Basur belirtileri  genel olarak kanama, ağrı ve şişliktir. En sık görülen belirti ise kanamadır. Şikayetlere bakarak basurun hangi evrede olduğunu anlamak ve buna göre tedavi metodunu belirlemek mümkündür.

Sık görülen basur belirtileri

Kanama basurun en çok görülen belirti olup hastalığın her evresinde görülebilir. Basur memesi oluşumu ve bunun sarkması, ağrı yapması sonraki aşamalarda olur.

Kanama

Dışkıda parlak kırmızı renkte görülen kan, kanamanın makata yakın bir bölgede olduğunun işaretidir. Renk koyulaştıkça kanama bölgesinin sindirim sisteminin daha önceki organlarında olduğu anlaşılır. Kan kırmızı renkte ama parlak değilse, kanama bölgesi bağırsaklar olabilir. Eğer dışkıda görülen kanın rengi daha koyuysa kanama mide veya oniki parmak bağırsağı ile alakalıdır. Basura işaret eden kan dışkıda parlak kırmızı kan veya büyük abdestten sonra tuvalete damlayan açık kırmızı renkli kandır.

Kanın rengi bu olsa dahi kesin basur kanısına varılamaz, anal fissür (bkz. anal fissür) veya başka rahatsızlıklar da bu türlü kanamalara neden olabilir.

Kanın çok akmasına gerek yoktur bazen sadece iç çamaşırınıza bulaşmış görürsünüz bazen de miktarı az olduğu için dışkıdaki kanı fark etmeyebilirsiniz. Basur hastalığı nedeniyle kanamalar sürekli olduğu için kan tahlillerinde kansızlık veya anemi bulgularına rastlanırsa da bu da basur ihtimalini güçlendirir.

Kaşıntı

Gerek iç basurda gerekse de dış basurda makatta kaşıntı olur. Dış basuru ayırt etmek kolaydır, çünkü pıhtı toplayan damarlar anüs çevresinde olduğundan genişlediklerinde ele şişlik gelir. Kaşıntının bundan kaynaklandığını anlamış olursunuz.

İç basur bölgesi ise anüsten birkaç santimetre içeride olduğu için buradaki damar genişlemesi henüz ilk evrelerde ciddi ağrıya yol açacak boyutta değildir ve dışarı sarkma da yapmamıştır. Bu yüzden iç basurun başlangıç belirtisi kaşıntı ve rahatsızlık hissidir. (bkz. basur başlangıcı)

Makatta kaşıntının basurdan başka bir çok sebebi vardır ama basur bunlardan ilk akla gelenidir.

Şişlik

Dış basur kaynaklı şişlik çabuk fark edilir. Ama iç basur kaynaklı şişliğin fark edilebilmesi için iltihap toplayan damarın iyice genişleyerek yerinden oynaması ve anüsten dışarı çıkması gerekir. (bkz. iç basur nedir, dış basur nedir)

Bazen bilye boyutuna hatta daha büyük ebatlara ulaşabilen basur memesi henüz anüsten dışarı sarkmamışsa içeride rahatsızlık hissi verecek, kendini bu şekilde belli edecektir. İç basurun varlığı nedeniyle kişi tuvalete gider ve ihtiyacını görür ama hale tuvaleti varmış gibi hisseder. Çünkü basur memesi sanki dışkı gibi anüse dayanmış durumdadır.

Basurun sonraki aşamalarında iltihaplı toplardamarın hacmindeki artışa paralel olarak damarın tutunduğu doku gevşer ve basur memesi dışarı sarkar. Bu durumda basurun teşhisi çok kolaydır ancak eskisine göre daha ağrılı ve eziyetli süreç başlar.

Basur memesi genellikle büyük tuvaletin arkasından veya gaz çıkarmanın arkasından dışarı çıkar ve dışarıda olduğu müddetçe şiddetli ağrılara sebep olur.

Çünkü anüs kapanmış basur memesinin bağlı olduğu damar boğulmuştur. Ayrıca iltihaplı doku dışarıya temas etmektedir. Gayri ihtiyari kişi basur memesini içeri sokmaya çabalar. Başlangıçta bu mümkün olsa da öyle bir zaman gelir ki basur memesi hep dışarıda kalır, içeriye zor sokulur.

Basura ne iyi gelir

Basur hangi aşamada ise ona göre bir tedavi biçimi vardır. Şikayetler makatta kaşıntı ve ara sıra kanama şeklindeyse sadece kabız olmamaya çalışmak bile ciddi bir tedavi niteliği taşır.

Damarda kan pıhtısı birikmesine ve damarın şişmesine neden olanlardan birisi damar içi basınçtır ve bu basıncı en çok tuvalette ıkınma arttırır. Bilindiği üzere kabız olunduğunda dışkının kıvamı normalden serttir ve bunu vücuttan atmak için tuvalette fazlaca ıkınmak gerekir.

Ikınma denilen eylem basur olan bölgedeki kaslarla gerçekleşir ve fazla ıkınma buradaki kan basıncını artırır. Zaten basurun nedenlerinden birisi de kabızlık ve çok yemek gibi ıkınmayı artıran faktörlerdir. (bkz. basur nedenleri)

Dışkı yumuşayınca anüsün büzgen kasları rahatlar, kaslar rahatlayınca damarlar rahatlar, damarlar rahatlayınca da toplardamardaki kan akışı hızlanır. Aksi halde toplardamara pıhtı birikir ve kanın buradan geçmesine engel olur. Zamanla da damar pıhtı nedeniyle genişler.

Kabız olmamak için bazı yiyecekleri ve bitkileri kullanabilirsiniz. Kabızlığı yenmek için daha fazla hareket etmek de şarttır.

(bkz. basura ne iyi gelir ibrahim Saraçoğlu)

(bkz.basura iyi gelen yiyecekler)

(bkz.basura iyi gelen bitkiler)

Basur memesi oluşmuş ve zaman zaman dışarı sarkmaya başlamış ise devreye basur kremleri (bkz. basura iyi gelen krem) girer. Sıcak su banyosu ile bölge yumuşatıldıktan sonra krem sürülür ve basur memesi ova ova içeri sokulur. (bkz. basura ne iyi gelir Feridun Kunak)

Basur için bir çok tedavi seçeneği bulunmakla birlikte eziyetli bir hastalık olduğu için en kesin çözüm ameliyattır. (bkz. basur ameliyatı)

Kabızlığı yenmek için daha fazla hareket etmek de şarttır.