Basur hastalığının şikayetlerini gidermede yaygın olarak kremler kullanılmaktadır. Basur hastalığı için özel olarak üretilmiş olan kremler basur şikayetlerini azaltmada oldukça etkilidir.

Momecon krem kortizon içerikli ve oldukça etkili bir deri kremidir. Momecon krem basur için uygulandığında ne derece etkilidir, sonuç ne olur, iyi gelir mi, bunları merak ediyorsanız makaleyi okumaya devam ediniz…

Momecon krem nedir ?

Momecon krem mometazon furoat etkin maddesini içeren, deriye sürülen, kortizonlu bir hormon ilacıdır. Güçlü kortikosteroidler sınıfında yer almaktadır.

Momecon krem kızarıklık ve kaşıntı şikayetlerini azaltmak amacıyla kullanılan bir kremdir. Başlıca kullanım alanları aşağıda listelenmiştir:

  • Sedef hastalığı
  • Atopik dermatit
  • Alerjik dematit
  • Bazı iltihaplı deri hastalıkları
  • Momezon aşağıdaki deri şikayetleri için kullanılmamalıdır:
  • Ağız çevresindeki iltihaplı yaralar
  • Aşı sonrasında gelişen deri reaksiyonları
  • Suçiçeği hastalığı
  • Uçuk şikayetleri
  • Göz çevresindeki deri hastalıkları
  • Bazı iltihaplı deri hastalıkları
  • Gül hastalığı
  • Akne
  • Ağız çevresinde gelişen dermatit
  • Genital bölgede meydana gelen kaşıntı şikayetleri
  • Bebeklerde görülen pişik şikayetleri
  • Zona
  • Bazı deri enfeksiyonları
  • Yaygın plak tipi psoriazis

Momecon nasıl kullanılır ?

Momecon günde bir kere hastalıklı bölgeye sürülerek kullanılır. İnce bir tabaka halinde sürülür ve ovalayarak cilde yedirilir.

Kasık bölgesi, koltuk altı bölgesi gibi birbirine temas eden yerlerde uzun süre kullanılmaz. Doktor önermedikçe geniş alanlar için kullanılmaz. Fazla miktar

Momecon sürülen yer sargı ile kapatılmamalı, açık bırakılmalıdır.

Momecon’un maksimum kullanım süresi 5 gündür.

Momecon krem gözlere temas ettirilmemelidir.

Momezon krem doktor önermedikçe 2 yaş altındaki çocuklara uygulanmamalıdır.

Momecon’un uzun süre kullanılıp birden kesilmesi ciltte kızarıklıklara yol açacaktır. Bu yüzden uzun süreli kullandıysanız kademeli olarak bırakınız.

Basur hastalığı nasıl bir hastalıktır ?

Momecon’un basura iyi gelip gelmeyeceğini değerlendirmek için basur hastalığını tanımak gerekmektedir.

İnsanların bir çoğu basuru bir deri hastalığı zanneder, çünkü basur şikayetleri genellikle ağrı, kaşıntı, şişlik ve tahriş şeklinde deride görülen şikayetlerdir.

Fakat basur hastalığı bir deri hastalığı değildir, bir damar hastalığıdır. Makat dokusunda yer alan toplar damar şişmekte ve ağrı, kaşıntı ve kanama gibi şikayetlere neden olmaktadır.

Basur hastalığı ağır kaldırmayı veya uzun süre oturmayı gerektiren işlerde çalışanlarda ayrıca şişman kişilerde daha sık görülmektedir. Bunun sebebi makata binen yükün makattaki damarları genişletmesidir.

Kronik kabızlık da basur sebebidir.

Her ne kadar basur hastalığında semptomatik tedavi, yani şikayetlerin giderilmesine yönelik tedavi öne çıksa da basura neden olan unsurlar ortadan kalkmadıkça basuru tam anlamıyla tedavi etmek mümkün değildir.

Basur ağrısını geçiren kremler, fitiller veya bitkisel tedavi bu hastalığın ilerlemesine mani olmamakta sadece şikayetleri azaltmaktadır.

 Momecon krem basura iyi gelir mi ?

Momecon krem basur için üretilmiş bir krem değildir, basur hastalığına da iyi gelmez, herhangi bir faydası yoktur. Basur bölgesine sürülmesi halinde herhangi bir faydası olmayacaktır. Ayrıca gereksiz yere kortizon içerikli bir hormon ilacı kullanmış olacaksınız.

Basurun kesin çaresi nedir ?

Basur henüz başlangıç evresinde ise bitkisel tedavi uygulayarak ve bazı hususlara dikkat ederek bu hastalığın ilerlemesine engel olabilirsiniz.

Bu hususlar;

  • Ağır kaldırmayınız,
  • Uzun süreli oturmayınız,
  • Uzun süreli ayakta durmayınız,
  • Fazla kilolu iseniz kilo veriniz,
  • Kabızlık sorunu yaşıyorsanız, eskisine göre daha fazla su içiniz, sebze yemeklerini daha fazla tercih ediniz, erik, dut, kayısı ve hurma gibi meyveleri bol yiyiniz.

Bunlara dikkat edilirse basur hastalığı ilerlemez. Aksi takdirde basur hastalığı yıldan yıla ilerleme özelliği gösterir.

Basur hastalığının 2. ve 3. evrelerinde şikayetlere neden olan basur memesinin yok edilmesine yönelik tıbbi tedavi uygulanması gerekir. Bu konuda çok fazla sayıda seçenek vardır. Lazer tedavisi, lastik bant ligasyonu, hemoroidal arter embolizasyonu bunlardan bazılarıdır.

Basur tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler

Basur hastalığı oldukça yaygın olan ve ilerleme özelliği olan bir hastalıktır. Hastalığın mahrem bir bölgede oluşması nedeniyle çoğunlukla teşhis ve tedavide geç kalınmaktadır.

Ancak şu unutulmamalıdır ki basur tedavisine ne kadar geç başlanırsa, hasta o kadar fazla acı çekecek ve daha fazla maliyete katlanacaktır.

Öncelikle hastadaki şikayetlerin basur hastalığı ile alakalı olup olmadığının net olarak belli olması gerekir. Bunun tanısını koyacak kişi doktordur.

Bkz. Basur hastalığına hangi bölüm bakar ?

Bkz. Basura doktor nasıl bakar ?

Basur hastalığının başlıca belirtilerinden bazıları kanama, ağrı, şişlik, kaşıntı ve kanama gibi şikayetler olup anal fissür, mayasıl veya mantar hastalıklarında da benzer şikayetler olduğu için basur hastalığı bu hastalıklar ile karıştırılabilmektedir.

Bkz. Anal fissür nedir ?

Bkz. Basur nasıl anlaşılır ?

Bkz. Basur kanaması ne kadar sürer ?

Basur hastalığının tedavisi hangi evrede olduğuna göre değişmektedir. Başlangıç evresinde iken evde yapılabilecek tedavi usulleri yeterli olurken, orta ve ileri seviyede ise tıbbi tedavi şarttır.

Bkz.Basura iyi gelen otlar

Bkz. Basur evreleri

Bkz. Evde basur tedavisi nasıl yapılır ?

Bkz. Basura iyi gelen kremler

Eğer hastada basur memesi oluştu ise öncelikle bunun iç basur mu yoksa dış basur mu olduğu tespit edilmelidir. Basur hastalığının son evresinde tek çare ameliyattır ve ne yazık ki basur ameliyatı ve sonrası hasta için sıkıntılı geçmektedir.

Bkz. Basur memesi nasıl iner ?

Bkz. Basur ameliyatı sonrası iyileşme süresi

Bu nedenle hastaların, basur hastalığının ilerlemesine meydan vermeden ameliyatsız tedavi seçeneklerini değerlendirmesi gerekmektedir. Günümüzde basur hastalığı için skleroterapi, bant ligasyon ve hemoroidal arter embolizasyonu gibi ameliyatsız tedavi seçenekleri bulunmaktadır.

Bkz. Hemoroidal arter embolizasyonu fiyatı

Bkz. Bant ligasyon ücreti

Bkz. Skleroterapi nedir ?

Basur tedavisinde yaşanan sıkıntılı durumlardan birisi tedavi uygulandıktan sonra hastalığın yeniden nüksetmesidir. Bunun sebebi basur hastalığına neden olan faktörlerin yeniden bu hastalığı üretmeleridir.

Eğer hastalar basur neden olur, bunu bilirlerse ve önlem alırlarsa hastalığın tekrar etme riski azalacaktır.

Kadınlarda basur hastalığı

Basur hastalığı kadınlarda erkeklere göre daha az görülmektedir. Bununla birlikte gebeliğe bağlı basur şikayeti yaşayanların sayısı da az değildir. Gebelik döneminde her ilacın kullanılamıyor olması ve bebeğin zarar görme riski nedeniyle anne adayların basur hastalığı hakkında bilgili ve tedbirli olmaları gerekmektedir.

Bkz. Gebelikte hemoroid için hangi ilaçlar kullanılır ?

Bkz. Gebelikte oluşan hemoroid doğumdan sonra geçer mi ?

Bkz. Hamilelikte basur normal doğuma engel mi ?