Basur bir makat hastalığı olup bu hastalığı en iyi teşhis edebilecek kişiler proktoloji (makat hastalıkları) konusunda uzmanlaşmış doktorlardır. Bu doktorlara proktolog da denir ancak devlet hastanelerinde proktoloji diye bir bölüm bulunmadığından hastanın proktoloji konusunda uzmanlaşmış genel cerrahi uzmanına görünmesi gerekir.

Dolayısıyla basur hastalığı için MHRS’den bölüm seçerken genel cerrahi bölümünü seçmelisiniz.

Genel cerrahi bölümü denilince bazı kişilerde sanki muayeneden sonra doktor hastayı ameliyat sürecine sokacakmış gibi bir algı oluşmaktadır. Halbuki basur hastalığında cerrahi operasyon sadece hastalık son evreye ulaştığında, ameliyatsız tedavi seçeneklerinden netice alınamayacağı anlaşıldığında bir çözüm yolu olarak hastaya sunulmaktadır.

Eğer basur hastalığı fazla ilerlememişse evde tedavi yolları veya ameliyatsız tedavi seçenekleri önerilmektedir.

Basur hastalığı eğer başlangıç aşamasında ise doktor beslenme önerileri verecek, kabızlık gibi bağırsak sorunları var ise dışkıyı yumuşatan ilaçlar verecek, ağrı ve kaşıntı şikayetleri için de krem ve fitil reçete edecektir.

Dahiliye basura bakar mı ?

Dahiliye iç hastalıklarına bakan bölüm olup kapsamı oldukça geniştir. Bu nedenle hastalar, sebebi bilinmeyen hastalıklar veya hangi bölümün baktığını bilemediği rahatsızlıklar için dahiliye bölümüne gitmektedir.

Dahiliye basura bakan bölüm değildir. Basur için Dahiliye bölümünden randevu aldığınız takdirde doktorunuz sizi genel cerrahi bölümüne yönlendirecektir. Bu nedenle basur hastalığı için dahiliyeden randevu almak yerine doğrudan genel cerrahi bölümünden randevu almanız daha mantıklı olacaktır.

Basura neden genel cerrahi bakar ?

Genel cerrahi bölümü denilince hastaların aklına direk ameliyat gelmekte ve basur hastalığı için bu bölüme gitmek istememektedir.

Halbuki genel cerrahi bölümü sadece ameliyat yapan bölüm değildir. Genel cerrahinin bir çok alt dalı olup ameliyat haricinde de tedavi usulleri uygulanmaktadır.

Basur hastalığına genel cerrahi bölümünün bakmasının sebebi, diğer tedavi seçenekleri işe yaramadığında basurun mecburen ameliyatla tedavi edilmesidir.

Eğer basur hastalığı son evreye ulaşmadığında, ameliyat haricinde de tedavi usulleri bulunmakta olup doktorunuz sizi bu konuda yönlendirecek ve gerekirse ilaç reçete edecektir.

Genel cerrahi branşında basur ile ilgilenen kısım Proktoloji olup Proktoloji bölümü basur da dahil olmak üzere anal fissür, fistül, makat siğili, makat apsesi, anal dermatit, makat apsesi gibi sorunlara bakmaktadır.

Basura doktor nasıl bakar ?

Basur hastalığına hangi bölüm bakar

Basur hastalarının doktora gitmekten çekinmelerinin en önemli sebebi doktorların muayene usulüdür. Bir hastalığa tanı koymak ve sebebini anlamak için öncelikle sorunlu bölgeyi muayene etmek ve gerekirse görüntüleme araçları ile tetkik yapmak gerekmektedir.

Basur bölgesi insanların gocunduğu bir yer olduğu için hastalar muayene konusunda tereddüt yaşamaktadırlar.

Bir çok hastanın bu konuda beklentisi, doktor sorunlu bölgeyi fazla kurcalamasın, içeriye cihaz sokmasın, sadece benim söylediklerime göre ilaç reçete etsin şeklindedir, ancak basur muayenesinde sadece hastanın söylediklerine göre ilaç reçete etme durumu söz konusu olmaz.

Basur muayenesi şu şekilde yapılır ?

Basur muayenesi üç aşamadan oluşur:

  • İlk aşamada doktor gözle basur bölgesini inceler. Bu inceleme büyük ölçüde hastalığın basur mu veya başka bir hastalık mı olduğu hakkında bilgi verir.
  • İkinci aşamasında doktor eldiven takarak parmağıyla anüsün birkaç santim içine kadar yoklar. İç basurun varlığı genel olarak bu şekilde tespit edilir.
  • Üçüncü aşamada ise doktor anoskop denilen aletle anüs içine bakar. Anoskop denilen alet bir çeşit büyüteçtir. Vücudun içerisindeki oluşumları doktorun görebilmesini sağlar.

Basur hastalığına hangi bölüm bakar

Basurda ne zaman doktora gidilmeli ?

Basur şikayetlerine benzer şikayetler çoğu kişide yaşanmakta, bazen bunların sebebi başka rahatsızlıklar da olabilmektedir.

Makat yoklanınca bir şişlik, ağrı oluyorsa dışkıda taze kan (parlak kırmız kan) var ise doktora görünmekte fayda vardır.

Basur tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler

Basur hastalığı oldukça yaygın olan ve ilerleme özelliği olan bir hastalıktır. Hastalığın mahrem bir bölgede oluşması nedeniyle çoğunlukla teşhis ve tedavide geç kalınmaktadır.

Ancak şu unutulmamalıdır ki basur tedavisine ne kadar geç başlanırsa, hasta o kadar fazla acı çekecek ve daha fazla maliyete katlanacaktır.

Öncelikle hastadaki şikayetlerin basur hastalığı ile alakalı olup olmadığının net olarak belli olması gerekir. Bunun tanısını koyacak kişi doktordur.

Bkz. Basura doktor nasıl bakar ?

Basur hastalığının başlıca belirtilerinden bazıları kanama, ağrı, şişlik, kaşıntı ve kanama gibi şikayetler olup anal fissür, mayasıl veya mantar hastalıklarında da benzer şikayetler olduğu için basur hastalığı bu hastalıklar ile karıştırılabilmektedir.

Bkz. Anal fissür nedir ?

Bkz. Basur nasıl anlaşılır ?

Bkz. Basur kanaması ne kadar sürer ?

Basur hastalığının tedavisi hangi evrede olduğuna göre değişmektedir. Başlangıç evresinde iken evde yapılabilecek tedavi usulleri yeterli olurken, orta ve ileri seviyede ise tıbbi tedavi şarttır.

Bkz.Basura iyi gelen otlar

Bkz. Basur evreleri

Bkz. Evde basur tedavisi nasıl yapılır ?

Bkz. Basura iyi gelen kremler

Eğer hastada basur memesi oluştu ise öncelikle bunun iç basur mu yoksa dış basur mu olduğu tespit edilmelidir. Basur hastalığının son evresinde tek çare ameliyattır ve ne yazık ki basur ameliyatı ve sonrası hasta için sıkıntılı geçmektedir.

Bkz. Basur memesi nasıl iner ?

Bkz. Basur ameliyatı sonrası iyileşme süresi

Bu nedenle hastaların, basur hastalığının ilerlemesine meydan vermeden ameliyatsız tedavi seçeneklerini değerlendirmesi gerekmektedir. Günümüzde basur hastalığı için skleroterapi, bant ligasyon ve hemoroidal arter embolizasyonu gibi ameliyatsız tedavi seçenekleri bulunmaktadır.

Bkz. Hemoroidal arter embolizasyonu fiyatı

Bkz. Bant ligasyon ücreti

Bkz. Skleroterapi nedir ?

Basur tedavisinde yaşanan sıkıntılı durumlardan birisi tedavi uygulandıktan sonra hastalığın yeniden nüksetmesidir. Bunun sebebi basur hastalığına neden olan faktörlerin yeniden bu hastalığı üretmeleridir.

Eğer hastalar basur neden olur, bunu bilirlerse ve önlem alırlarsa hastalığın tekrar etme riski azalacaktır.

Kadınlarda basur hastalığı

Basur hastalığı kadınlarda erkeklere göre daha az görülmektedir. Bununla birlikte gebeliğe bağlı basur şikayeti yaşayanların sayısı da az değildir. Gebelik döneminde her ilacın kullanılamıyor olması ve bebeğin zarar görme riski nedeniyle anne adayların basur hastalığı hakkında bilgili ve tedbirli olmaları gerekmektedir.

Bkz. Gebelikte hemoroid için hangi ilaçlar kullanılır ?

Bkz. Gebelikte oluşan hemoroid doğumdan sonra geçer mi ?

Bkz. Hamilelikte basur normal doğuma engel mi ?