Zeytin Kuranı Kerimde ismi geçen birkaç meyveden biridir ve bu meyveden çok farklı şekillerde yararlanılmaktadır. Basurun zeytinyağı ile tedavisi konusunda ülkemizde ve yurt dışında eskiden beri araştırmalar yapılmış olup bu çalışmalar neticesinde zeytinyağının doğru şekilde kullanıldığında basur hastalığının iyileşmesinde olumlu katkıları olduğu görülmüştür.
Basur hastalığı hakkında bilgiler
Basur hastalığı tedavi edilmediğinde ilerleyici eğilim gösteren ve genellikle orta yaşlardan itibaren etki etmeye başlayan bir hastalıktır.
Bilimsel araştırmalar insanların yaklaşık yarısının hayatının bir döneminde veya devamlı olarak basur şikayetleri yaşadığını göstermektedir.
Günümüzde gıdaya ulaşımın kolaylaşması, şişmanlığın artması, çoğu mesleğin oturarak yapılması gibi sebeplerle basur hastalığında artış gözlemlenmektedir.
Basur hastalığı yaygın görülmekle birlikte doktora gitme oranı düşük olması sebebiyle hastalar için gizemini koruyan bir hastalıktır. Bu nedenle bu hastalık, mantar, mayasıl, anal fissür, dermatit ve kaşıntı, ağrı şikayetleri şeklinde belirti veren birçok cilt hastalığı ile karıştırılmaktadır.
İnsanın en yoğun mikroba maruz kalan bölgesi makat ağzı olup burada gelişen bir çok rahatsızlık basur hastalığı ile karıştırılabilmektedir.
Öyle ki, hastaların bir çoğu basur memesi olarak tarif ettiği şişliğin aslında toplardamarın bir bölümü olduğunu bilmemektedir. Yine aynı şekilde basur hastalığının ne kadar inatçı bir hastalık olduğunun farkında olmayan birçokları bazı otları yemeyle veya krem sürmeyle bu hastalığın geçebileceğini düşünmektedir.
Basur hastalığı çok yönlü tedavi gerektiren bir hastalıktır. Hem doktorun önerdiği tıbbi tedavi uygulanmalı, hem beslenmedeki hatalar giderilmeli, hem evde ana tedaviyi destekleyici tedaviler uygulanmalı, hem de gerekirse yaşam tarzında bir takım değişiklikler yapılmalıdır.
Basur hastalığının tedavisi için hastanın çok fazla fedakarlık yapmasına gerek yoktur fakat uzun süreli bir tedavisi vardır ve hastanın bu konuda çok disiplinli olması gerekir.
Basur hastalığı şu şekilde oluşur:
Fazla oturma, ağrı kaldırma, kabızlık gibi nedenler makat bölgesinde kan toplanmasına ve toplardamar genişlemesine neden olmaktadır. Genişleyen damarın bir bölümünde bombe olmakta ve iltihap toplamaktadır.
Bombe yapmış damar ağrı yapmaktadır. Basurun ileri seviyesinde basur memesi adı verilen bu oluşum daha da büyümekte ve aşağı sarkmaktadır.
Basur memesi, etrafına sürttükçe tahriş olmakta ve kanama yapmakta, ayrıca daha fazla acı vermektedir. Basur memesinin mikrop kapması ise durumu daha da kötüleştirmektedir.
Basur hastalığının tedavisi
Basur hastalığının 4 evresi bulunmaktadır. Hastalık ilk evrede ise beslenme ve yaşam tarzında bir takım değişikliklere gidilerek ve bitkisel tedavi uygulayarak hastalığın ilerlemesini önlemek mümkündür.
2. ve 3. evrelerde ise lastik bant ligasyonu veya skleroterapi gibi bazı ameliyatsız tedavi seçenekleri ile basur hastalığını tedavi etmek mümkündür.
4. evrede ise basur memesinin cerrahi olarak alınması yoluna gidilmektedir.
Bitkisel tedavi ve şikayetleri azaltıcı tedavi usulleri ise basur hastalığının her evresinde uygulanmaktadır.
Basur kremleri ve bu kremlerin fitil formları basur memesini kaygan hale gelip tahrişlere karşı koruma sağlamalarının yanı sıra mikrop kırıcı ve iltihap kurutucu özellikleri nedeniyle basur hastalığının tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bazı bitki ve yiyecekler de basur tedavisine destekleyici olarak kullanılmaktadır.
Zeytinyağı basura iyi gelir mi ?
Basur hastalığı için zeytinyağı kullananlar vardır. Zeytinyağının basur hastalığının kullanımı iki şekildedir:
- Basur bölgesine sürerek
- İçerek
Her iki kullanım tarzı da basura bir miktar fayda etmektedir. Ayrıca ozonlu zeytinyağı ve zeytinyağının bazı maddelerle karıştırılmış halini de kullananlar vardır.
Önemli olan zeytinyağının basura iyi gelip gelmemesinden ziyade zeytinyağının piyasadaki farmakolojik ürünlere göre basura daha faydalı olup olmamasıdır.
Zeytinyağı sürmek basura iyi gelir mi ?
Basur bölgesine zeytinyağı sürmek kayganlık sağlar. Bu sayede tahriş ve kanama şikayetleri azalır. Ayrıca zeytinyağının antioksidan özelliği basur memesindeki iltihabı hafifletmeye yardımcı olur.
Bu konuda ozonlu zeytinyağı, normal zeytinyağından daha etkilidir. Bununla birlikte piyasadaki basur kremleri bu konuda daha etkilidir.
Zeytinyağı içmek basura iyi gelir mi ?
Basurun başlıca sebeplerinden birisi kabızlıktır. Dışkının sert olması bağırsaktan atılmayı zorlaştırdığı gibi basur sorununa anal fissür ve buna bağlı enflamasyon şikayetlerine yol açmaktadır.
Zeytinyağı kabızlığı hızlı bir şekilde gideren bir maddedir. Eğer lifli beslenmek kabızlığa çare olmuyorsa günde bir yemek kaşığı zeytinyağı içerek dışkının yumuşatılması sağlanabilir.
Zeytinyağı içmenin tıbbi tedaviye bir engeli olmadığından kabızlığa bağlı basur yaşayanlar günde bir kaşık zeytin yağı içebilir.
Basura iyi gelen zeytinyağlı karışım
Hem basur hem anal fissür sorunu yaşayan hastalarda bu şikayetlere gelmek üzere bilimsel bir çalışmada zeytinyağlı bir karışım kullanılmıştır.
Zeytinyağına bal mumu ve bal eklenerek karıştırılmış ve basur bölgesine sürülmüştür. Bu işlem 4 hafta boyunca uygulanmıştır. Antibakteriyel özellikte olan bu karışım hastaların çoğunda kanama ve kaşıntıyı azalttığı ve bir yan etkisi olmadığı gözlemlenmiştir.
Basur tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler
Basur hastalığı oldukça yaygın olan ve ilerleme özelliği olan bir hastalıktır. Hastalığın mahrem bir bölgede oluşması nedeniyle çoğunlukla teşhis ve tedavide geç kalınmaktadır.
Ancak şu unutulmamalıdır ki basur tedavisine ne kadar geç başlanırsa, hasta o kadar fazla acı çekecek ve daha fazla maliyete katlanacaktır.
Öncelikle hastadaki şikayetlerin basur hastalığı ile alakalı olup olmadığının net olarak belli olması gerekir. Bunun tanısını koyacak kişi doktordur.
Bkz. Basur hastalığına hangi bölüm bakar ?
Bkz. Basura doktor nasıl bakar ?
Basur hastalığının başlıca belirtilerinden bazıları kanama, ağrı, şişlik, kaşıntı ve kanama gibi şikayetler olup anal fissür, mayasıl veya mantar hastalıklarında da benzer şikayetler olduğu için basur hastalığı bu hastalıklar ile karıştırılabilmektedir.
Bkz. Anal fissür nedir ?
Bkz. Basur nasıl anlaşılır ?
Bkz. Basur kanaması ne kadar sürer ?
Basur hastalığının tedavisi hangi evrede olduğuna göre değişmektedir. Başlangıç evresinde iken evde yapılabilecek tedavi usulleri yeterli olurken, orta ve ileri seviyede ise tıbbi tedavi şarttır.
Bkz. Basur evreleri
Bkz. Evde basur tedavisi nasıl yapılır ?
Eğer hastada basur memesi oluştu ise öncelikle bunun iç basur mu yoksa dış basur mu olduğu tespit edilmelidir. Basur hastalığının son evresinde tek çare ameliyattır ve ne yazık ki basur ameliyatı ve sonrası hasta için sıkıntılı geçmektedir.
Bkz. Basur memesi nasıl iner ?
Bkz. Basur ameliyatı sonrası iyileşme süresi
Bu nedenle hastaların, basur hastalığının ilerlemesine meydan vermeden ameliyatsız tedavi seçeneklerini değerlendirmesi gerekmektedir. Günümüzde basur hastalığı için skleroterapi, bant ligasyon ve hemoroidal arter embolizasyonu gibi ameliyatsız tedavi seçenekleri bulunmaktadır.
Bkz. Hemoroidal arter embolizasyonu fiyatı
Bkz. Bant ligasyon ücreti
Bkz. Skleroterapi nedir ?
Basur tedavisinde yaşanan sıkıntılı durumlardan birisi tedavi uygulandıktan sonra hastalığın yeniden nüksetmesidir. Bunun sebebi basur hastalığına neden olan faktörlerin yeniden bu hastalığı üretmeleridir.
Eğer hastalar basur neden olur, bunu bilirlerse ve önlem alırlarsa hastalığın tekrar etme riski azalacaktır.
Kadınlarda basur hastalığı
Basur hastalığı kadınlarda erkeklere göre daha az görülmektedir. Bununla birlikte gebeliğe bağlı basur şikayeti yaşayanların sayısı da az değildir. Gebelik döneminde her ilacın kullanılamıyor olması ve bebeğin zarar görme riski nedeniyle anne adayların basur hastalığı hakkında bilgili ve tedbirli olmaları gerekmektedir.
Bkz. Gebelikte hemoroid için hangi ilaçlar kullanılır ?
Bkz. Gebelikte oluşan hemoroid doğumdan sonra geçer mi ?
Bkz. Hamilelikte basur normal doğuma engel mi ?