Basur, anüs ve rektumdaki damarların iltihaplanarak şişmesi ile oluşan ve 50 yaş sonrasındaki kişilerin en yarısının yakalandığı bir hastalıktır. Basura iyi gelen meyveler sayesinde bu hastalığı başlangıç evresinde tutmak mümkündür. (bkz. basur başlangıcı)
Basur olmamak veya basur şikayetlerini artırmamak için lif açısından zengin meyveler tercih edilmelidir.
Basura iyi gelen meyveler
Kabızlığı önleyerek ağrı, kanama şikayetleri azaltılabilir, basurun ilerlemesi durdurulabilir. Kabızlığın doğal ilacı ise meyveler ve sebzelerdedir. Fakat bunları bir kerede aşırı almak ishale neden olur. Düzenli olarak azar azar ve uygun miktarlarda alınmalıdır.
Yaban mersini
Yaban mersini, tüm zamanların en sağlıklı gıdalarından biridir ve basurdan muzdarip olan herkesin nimetidir. İçerdiği yüksek yoğunluklu antosiyaninlerden dolayı yaban mersini, kan damarı duvarlarındaki hasarlı proteinlerin onarılmasına yardımcı olur ve vasküler sistemin genel sağlığını geliştirir . İçeriğinde çileğe oranla daha fazla E vitamini bulunur.
İncir
İncirden tam olarak istifade edebilmek için kabuğuyla yemek gerekir. İncir alırken tombul ve yumuşaklarını seçin. Taze aldığınız zaman kısa sürede tüketin. Kışın kuru incir de aynı işlevi görür.
Ispanak
Ispanak bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesine yardımcı olan gerekli minerallerden magnezyum bulunur.
Bamya
Bamyayı pişince göze çarpan sümüksü dokusu nedeniyle sevmeyenler vardır. Bamyanın bağırsak rahatlatıcı etkisi vardır. Bamyadaki sağlıklı maddeleri tam olarak alabilmek için az pişirmek gerekir.
Kırmızı pancar
Kırmızı pancar basura iyi geldiği gibi kolon kanserini de önlemeye yardımcı olur. Lif açısından zengindir. Bu bitkinin yeşil yaprakları da yenir ve bağırsakları çalıştırır.
Kırmızı pancar içerdiği betasyanin nedeniyle kansere karşı korur.
Papaya
Ülkemizde yetişmese de basura iyi gelen yiyecekler listemizde papaya da yer alıyor. Papayanın içindeki papain denilen madde sindirim enzimlerine yardımcı olur ve sindirimi kolaylaştırır.
Erik
Eriğin kurusu ve yaşı en etkili bağırsak çalıştırıcılardandır. İçerdiği zengin lif enzimler tarafından sindirilemez ve kan dolaşımına absorbe edilemez. Bu sayede lif suyu bağırsaklarda kalır ve akışkanlığı kolaylaştırır. Eriğin bağırsakları uyarıcı, yani çalışması için tetikleyici bir özelliği vardır.