Dış basur anüs çevresinde bulunan ve üzeri ince bir deri tabakası ile kaplı olan hemoroidal damarların, kan akışının bozulması ve göllenerek pıhtı birikmesi neticesinde şişerek genişlemesi sonucu oluşan bir hastalıktır.
Damardaki bu şişliğe basur memesi denir. Basur memesi ağrıya neden olur, delinirse kanama meydana gelir.
Dış basur belirtileri
Dış basur kolay anlaşılır. Hastalar makatta dokununca ağrı yapan memeyi rahatlıkla fark ederler. Basur memesinin büyüklüğü mercimek kadar küçük veya bıldırcın yumurtası kadar büyük olabilir.
Başlangıçta sadece kabarıklık hissedilirken toplar damar meme yapınca dokunmadan ağrı yapar hale gelir. Zaman zaman kanama olur. Bu kanamalar ağrıyı bir müddet hafifletir ve basur memesinin boyutlarını küçültür. (Detaylı bilgi için bkz. basur belirtileri)
Dış basura benzeyen rahatsızlıklar
Dış basur bazı başka hastalıklar ile karıştırılabilir. (Bkz.basur nasıl anlaşılır) Bunların başında da iç basur gelir. (Bkz. iç basur nedir) İç hemoroid memesi sarkıp anüsten dışarı çıktığında bu dış basur ile karıştırılabilir.
- Anal hematom denilen durum nedeniyle de makatta şişlik oluşabilir. Kabızlığa bağlı fazla ıkınma gibi nedenlerle bölgedeki kılcal damarlardan biri çatlar ve kan göllenmesi şişliğe neden olur. Bu nedenle aynı dış basur gibi şişlik ve kanama şikayetleri görülür.
- Mikrobik nedenlerle makatta siğil görülür. Bu da tahriş ve şişliğe neden olur.
- Çeşitli sebeplerden kaynaklı makat çatlakları ağrı ve kanamaya sebep olurlar.
- Makatta polip de dış basur ile karıştırılır.
Dış basur başlangıcı nasıldır
Saptanabilecek ilk belirti bölgede derinin altında kabarıklık olmasıdır. Damar içinde pıhtı birikmesi ile birlikte hiç geçmeyen yanmalar ve kaşıntılar olur. Bir süre sonra kabarıklıklar belirgin hale gelir. (bkz. basur başlangıcı)
Basura götüren sebepler
Öncelikle genetik yatkınlığı vurgulamak gerekir. Genler itibariyle şişmanlığa, dolaşım bozukluğuna yatkın birisinin basura yakalanma riski de fazladır. Diğer öne çıkan sebepler ise liften arındırılmış hazır gıdalarla beslenmek, bilgisayar başında fazla oturmak, çok yemek, sürekli kabız olmak şeklinde sayılabilir. (bkz.basur nedenleri)
Üzülerek ifade etmek gerekir ki basur hep kötüye giden hastalıklardandır. Basur belirtileri görüldükten sonra eski yaşam tarzına devam eden bir kişinin rahatsızlığı daima ilerler.
Bitkisel basur tedavisi
Basurun tedavisinde en önemli şey kabız olmamaya çalışmak ve yediğine, içtiğine, beslenme tarzına dikkat etmektir. Bitkisel kürler ile tedavi desteklenebilir. (bkz.basura iyi gelen bitkiler)
Beslenmede birkaç husus öne çıkar:
- Kayısı, erik, dut gibi bağırsak yumuşatıcı yiyecekler hep elin altında bulundurulmalıdır.
- Yağlı ve proteinli yiyecekler ile karbonhidratlı yiyecekler birlikte tüketilmemeli, tüketilecekse miktarı az olmalıdır.
- Hazır gıdalardan uzak durulmalıdır.
- Ağrıları artıracak acılı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Detaylar için (bkz. basura iyi gelen yiyecekler)
Dış basurun kesin çaresi
Maalesef dış basurun kesin çaresi tromboze olmuş damarın ameliyatla alınmasıdır. Ancak bu da beraberinde başka sorunlar getirir. (bkz.basur ameliyatı sonrası)
Rahatsızlığı ameliyat boyutuna getirmemek için kremler, basur memesi küçültücü ilaçlar kullanılır ve yaşam tarzında önemli değişiklikler yapılır.
Teşekkür ederim, bitkisel tavsiyelerinizi deneyeceğim çok yararlı bir site.