Basur şikayetlerini azaltmanın yöntemlerinden biri oturma banyosu yapmaktır. Basura sıcak su iyi gelir mi, yoksa soğuk su daha mu faydalıdır, bunu merak ediyorsanız makaleyi okumaya devam ediniz.
Sıcak suyun basura etkileri
Sıcak suyun kasları gevşeten, gerginliği azaltan, sinir iletimini yavaşlatarak ağrıyı azaltan özellikleri bulunmaktadır. Basur hastalarının başlıca şikayeti meme haline gelmiş toplardamarın ağrı yapmasıdır. Biz buna basur memesi diyoruz.
Basur memesi ağrı ve kaşıntı yaptığı gibi sürtünme esnasında bu şikayetler daha da artmaktadır. Maalesef tedavi uygulanmadan basur memesinin kendiliğinden kaybolması mümkün değildir.
Bununla birlikte şikayetleri azaltan yöntemler vardır. Makat bölgesini sıcak suya koyduğunuzda hissettiğiniz ağrı önemli derecede azalmaktadır. Bu nedenle basur ağrısı için doktorlar günde iki kez oturma banyosu önermektedir.
Eğer basur memesi dışarı taştı ise bunu en az sancı ile içeri itebilmek de yine oturma banyosunun verdiği gevşeme ve basur kreminin oluşturduğu kayganlık ile mümkün olmaktadır.
Sıcak suyun basura faydalı etkisinin olduğu muhakkaktır. Ancak su ne kadar sıcak olursa o kadar faydalıdır şeklinde bir orantı kurmak doğru değildir. Bunun sebebi makalenin devamında açıklanmaktadır.
Oturma banyosu nedir ?
Oturma banyosu, rektum ile vulva arasındaki bölgeyi (makat bölgesi) kapsayan ve ılık su ile yapılan bir banyo usulüdür.
Oturma banyosu genital bölgedeki ağrı veya kaşıntıdan kurtulmak için uygulanmaktadır.
Oturma banyosu için satılan özel küvetler vardır. İsterseniz basit bir leğen bile işinizi görebilmektedir.
Oturma banyosu için banyonuzdaki küveti kullanacaksanız küvete su koymadan önce içini çamaşır suyuyla mikrop kalmayacak şekilde temizlemeniz gerekmektedir.
Basur için oturma banyosu nasıl yapılır ?
Küvete koyacağını su ılık olmalı, yani 25 ila 38 derece arası olmalıdır. Yani su ne üşütmeli, ne de sıcak olmalıdır. Suyun sıcaklığını derece ile ölçmenize gerek yoktur, dirseğinizi suya soktuğunuzda, dirseğiniz yanmamalıdır.
Oturma banyosundan önce makat bölgesinin iyi bir şekilde temizlenmesi gerekir.
Oturma banyosu suyuna herhangi bir dezenfektan eklemeye gerek yoktur. Çeşme suyu işinizi görecektir. Bununla birlikte bazı hekimler bölgedeki mikropların daha hızlı temizlenmesi için oturma banyosu suyuna bir miktar iyotlu veya alkollü solüsyon eklenmesini tavsiye etmektedirler.
Küvete su koyduktan sonra 15-20 dakika oturunuz. Ve bu süre sona erdiğinde makat bölgenizi kurulayınız. Bölge nemli bırakıldığında mantar enfeksiyonu oluşmaktadır. Ayrıca pişik riskine de dikkat edilmelidir.
Oturma banyosu makat bölgesindeki kasları rahatlatır ve gevşetir. Bu da basur ağrısını azaltır. Basur memesini içeri itmek, krem sürmek veya fitil kullanmak için en uygun zaman oturma banyosu yaptıktan hemen sonradır.
Basurun hangi aşamasında oturma banyosu yapılır ?
Oturma banyosu bir kocakarı tedavi usulü değil hekimlerin basur şikayetlerini azaltmak için önerdiği bir evde tedavi biçimidir. Basur şikayetleri hastayı rahatsız etmeye başladığında günlük düzenli oturma banyolarına başlanabilir.
Oturma banyosu sıklığı her gün en az iki kezdir. Bu sayı ikinin altına düşmemeli, altının üzerine de çıkmamalıdır.
Basura sıcak su iyi gelir mi ?
Bazı hastalar basur için sıcak suyun faydalı olup olmadığını merak etmektedirler. Bilindiği üzere sıcak su kaslarda daha hızlı gevşeme sağlar, ayrıca ağrı hissini de azaltır.
Bununla birlikte suyun fazla sıcak olması yanık ve ödem riski taşımaktadır. Sıcak su basur memesinin genişlemesine yol açabilmektedir.
Bu nedenle oturma banyosu suyunun sıcak değil, teni yakmayacak derecede ılık olması gerekir.
Basura soğuk su iyi gelir mi ?
Bilindiği üzere soğuk suyun hücreleri büzücü özelliği bulunmaktadır. Soğuk suya maruz kalan basur memesi bir miktar küçülmektedir. Bununla birlikte soğuk su aynı zamanda makat kaslarının gerginliğini artırdığından ağrı ve spazmlara da yol açmaktadır.
Bu nedenle basur için oturma banyosu yapılacaksa suyun soğuk olmaması gerekmektedir.
Basur tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler
Basur hastalığı oldukça yaygın olan ve ilerleme özelliği olan bir hastalıktır. Hastalığın mahrem bir bölgede oluşması nedeniyle çoğunlukla teşhis ve tedavide geç kalınmaktadır.
Ancak şu unutulmamalıdır ki basur tedavisine ne kadar geç başlanırsa, hasta o kadar fazla acı çekecek ve daha fazla maliyete katlanacaktır.
Öncelikle hastadaki şikayetlerin basur hastalığı ile alakalı olup olmadığının net olarak belli olması gerekir. Bunun tanısını koyacak kişi doktordur.
Bkz. Basur hastalığına hangi bölüm bakar ?
Bkz. Basura doktor nasıl bakar ?
Basur hastalığının başlıca belirtilerinden bazıları kanama, ağrı, şişlik, kaşıntı ve kanama gibi şikayetler olup anal fissür, mayasıl veya mantar hastalıklarında da benzer şikayetler olduğu için basur hastalığı bu hastalıklar ile karıştırılabilmektedir.
Bkz. Anal fissür nedir ?
Bkz. Basur nasıl anlaşılır ?
Bkz. Basur kanaması ne kadar sürer ?
Basur hastalığının tedavisi hangi evrede olduğuna göre değişmektedir. Başlangıç evresinde iken evde yapılabilecek tedavi usulleri yeterli olurken, orta ve ileri seviyede ise tıbbi tedavi şarttır.
Bkz. Basur evreleri
Bkz. Evde basur tedavisi nasıl yapılır ?
Eğer hastada basur memesi oluştu ise öncelikle bunun iç basur mu yoksa dış basur mu olduğu tespit edilmelidir. Basur hastalığının son evresinde tek çare ameliyattır ve ne yazık ki basur ameliyatı ve sonrası hasta için sıkıntılı geçmektedir.
Bkz. Basur memesi nasıl iner ?
Bkz. Basur ameliyatı sonrası iyileşme süresi
Bu nedenle hastaların, basur hastalığının ilerlemesine meydan vermeden ameliyatsız tedavi seçeneklerini değerlendirmesi gerekmektedir. Günümüzde basur hastalığı için skleroterapi, bant ligasyon ve hemoroidal arter embolizasyonu gibi ameliyatsız tedavi seçenekleri bulunmaktadır.
Bkz. Hemoroidal arter embolizasyonu fiyatı
Bkz. Bant ligasyon ücreti
Bkz. Skleroterapi nedir ?
Basur tedavisinde yaşanan sıkıntılı durumlardan birisi tedavi uygulandıktan sonra hastalığın yeniden nüksetmesidir. Bunun sebebi basur hastalığına neden olan faktörlerin yeniden bu hastalığı üretmeleridir.
Eğer hastalar basur neden olur, bunu bilirlerse ve önlem alırlarsa hastalığın tekrar etme riski azalacaktır.
Kadınlarda basur hastalığı
Basur hastalığı kadınlarda erkeklere göre daha az görülmektedir. Bununla birlikte gebeliğe bağlı basur şikayeti yaşayanların sayısı da az değildir. Gebelik döneminde her ilacın kullanılamıyor olması ve bebeğin zarar görme riski nedeniyle anne adayların basur hastalığı hakkında bilgili ve tedbirli olmaları gerekmektedir.
Bkz. Gebelikte hemoroid için hangi ilaçlar kullanılır ?
Bkz. Gebelikte oluşan hemoroid doğumdan sonra geçer mi ?
Bkz. Hamilelikte basur normal doğuma engel mi ?