“Hemoroitler” düz kas, bağ dokuları ve anüs çevresindeki kan damarlarını içeren kalın bir submukozaya sahip vasküler yastıklardır. Bu yastıkların herhangi bir nedenle genişlemesi, kanaması veya çıkıntı oluşturması halinde basur hastalığı meydana gelir.

Genetik faktörler, kabızlık veya ishal gibi dışkının boşaltılmasında düzensizlik, çeşitli hastalıklar veya yaşlanma gibi nedenlerle hemoroidal yastıklarda patolojik değişiklikler olabilir.

Bu nedenler, submukozal arteriovenöz pleksusta artan basıncın ortaya çıkmasına ve nihayetinde minderlerin şişmesine, destekleyici bağ dokusunun gevşekliğine ve anal kanala iltihaplı basurun taşmasına yol açar.

Basur hastalığı sadece ülkemizde değil dünyada da yaygın olup ABD’de her yıl yaklaşık bir milyon yeni vaka tespit edilmektedir. Tahmini olarak, nüfusun% 5’i basur nedeniyle ciddi sıkıntı çeker, 50 yaş üzerindeki insanların% 50’si zaman zaman basur ile ilgili şikayetler yaşıyor.

Günümüzdeki basur tedavisi yaşam biçimi modifikasyonu, farmakolojik tedavi ve ameliyat şeklindedir. Farmakolojik tedaviler, venotik ajan olarak kalsiyum dobesilat, anestetik ve kortikosteroid içeren topikal ajanlar ve buz ve sıcak su banyosu gibi fiziksel terapileri de içerir.

Günümüzde, şifalı bitkiler, gastrointestinal sistemde ağızdan rektuma kadar farklı patolojik durumların tedavisinde kullanılmaktadır.

Basura iyi gelen bitkiler kanamanın azaltılması, kan dolaşımının hızlandırılması, ağrının kesilmesi ve iltihabın temizlenmesinde kullanılır. antinosiseptif faaliyetleri s hemoroid tedavisi için faydalı olabilir. Bu çalışmada, hemoroid idaresi için kullanılan kapasiteleri olan tıbbi bitkiler eleştirildi ve olası etki mekanizmaları ve bunların temel kimyasal bileşenlerinin faaliyetlerinden sorumlu oldukları değerlendirildi.

At Kestanesi

Basura iyi gelen bitkiler içinde ilk akla gelenlerdendir. İbrahim Saraçoğlu’nun da basur için tavsiye ettiği at kestanesi şu şekilde kullanılır:

15-20 kadar at kestanesinin kabuğu soyulur ve parçalayıcıda toz haline gelene dek parçalanır. 2 litre zeytinyağı içine atılıp bir hafta bekletilir. At kestanesi tozunun özütü zeytinyağına karışınca bir pamuk parçası zeytinyağlı karışımla ıslatılır ve basur memesine sürülür.

At kestanesi dediğimiz parklarda sıkça gördüğümüz yenmeyen kestane türüdür. Meyvelerini yani yabani kestaneleri yerseniz zehirlenirsiniz. (çok yerseniz)

Boswellia ağacı

Bu bir tür sakızlı ağaçtır. Aktarlarda veya doğal ortamda zor bulunur. Piyasada bu ağacın değişik ürünleri satılmaktadır. Basura olan faydası ağrı kesici olmasındandır.

Soğan

Soğan enfeksiyonlara karşı etkilidir. Pıhtı birikimini engeller ve damarları temizler. İbrahim Saraçoğlu soğan kürü basur için de kullanılır. Bir orta boy soğan dörde bölünüp kaynar suya atılır ve ağzı kapalı şekilde 5-10 dakika kaynatılır. İçilebilecek kıvama gelecek kadar ılıyınca da suyun hepsi içilir. Soğan çabuk fermante olabildiği için kür her seferinde taze olarak yapılır. Faydasını görmek için düzenli uygulamak, uzun süre uygulamaların arasına bir hafta ara vermek gerekir.

Soğandan istifade etmek için kür şeklinde uygulamaya gerek yoktur. Ben yabancı bilgi kaynaklarında soğanın farklı şekilde kullanımlarına rastladım. İsterseniz fırında soğan kebabı olarak, isterseniz de kuru fasulye-pilavın yanında çiğ olarak soğanı alabilirsiniz.

Basura iyi gelen bitkiler listesini uzatmak mümkündür. (bkz. basura iyi gelen otlar) Ama bitkilerden alabileceğiniz faydayı kremlerden de alabilirsiniz. (bkz. basura iyi gelen krem)

Basur hastalarının beslenmesine dikkat etmesi ve basur yapan faktörleri kendinden uzaklaştırmaya çalışması gerekir. (bkz. basura iyi gelen yiyecekler)