Bazı basur hastalarının aklına gelen “Diş macunu basura iyi gelir mi ?” sorusuna olabildiğince net bir şekilde cevaplamak istiyoruz.
Basur şikayetleri ağırlaşan ve elinin altında bu şikayetleri azaltacak bir ilacı bulunmayan bazı hastalar her evde bulunan diş macunu, sirke veya limon gibi maddelerle basura çare aramaktadırlar.
Basur için bazı hastaların diş macunu kullanmayı düşünmesi aşağıdaki sebeplerden ileri gelmektedir:
- Diş macunu kısmen antibakteriyel özellikte olan bir temizlik ürünüdür. Basur bölgesinin temiz tutulması şikayetleri azaltabilir.
- Diş macunu mentol içerdiği için ağızda ferahlık hissi uyandırmaktadır. Basur bölgesine sürülürse benzer bir rahatlama hissi olabilir.
- Diş macunu vücut sıcaklığından düşük bir sıcaklıktadır ve kaygandır. Bu özellikleri nedeniyle basur memesindeki ağrı ve tahrişi biraz azaltabilir.
Basur hastalığı için doktora gitmek gerekir ancak bir çok hasta basur hastalığının etkilediği bölgeyi doktora göstermeye çekindiği için basura diş macunu sürmek gibi düşünceler içine girmektedirler.
İlgili yazı: Basura doktor nasıl bakar ?
Diş macunu basura iyi gelir mi ?
Sıradan bir diş macununda genel olarak şu malzemeler bulunmaktadır:
Gliserin, Aqua, Hidratlı Silika, Sodyum Lauril Sülfat, Arginin, Aroma, Selüloz Sakızı, Çinko Oksit, Poloksamer 407, Çinko Sitrat, Tetrasodyum Pirofosfat, Ksantan Sakızı, Benzil Alkol, Kokamidopropil Betain, Sodyum Florit, Fosfor Asit, Hidroksipropil Metilselüloz, Sukraloz
Maalesef iş macununda bulunan bu maddelerin basur şikayetlerini azaltmada pek bir etkisi bulunmamaktadır.
Basur şikayetlerini azaltmak için daha kuvvetli etkisi olan bir şeylere ihtiyacınız olacaktır. Diş macununun kayganlığı tahrişi azaltmaya yeterli olamayacağı gibi içeriğindeki temizleyici maddeler de basur bölgesini yeterince steril hale getiremez.
Basura ne iyi gelir ?
Basur hastalığı için ilaç kullanmak istemiyorsanız aşağıdaki 3 şeyi uygulamanız halinde şikayetleriniz azalacaktır:
Oturma banyosu
Basur memesi iri hale geldiğinde ağrıları da artmaktadır. Eğer tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra dışarı çıkarsa onu içeri sokmak hem zor olacak hem de çok ağrılı olacaktır.
Bunun pratik bir çözümü günde birkaç kez oturma banyosu yapmaktır. Makat kaslarının gevşemesi basur ağrılarını azaltmaktadır.
Oturma banyosu sadece makat bölgesinin suya sokulduğu 15 dakika süren bir mini banyodur. Oturma banyosu sonrasında tahriş, kaşıntı ve ağrı azalır, basur memesi daha kolay içeri itilir.
Lifli gıdalarla beslenmek
Dışkının katı olması ve kabızlık basur ağrılarını artırmaktadır. Bu su içerek ve lif açısından zengin gıdaları (hurma, erik, incir ve ıspanak, pırasa başta olmak üzere bir çok sebze türü) fazlaca tüketerek bağırsak hareketlerini hızlandırmak gerekmektedir.
Kabızlığın giderilmesi basur hastalığında önemli bir rahatlama sağlamaktadır.
Uzun süre oturmamak
Uzun süre oturmak makat bölgesine baskı yapmakta ve bu bölgede kan birikmesine yol açmaktadır. Buna bağlı olarak da basur hastalığı kötüleşmektedir.
Uzun süre oturmayıp zaman zaman yürüyüş yapmak basur şikayetlerini azaltacaktır.
Basur için kullanılabilecek en masum ilaçlar nelerdir ?
Basur ağrılarını geçirmede kullanılabilecek en masum ilaçlar basur kremleridir. Basur kremleri kayganlık sağladığı ve lokal uyuşturucu, yatıştırıcı etkileri nedeniyle basura epey fayda sağlarla ve eczaneden reçetesiz de satın alınabilirler.
Basurun kökü makat içerisinde olduğu için fitil kullanmak bazen kremden daha faydalıdır.
Ayrıca eğer doktor uygun görürse kas gevşetici ve dışkı yumuşatıcı ilaçlar da basura iyi gelmektedir.
Basurun kesin tedavisi nasıl yapılır ?
Basur henüz son aşamaya ulaşmamışsa basur memesine zehir zerk edip kurutulmakta (skleroterapi) veya lazer ile yakılmaktadır. Bunlardan başka basur memesine bant tutturulması (lastik bant ligasyonu), basur memesine giden kanın kesilmesi gibi ameliyatsız basur tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
Basur son evreye ulaştığında ameliyat gerekmekte olup eski usulle veya yeni teknolojik yöntemlerle basur memesi koparılmaktadır.