Basurun en acılı evresi basur memesinin iyice şişip anüsten dışarıya sarktığı zamandır. Bu evre hasta rahat oturamaz olur, acıları nedeniyle hayat kalitesi düşer.
Basur memesini indirmek için bazı geleneksel yöntemler uygulansa da bunlardan hiç birisi tıbbi tedavi kadar etkili olmamaktadır.
Basura soğuk su iyi gelir mi ?
Soğuk suyun dokuları büzücü etkisi bulunmaktadır. Soğuk su ile temas eden vücut dokuları kendini koruma amaçlı büzülür ve ebatları küçülür. Basur memesine bir süre soğuk su uygulandığında bir miktar küçülme beklenebilir.
Bununla birlikte uzun süre soğuk suya maruz kalmak hasta açısından eziyettir. Ayrıca bir süre sonra basur memesi yeniden eski haline gelecektir.
Basur bölgesine soğuk su uygulanmasının diğer bir sakıncası ise soğuk suyun makat kaslarını sertleştirmesi ve ağrıyı artırmasıdır.
Doktorlar basur hastalarına soğuk su ile değil de ılık su ile oturma banyosu uygulamasını tavsiye edilmektedir. Oturma banyosu sadece basur bölgesini kapsayan bir banyo şeklidir.
Oturma banyosu şu şekilde uygulanır:
Suyun sıcaklığı cildi yakmayacak derece sıcak (en fazla 38-40 derece) ve üşütmeyecek derecede soğuk (en az 30 derece) olmalıdır.
Oturma banyosu suyuna mikrop kırıcı olarak tuz veya batikon eklenebilir.
Oturma banyosu için çamaşır leğeni veya basur hastaları için özel satılan oturma banyosu küveti kullanılabilir.
Makat bölgesi iyice temizlendikten sonra ılık suya 15-20 dakika oturulur. Bu süre dolunca bölge kurulanır. Basur memesi dışarıda ise basur kremi sürülür ve yavaşça ovalayarak içeri itilir.
Oturma banyosunun amacı basur bölgesini yumuşatıp ağrı ve tahrişi azaltmaktır. Dışarı sarkan basur memesi acı çekmeden ancak bu şekilde, yani oturma banyosuyla kasları gevşeterek ve ağrı kesici, kayganlaştırıcı etkileri olan basur kremleri sürerek içeri itilebilmektedir.
Basur memesi dışarıda iken daha fazla acı vermektedir.
Doktorlar basur için günde 2 ila 6 kez oturma banyosu önermektedirler.
Basur hastalığı kendiliğinden geçer mi ?
Basur hastalığının bir çok türü bulunmaktadır. Bu hastalık bazı dönemlerde alevlenen, bazen şikayetleri azalan, hatta neredeyse kaybolan ama genellikle uzun vadede ilerleme eğiliminde olan bir hastalıktır.
Şikayetlerin arttığı zamanlarda basur kremi, fitil ve oturma banyosu ile hasta rahat ettirilmeye çalışılır. Ancak bu tür şeyler çoğu kez hastalığın önünü kesmeye yeterli olmamakta, hastalık daha sonra yeniden nüksetmektedir.
Basur hastalığının kendiliğinden geçtiği de olmaktadır. Özellikle dış basurda şikayetler bir zaman sonra sonlanabilmektedir. İç basur ise daha sinsi ilerleyen ve tedavi edilmedikçe ilerlemeye devam eden bir hastalıktır.
Hamilelikte yaşanan basur da çoğu kez geçicidir ve hamilelik sonrasında geçer. Hastalar sadece basur kremi kullanarak hamilelikte yaşanan basurun üstesinden gelebilirler.
Basur hastalarına tavsiyemiz doktora görünmeleridir. Basur tedavisi eski yıllara göre oldukça değişmiş ve ameliyatsız tedavi yöntemleri geliştirilmiştir.
İlgili yazı: Basura doktor nasıl bakar ?
Yıllarca acı çekmektense kalıcı tedaviyi yaptırıp sağlığa kavuşmak daha iyi değil midir ?