok) hem liflerden arındırılmış olmaları, hem kimyasal madde içermeleri, hem de birim gramda fazla besleyici madde içermeleri nedeniyle zararlıdırlar.

Pazardan aldığımız sebze ve meyvelerde doğal olarak az veya çok lif vardır ve lifler bağırsakları çalıştırır. Hangi sebzede ne kadar lif var diye özel bir araştırma yapmanıza gerek yok, dengeli beslenirseniz gerekli lifi alırsınız. Bu da bağırsaklarınızın düzgün çalışmasını sağlar. Bildiğiniz üzere bağırsakların düzgün çalışmaması kabızlığa, kronik kabızlık da basura neden olur. (bkz. basur neden olur)

Hazır gıdalarda ise lifler alınmıştır, yani lifsiz oldukları için bağırsakları daha kolay tıkarlar ve anüs büzgen kaslarını daha fazla zorlarlar.

Hazır gıdaların diğer negatif etkisi ise içerdiği kimyasal maddelerdir. Kimyasal madde içermeyen hazır gıda yoktur. Lezzet artırıcı, kıvam artırıcı, ömür uzatıcı, aroma artırıcı, tatlandırıcı vs şeklinde her hazır gıdada en az birkaç çeşit kimyasal madde bulunur. Çoğunda bunlara ilave olarak bir de mısır şurubu ve soya ürünleri gibi yüksek olasılıkla GDO’lu maddelerden üretilen ve vücut işleyişini bozan maddeler vardır. Bu maddeler uzun süreli alındıklarında sadece bağırsakların işleyişini değil, tüm sindirim sistemi pankreas ve karaciğerin işlevlerini de bozar. Bu da bir kabızlık nedenidir. Aynı zamanda uzun vadede kansere de yol açar.

Hazır gıdalar özellikle şeker olmak üzere kolay kilo aldıran maddelerin yoğun olduğu besinlerdir. Bir şişe kolada on kilo ıspanaktan fazla şeker bulunur. Kilo ve kiloya bağlı hareketsizlik de basur nedenlerindendir. (bkz. basur nedenleri) Ayrıca bu tür yoğun şeker alımı bağırsak florasının dengesini de bozar.

Hazır gıdaları hayatımızdan tamamen atmak mümkün görünmemektedir. En azından zararının farkında olmalı ve tüketimini sınırlandırmalıyız.

-Acı ve baharat: Aslında acı ve baharat doğrudan basur yapıcı bir etkiye sahip değildir. Hatta acı yemek metabolizmayı hızlandırarak kabızlığa engel olur. Fakat acı ve baharat basur memesini kolay tahriş eder, kanamayı artırır. İnflamasyona bağlı olarak tuvalette daha çok ıkınmaya neden olur. Zaten hasta kendisi de bunu kolaylıkla fark eder.

– Kek, börek, çörek: Unlu mamüller hem kilo yapar hem de bağırsaktaki suyu emer.

-Et: Neden et, çünkü vücut et ürünlerini sindirmek için daha fazla parçalayıcı enzime ihtiyaç duyuyor. Et yağlıysa bu ihtiyaç daha da artıyor. Bir öğünde etli bir şey yediğiniz zaman (özellikle de kırmızı et) parçalayıcı enzimlerin çoğu et için harcanacağından midede etin yanında yediğiniz gıdaları sindirmek için yeterli enzim kalmıyor ve besinler yeteri kadar sindirilmeden bağırsaklara kadar geliyor. Bağırsaklar daha fazla uğraşıyor, sindirmek için daha uzun süre gerekiyor ve kabızlık oluşuyor.

Et tüketilecekse az miktar ve sebze ile tüketilmeli. Çünkü sebzedeki lifler sindirimi kolaylaştırıyor. Karbonhidratla yani ekmek, tatlı gibi şeylerle alınırsa kabızlığa neden oluyor.

-Alkol, bira , şarap: Bunlar genel olarak vücudun işleyişini bozan maddelerdir.  Yüksek miktarda kalori içerirler, kolestrolü artırırlar ve damar içlerinin daha kısa sürede tıkanmasına yol açarlar. Basur toplar damar tıkanması nedeniyle oluştuğu için buna dikkat edilmelidir.

-Çikolata:Hazır gıdalar içinde zarar verme açısından çikolatanın ayrı bir yeri vardır. Çikolatanın alerji yapıcı etkisi olabildiği gibi sindirim sistemi açısından da uygun değildir. Basura da zararlıdır, reflüye de zararlıdır.

-Ağrı kesici kullanımı: Ağrı kesiciler basura iki şekilde zarar verirler. Birincisi bağırsak florasını bozdukları ve kabızlığa neden oldukları için basur oluşumuna katkıda bulunurlar, ikinci olarak da bazı ağrı kesiciler kanı incelttikleri için basur kanamalarını artırırlar.

Basuru olanlar makat kaşıntısını artıran ve zaman zaman alerji yapan süt ürünleri, portakal-greyfurt suları, gazoz, turşu, kahve ve bağırsaklardaki suyu emen beyaz pirinç gibi gıdalara karşı da dikkatli olmalıdırlar.

-Ağır kaldırmak: Ağır kaldırmak, bu tür işlerde çalışmak anüs kaslarına ve damarlarına basıncı artırır ve basura zararlıdır.

Basura iyi gelen yiyecekler

Evde basur tedavisi için piyasada zor bulunan veya pahalı şeylere gerek yoktur. Kabız olmamaya ve basur sancısını artırmamaya çalışsalar yeterlidir.

Erik, kayısı, dut gibi meyveler ve bunların kurularını tüketmeyi alışkanlık haline getirmek gerekir. Bunlar kabızlığı önler. Fakat aşırıya kaçıp ishal olmamak da gerekir. Çünkü ishal olunduğu zaman basur memesi tahriş olur ve sık sık dışarı çıkar.

Sebzelerin genel olarak lif açısından zengin olduğunu belirtmiştim. Bazıları daha zengindir ama tek tek onları aramaya gerek yok. Sebze yemeklerini zeytinyağlı olarak tüketmek basura iyi gelecektir. Baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler bu konuda iyidir. (bkz.basura iyi gelen yiyecekler, basura iyi gelen otlar)

Basur hastaları nasıl beslenmeli

Ne yemek kadar, yemeğin yeniliş tarzı da önemlidir. İşin püf noktası kalın bağırsağın yükünü hafifletmeye çalışmaktır. Sindirim sistemi bir bütündür ve ağızda başlar. Yemeği iyi çiğnemeli ve acele etmemelidir. Hızlı yemek bir çok sindirim sistemi sorununun ana nedenidir.

Diğer bir sorun ise çok yemektir. Önceki yüzyıllara nazaran gıdanın bol bulunduğu ve buna paralel olarak da obezite ve sindirim sistemi sorunlarının sık görüldüğü bir çağda yaşamaktayız.

Vücudumuzun besinleri sindirmek için kullandığı enzimler kısıtlıdır. Bir kerede mideye fazla besin indirmek hazımsızlığa neden olur. Bunun faturasını bağırsak da çeker. Yeterli derecede sindirim görmemiş besin kalın bağırsağa ulaştığında, kalın bağırsağın da yapabileceği bir şey yoktur. Tuvalette uzun süre ıkınmak zorunda kalmak basuru hem başlatan hem de ilerleten bir faktördür.

Çok yemek ayrıca kiloya da sebep olur. Kilo demek makata uygulanan vücut basıncının artması, kilo demek aynı zamanda hareketlerin kısıtlanması demektir.

Fazla kilolar başlı başına bir sorundur. Basur hastalığı başladıktan sonra yemeği azaltmak gerekir. Yemeği azaltıp sık sık yemek de bir çare değildir. Sık sık yiyince de vücut yeterli sindirim enzimi üretemez. Tek çare bir öğünde makul seviyede yiyip acıkınca bir iki hurma veya erik kurusu ile atıştırma yapmak, ve gün içinde bolca su içmektir.

Bol su içmek vücut sisteminin işleyişini hızlandırır, ayrıca insanın açlık hissini erteler. Bir faydası da kabızlığa engel olmasıdır.

Basura iyi gelen bitki kürleri

Bence bu tür kürlere gerek yok ama evde basur tedavisini hızlandırmak için basura iyi gelen bitki kürleri uygulanabilir. (Bkz basura ne iyi gelir ibrahim Saraçoğlu) Bitki kürleri uygulamak şiddetli kronik kabızlıktan kısa sürede kurtulmayı amaçlar.

Basura iyi gelen egzersizler

Hareketsiz yaşam basur nedenidir. Eğer meslek şöförlük veya veznedarlık gibi sürekli oturulan cinsten ise makata uygulanan basınç artacağından basur riski fazla olur. Mümkün mertebe oturduğu yerden kalkıp ara sıra dolaşmak, gün içinde belli bir vakti fiziksel aktivitelere ayırmak gerekir.

Bunlara ilave olarak basura iyi gelen bazı spor ve egzersizler vardır. Basura en iyi gelen sporlar yürümek, koşmak ve yüzmektir. Çok ayakta durmak basur için zararlıdır. Bu nedenle mutfakta geçirilen süreleri egzersiz yerine saymamak gerekir. Onun yerine günlük 20 dakika yürüyüş yapmak gerekir.

Anal kasları kuvvetlendirmek için periyodik olarak bu kasları çalıştırabilirsiniz. 3 saniye kasıp daha sonra bırakın ve yine 3 saniye kasıp bırakın.

Basura iyi gelen yoga hareketleri de vardır. Karnınızı ve uyluklarınızı gerdiren hareketler, yere uzanıp bacakları 90 derece açı yapacak şekilde kaldırmak gibi hareketler kan dolaşımını hızlandıracaktır.

Bağırsaklarınıza elinizle saat ibresi yönünde masaj yapmak bağırsakların daha hızlı çalışmasına yardımcı olacaktır.

Feridun Kunak evde basur tedavisi

Feridun Kunak televizyondaki programlarında evde basur tedavisi hakkında bilgiler vermektedir. Basurun can sıkıcı taraflarından birisi basur memesinin dışarı sarkıp daha sonra içeriye girmemesidir. Anüsün kapanması nedeniyle basur memesi boğulur ve acı daha da artar.

Basur memesinin içeriye sokulması için önce yumuşatılması, kayganlaştırılması ve ağrısının azaltılması gerekir. Aksi takdirde çok acı olur, netice de alınamaz.

Makat kaslarının ve basur memesinin yumuşaması için leğene sıcağa yakın ılık su doldurup içine oturmak gerekir. Buna oturma banyosu denmektedir. Oturma banyosu ile makatı kasan kaslar gevşer ve basur memesi de daha elastik hale gelir. Daha sonra basur kerimi sürülür. (bkz. basura iyi gelen krem) Bu krem hem basur memesini yumuşatacak hem de ağrısını azaltacaktır.

Daha sonra parmaklarla basur memesi yavaşça içeri itilir. Eğer basur memesi fazla büyümüşse hemen içeri girmez, biraz ovmak gerekir. Sabırlı olmak acele etmeden ova ova basur memesini içeriye sokmak gerekir. (bkz. basura ne iyi gelir Feridun Kunak)

Basurun kesin tedavisi için akla hep ameliyat gelse de daha acısız çözümler de vardır. (bkz. skleroterapi nedir)

Son aşamada ise ameliyat gerekir.

(bkz.basur ameliyatı sonrası)

(bkz.basur ameliyatı video)