Basur tedavisinde, şikayetleri azaltmak için ağrı ve tahrişi azaltan kremler kullanılmaktadır. Silverdin basura iyi gelir mi yoksa yetersiz mi kalır, bunun cevabını merak ediyorsanız okumaya devam ediniz.
Silverdin ne işe yarar ?
Silverdin yara ve yanık kremidir. İçerdiği likodain maddesi lokal uyuşma sağlayarak yara ve yanık nedeniyle oluşan acıyı azaltır. Silverdin’in diğer etken maddesi olan gümüş sülfadiazin ise yaranın mikrop kapmasını ve iltihaplanmasını sağlar.
Silverdin ayrıca kaşıntı ve tahriş şikayetlerini de azaltır. Basur hastalığında basur bölgesi, ağrı ve kaşıntı yaptığı için hastalar öncelikle bu şikayetleri dindirmek istemekte ve bu amaçla Silverdin gibi kremler kullanmaktadır.
Silverdin basura iyi gelir mi ?
Silverdin basur memesinin dış kısmının mikroplardan arındırılması, iltihap kapmaması, ağrı ve kaşıntının azaltılması konusunda bir miktar etkilidir. Ancak Silverdin bir basur kremi değildir ve basur kremleri kadar basur hastalığında etkili değildir.
Silverdin kremin kullanma talimatında basura iyi geldiğine dair bir bilgi bulunmamaktadır.
Bu nedenle basur hastalığı olanların Silverdin yerine basur kremi kullanması gerekir.
Basur kremleri ile Silverdin arasında ne fark var ?
Basur hastalığında hem basur memesinin dış kısmının mikroplardan korunması, hem de basur memesinin içerisinde biriken iltihabın ve inflamasyonun kurutulması önemlidir. Klasik yara kremleri şişen basur memesinin dış yüzeyinde kısmi bir fayda sağlarken içerideki iltihaba bir etkileri olmamaktadır.
Basur hastalığında asıl acıya neden olan husus içeride biriken iltihaptır. Tedavi için bu iltihabın kurutulması ve şişen dokunun küçültülmesi gerekmektedir.
Basur kremleri doku büzücü, ağrı kesici ve iltihap kurutucu özelliklere sahiptirler. Maalesef Silverdin bu özellikleri karşılamaz. Bununla birlikte evinizde basur kremi yoksa eczaneden satın alana kadar geçici olarak ağrının azaltılması için Silverdin krem kullanabilirsiniz.
Basur için Silverdin krem kullanacaksanız şunlara dikkat ediniz:
- Daha önceden sülfonamid veya amid tipi anestezik grubu ilaçlar sizde alerji yaptıysa veya hamileliğin son 3 ayındaysanız Silverdin kullanmayınız.
- Daha önceden gümüş sülfadiazin veya lidokain etken maddeli bir ilaç sizde alerji yaptı ise Silverdin kullanmayınız.
- Başka bir ilaç kullanıyorsanız buna ilaveten Silverdin kullanma hususunu doktorunuza sorunuz.
- Eğer sizde solunum yetmezliği, karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği gibi şikayetler var ise dikkatli kullanınız.
- Basur memesi kanama yapıyorsa dikkatli kullanınız.
Basur için Silverdin nasıl kullanılır ?
Basur memesini temizledikten sonra kremi sürünüz. Bir seferde 5 gramı aşmayınız. Günde bir veya iki kez uygulayabilirsiniz.
Basur için oturma banyosu yapıyorsanız, oturma banyosu yaptıktan ve basur memesini kuruladıktan sonra kremi sürebilirsiniz.
Silverdin sürdükten sonra basur memesinde kaşıntı, kızarıklık veya döküntü oluyorsa kullanmayı bırakınız.
Basur hastalığının tedavisi nasıl yapılır ?
Basur hastalığının ilerlemesi kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Bazı kişilerde yavaş ilerlemekte, bazılarında ise hızlı ilerlemektedir.
Basur kremi kullanmak, bazı kişilerde hastalığın ilerlemesine engel olamamaktadır.
Basur hastalığının tedavisi hastalığın evresine göre yapılır. Eğer basur birinci veya ikinci evrede ise hasta fiziksel aktivitesini artırarak, kilosunu azaltarak, fazla oturmayarak ve kabızlıktan kaçınarak basur hastalığının ilerlemesini durdurabilmektedir.
Basur hastalığı acı verecek boyuta geldiğinde, yani 2. ve 3. evrelerde şikayetleri azaltmak için oturma banyosu, fitil ve basur kremleri gerekir. Ancak bunlar kalıcı çözüm olmayabilir. Basur hastalığı bu evrelerde iken kesinlikle doktora gidip Skleroterapi, lastik band ligasyonu gibi tıbbi tedavi seçeneklerini değerlendirmelidir.
Basur hastalığında son evre 4. evredir ve bu evrede tedavi basur memesinin cerrahi yöntemle alınması veya lazerle yakılması gibi seçenekler değerlendirilir.
Basur hastalığı tekrarlayabilen bir hastalık olduğundan basurun ilk evresi tedavisinde gerekli olan;
- Fazla oturmama, bolca hareket etme,
- Ağır kaldırmama,
- Kabız olmama,
- Bol su içme,
- Düşük kiloda kalma,
Gibi tedbirlerin ömür boyu uygulanması gerekmektedir.