Kadınlarda basura erkeklere nazaran seyrek rastlanır. Kadınlarda görülen basur çoğunlukla hamilelik döneminde meydana gelir. Bunun kaynağı öncelikle gebeliğe bağlı kilo alımıdır.
Hamilelikte kilo alımı karın içi basıncı da artırır, makata binen yükü de artırır. Karın bölgesinin daha fazla kana ihtiyacı olur ve damarlar genişler.
Gebeliğe bağlı olarak progesteron hormonu artışa geçer. Bu artış karın bölgesinin ve kan damarlarının daha rahat genişlemesine neden olur. Progesteron hormonunun bir etkisi de kabızlıktır.
İşte bu sebepler, yani damarların genişlemesi, karın içi basıncın artması, kabızlık ve anüs bölgesine binen yükün artması hepsi birer basur nedenidir. Basur hastalığı anüsü kontrolle görevli kas grubunun içinde yer alan toplar damarların genişlemesi ve pıhtı biriktirerek kirli kanın yeniden yukarı doğru (kalbe doğru) akışına engel olması ile oluşur. Şişen toplardamar bulunduğu yerden aşağı doğru anal kanala sarkarak basur memesini oluşturur.
Hamilelikte basurun en sık görülme zamanı son üç aydır. Gebelikte ufak tefek basur sorunları olan bayanlar gebelik döneminde büyük olasılıkla basura yakalanırlar.
Hamilelikte basurun en korkunç evresi basur memesinin makattan dışarı sarkıp, oturmayı, kalkmayı sınırlandırır şekilde acı verir hale gelmesidir. Basur memesi tromboze olduğu takdirde acı daha da artacaktır.
Hamilelikte basur nasıl önlenir ?
Öncelikle lif yönünden zengin beslenip kabız olmamaya çalışmak gerekir. Sebze ve meyvelerde bolca lif vardır. Sulu sebze yemekleri, ara öğünlerde meyve yemek, bol su içmek ve ara sıra yürüyüş yapmak bunun için yeterli olur. (bkz.basura iyi gelen yiyecekler)
Dışkı katılaştığı zamanlarda tuvalette geçirilen artabilir. Uzun süre ıkınmak hem basur oluşumuna hem de basur memesinin makatın dışına sarkmasına neden olur. Bu nedenle kabız olduğunuzu hissettiğiniz zaman bir yemek kaşığı zeytinyağı için. Bu belki midenizi bulandırabilir ama kabızlığı önler.
Hareketli olmaya çalışmak gerekir. Kegel egzersizlerini düzenli olarak yapmak hem doğumu, hem hamilelik dönemini daha kolay atlatmanızı sağlar. Ayrıca basuru da önler. Bu nedenle Kegel egzersizlerini öğrenin.
Hamilelikteki kilo alımı nedeniyle haliyle daha çok oturuluyor. Bundan kaçınmak gerekiyor. Sağ tarafınıza yatın, sol tarafınıza yatın, ayağa kalkıp ara sıra etrafta dolaşın ama uzun süre bir yerde oturup kalmayın.
Hamilelikte basura ne iyi gelir
Makat dışına sarkan bir şişlik varsa buz torbası koymak şişliği ve ağrıyı biraz azaltır. Günde birkaç kere buz torbası uygulayabilirsiniz.
Basur için üretilen kremler vardır. Doktorunuza danışarak ağrı kesici olanlarından kullanabilirsiniz. (bkz. basura iyi gelen krem)
Sıcak suya oturma banyosu yapabilirsiniz. Leğene sıcak su koyup 10-15 dakika oturmak bölgeyi gevşettiği için ağrıları azaltır. Krem sürülecekse oturma banyosundan sonra sürülür.
aman hamilelikte yakalanmamak lazim basura cok zor geciyor komsudan biliyorum